Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, doreşte ca un investitor american să preia o participaţie majoritară la platforma de video scurte TikTok, de la ByteDance relatează CNBC. Mai multe părţi sunt interesate, chiar dacă potenţialii cumpărători se vor confrunta cu o serie de obstacole şi bariere legale. După ce a intervenit pentru a restabili TikTok în SUA şi a amânat intrarea în vigoare a legii care ar interzice efectiv aplicaţia, Trump caută soluţii pentru a menţine populara platformă pe linia de plutire.
Preşedintele Statelor Unite Donald Trump a propus ca un investitor american să achiziţioneze TikTok, iar ulterior să vândă o participaţie de 50% guvernului SUA, pentru a o gestiona împreună.
Printre cei care ar putea prelua TikTok se numără Elon Musk, CEO-ul Tesla şi SpaceX. Musk are legături strânse cu China şi şi-a exprimat anterior opoziţia faţă de interzicerea TikTok în SUA. Potrivit unui articol publicat de Bloomberg, guvernul chinez ar lua în considerare un plan prin care Musk să preia operaţiunile TikTok din SUA.
"Elon Musk rămâne în centrul atenţiei ca potenţial cumpărător, iar Beijingul l-ar putea sprijini datorită relaţiei sale strânse cu Trump", se arată într-o analiză Wedbush.
Cu toate acestea, implicarea lui Musk ar putea atrage atenţia autorităţilor de reglementare, având în vedere preocupările legate de antitrust şi acuzaţiile că foloseşte platforma X (fosta Twitter) pentru a promova idei politice, scrie CNBC.
Un alt nume vehiculat este Larry Ellison, preşedintele Oracle şi un susţinător al lui Trump. Oracle are deja un parteneriat tehnologic cu TikTok în SUA, ceea ce îl poziţionează pe Ellison ca un candidat logic.
Ellison a mai fost implicat într-o ofertă pentru TikTok în 2020, alături de Walmart, însă acordul nu s-a concretizat din cauza provocărilor juridice.
"Oracle şi Ellison ar putea juca un rol cheie în orice tranzacţie, având în vedere relaţia lor tehnologică cu TikTok", a declarat Wedbush.
Alte companii mari din domeniul tehnologiei, precum Meta şi Google, ar putea fi, de asemenea, interesate de achiziţie, dar implicarea lor ar putea ridica probleme de concurenţă. În plus, investitori existenţi ai ByteDance, precum BlackRock, Fidelity şi General Atlantic, ar putea participa la orice tranzacţie viitoare, scrie CNBC.
Într-un mod neobişnuit, şi starul social media MrBeast (Jimmy Donaldson) şi-a exprimat interesul de a cumpăra TikTok, declarând că are discuţii cu miliardari şi că ar putea deveni CEO-ul platformei.
Cu toate acestea, procesul de achiziţie este complicat de factori legali şi geopolitici. Ordinul executiv al lui Trump pentru amânarea interdicţiei TikTok contrazice o decizie a Curţii Supreme privind legea PAFACA (Protecting Americans from Foreign Adversary Controlled Applications Act), ceea ce ar putea genera noi provocări juridice, potrivit CNBC.
În plus, negocierile comerciale dintre SUA şi China ar putea influenţa dacă guvernul chinez permite ByteDance să cedeze operaţiunile din SUA.
"În acest joc de poker cu mize ridicate dintre administraţia Trump şi Beijing, TikTok este un atu important pe masă", a concluzionat Wedbush.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 25.01.2025, 10:43)
Vai de noi,
pai atunci, daca va fi proprietate americana TikTik-ul,
cum mai acuzam ca influenteaza prost,tot poporul roman,
sa voteze pe cine trebuie la alegerile politice
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 25.01.2025, 12:28)
Nu mai minți și dezinforma rusnache.
Va fi 50% american cel din America,
nu tot, din toată lumea!
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 25.01.2025, 15:17)
e retea de influentare, tic tok, unde se intalneste protul cu hotul.
adica influnetatul cu influencerul.
normal ca nu poate fi cu proprietar strain ostil US (china)
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 25.01.2025, 15:19)
europenii ce mai asteapta?
sa fim politic corecti , cand china si rusia au interzis tot ce-i vestic, fb, x youtube etc
interzis /vandut tic tok si telegram, si orice alta clona