Acţiunile unora dintre cele mai mari companii europene care activează în domeniul energiei eoliene au înregistrat miercuri scăderi importante, în urma declaraţiilor preşedintele ales al SUA, Donald Trump, care a spus că intenţionează să nu mai aprobe instalarea de noi turbine eoliene în SUA, după ce va reveni la Casa Albă, transmite Bloomberg.
Comentariile făcute marţi sunt ultimele dintr-un lung şir de mesaje împotriva energiei eoliene lansate de Trump, care s-a opus construirii unui parc eolian în largul coastelor Scoţiei, unde se află terenul său de golf, şi, de asemenea, a acuzat, în mod fals, turbinele eoliene că provoacă cancer. Cele mai recente declaraţii sunt un semnal îngrijorător pentru investitorii în domeniul energiei eoliene care speră că cea de a doua administraţie Trump va lăsa intacte acele componente din strategia Inflation Reduction Act a lui Biden care se referă la sectorul energiei eoliene.
"Vom încerca să avem o politică în cadrul căreia nu vor mai fi instalate turbine eoliene", a declarat Donald Trump în cadrul unei conferinţe de presă la reşedinţa sa din Mar-a-Lago, Florida.
Miercuri, acţiunile producătorului danez de turbine eoliene Vestas Wind Systems A/S au scăzut cu până la 5,3%, în timp ce titlurile dezvoltatorului de parcuri eoliene Orsted A/S s-au redus cu peste 5%, până la cel mai mic nivel din ultimele 12 luni. De asemenea, acţiunile producătorului german de turbine eoliene Nordex SE au scăzut cu până la 4,9%, scrie Bloomberg.
Chiar dacă Trump se opune de mult timp energiei eoliene, sectorul a crescut semnificativ în perioada primului său mandat la Casa Albă, graţie, printre altele, şi creditelor fiscale oferite de Washington.
În comentariile făcute marţi, noul preşedinte al SUA a criticat "subvenţiile masive" pe care sectorul energiei eoliene le obţine din partea Guvernului american.
Analiştii se aşteaptă deja ca Trump să introducă obstacole semnificative în calea dezvoltatorilor de parcuri eoliene offshore, care au nevoie de aprobarea guvernului federal înainte de a putea demara lucrările de construcţie. În timpul campaniei pentru alegerile prezidenţiale, Trump a spus că va lua la ţintă industria energiei eoliene cu un ordin executiv în prima sa zi la Casa Albă, notează Bloomberg.
Opoziţia politică la nivel federal agravează provocările cu care se confruntă sectorul industriei eoliene în SUA, pe fondul creşterii costurilor în ultimii ani. Problemele sunt deosebit de grave pentru proiectele care ar urma să fie construite pe coasta SUA, unde mai multe proiecte de parcuri eoliene au fost anulate sau întârziate din cauza creşterii preţurilor.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 08.01.2025, 17:39)
Are dreptate. In Romania platim din 2008 noi poporul unor privati pentru energia din eoliene si fotovoltaice cate 1 miliard de euro pe an. Asta nu este democratie, este ho tie.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.01.2025, 21:07)
Trump este un idiot mai sinistru decat ne asteptam. Trump nu doar ca taie subventii ci blocheaza autorizatii.... Energia eoliana offshore chiar este una dintre cele mai eficiente. Germania se bazeaza pe ea, nu pe fotovoltaice.