Tsipras nu cedează în negocierile cu creditorii Greciei

A.Z.
Ziarul BURSA #Jurnal de criză / 17 iunie 2015

Actualizare 15:15 Banca Greciei: "Eşecul negocierilor cu creditorii va duce la default şi ieşirea ţării din zona euro"

Banca Centrală a Greciei a avertizat astăzi că ţara va intra pe un "drum dureros" al incapacităţii de plată şi al ieşirii din zona euro, dacă Guvernul şi creditorii internaţională nu vor ajunge la un acord referitor la reforme, relatează Reuters.

De asemenea, Banca Centrală a Greciei a precizat că, începând cu al doilea trimestru al acestui an, contracţia economică va accelera, iar agravarea crizei a determinat retragerea din băncile elene a circa 30 de miliarde de euro în perioada octombrie 2014-aprilie 2015.

(M.C.)

---

Actualizare 08:49 Juncker îl acuză pe Tsipras că-i denaturează cuvintele în faţa grecilor

Şeful CE: "Nu-mi pasă de guvernul grec, dar îmi pasă de poporul grec"

Jean-Claude Juncker i-a făcut reproşuri, ieri, prim-ministrului grec Alexis Tsipras, acuzându-l că-i denaturează cuvintele şi oferă alegătorilor săi o versiune în mod deliberat distorsionată a propunerilor făcute de şeful executivului UE pentru a rezolva criza datoriilor Atenei, potrivit Reuters.

În timp ce Grecia se luptă să evite o incapacitate de plată în două săptămâni ce i-ar putea ameninţa statutul de membru al zonei euro, Tsipras a tunat şi fulgerat mai devreme în faţa aliaţilor săi parlamentari contra creditorilor UE şi FMI care cer tăierea pensiilor şi creşteri fiscale pentru "a umili nu numai guvernul grec... dar şi întreg poporul", potrivit Reuters.

Printre propunerile creditorilor, a spus el, este o creştere de 10% a TVA-ului pe electricitate. Alţi miniştri au criticat sugestiile pentru creşterea bruscă a TVA la medicamente.

Într-un briefing de presă la Bruxelles cu şeful NATO, Juncker l-a acuzat direct pe Tsipras că-şi înşală alegătorii.

"Nu-mi pasă de guvernul grec", a declarat el. "Dar îmi pasă de poporul grec, în special de cei mai săraci".

"Eu nu sunt în favoarea - şi prim-ministrul ştie - nu sunt în favoarea creşterii TVA la medicamente şi electricitate. Cred că acest lucru ar fi o greşeală majoră", a adăugat el, repetând pentru a accentua: "Şi prim-ministrul ştie asta".

"Dezbaterea în Grecia şi în afara Greciei ar fi mai simplă dacă guvernul grec ar spune exact ceea ce Comisia... într-adevăr propune", a continuat Juncker. "Îi acuz pe greci că spun lucruri publicului grec care nu sunt în concordanţă cu ceea ce i-am spus prim-ministrului grec".

El a mai declarat că nu a mai vorbit cu Tsipras de duminică noapte, "când am decis să opresc negocierile deoarece, având în vedere poziţia greacă, nu duc nicăieri".

Atena afirmă că are nevoie de ajutor mai degrabă pentru datoriile ei masive decât de reduceri de cheltuieli care vor scădea şi mai mult creşterea economică.

Juncker a mai spus că Grecia ar trebui să accepte un acord ce ar debloca 35 de miliarde de euro pentru investiţii. Şi el a sugerat înlocuirea creşterii TVA cu alte măsuri, inclusiv reducerea cheltuielilor de apărare.

Săptămâna trecută, Juncker, fost premier luxemburghez, şi-a exprimat clar deziluzia faţă de Tsipras şi temerile pentru moneda unică europeană, aminteşte Reuters.

"Pentru a rămâne prieteni, unul dintre noi trebuie să respecte anumite reguli minime... Am încercat mereu să construiesc poduri. Dar încă aştept ca Grecia să construiască partea ei din pod", a conchis Juncker.

(Alexandru Costea)

-------------

Premierul grec Alexis Tsipras nu s-a zgârcit nici ieri cu criticile la adresa creditorii Greciei, acuzând Fondul Monetar Internaţional de răspundere "criminală" pentru situaţia dificilă în care se află ţara sa, relatează Bloomberg. Acesta nu a dat niciun semn că va ceda în cadrul negocierilor privind bailout-ul Greciei. În schimb, el a criticat insistenţa cu care FMI vrea să impună măsuri de austeritate şi a acuzat Banca Centrală Europeană (BCE) că foloseşte tactici asemănătoare cu "asfixierea financiară".

"Situaţia în care ne aflăm astăzi este că poziţiile FMI prevalează atunci când vine vorba de stricteţea măsurilor de austeritate cerute, în timp ce poziţia UE prevalează atunci când vine vorba de respingerea oricăror discuţii despre sustenabilitatea datoriilor Greciei"; a subliniat primul ministru grec.

Bloomberg comentează că, în aceste condiţii, sunt slabe şanse ca guvernul grec să cadă la un acord cu creditorii prea curând.

Fostul preşedinte BCE, Jean- Claude Trichet, a spus ieri că cea mai bună opţiune pentru Grecia este să rămână în zona euro întrucât populaţia este cea care va suporta consecinţele unui exit.

Domnia sa a spus că, din informaţiile pe care le are, voinţa guvernului grec şi a poporului grec este să rămână în zona euro, lucru pe care şi-l doresc şi partenerii europeni. "Dar depinde de democraţia Greciei să decidă dacă rămâne sau nu în zona euro", a completat domnia sa.

Conform publicaţiei germane DPA, preşedintele rus Vladimir Putin şi Alexis Tsipras se vor întâlni vineri la St Petersburg, unde va avea loc un summit de top privind investiţiile. Prezenţa lui Tsipras la acest eveniment a fost confirmată de un purtător de cuvânt de la Kremlin, citat de Interfax.

Legăturile dintre Rusia şi Grecia s-au întărit în ultimele luni, când dificultăţile financiare au împins autorităţile greceşti să caute finanţare în afara Uniunii.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Se pare ca totusi, noua conducere a Greciei, Syriza, are finantatori oponenti ai UE, nu? Cine pot fi ei? Pai cine are de echilibrat o balanta, se pare. Ori rusii, ori ISIS, ori cine o mai fi... Treaba este ca se dovedeste clar ca Tsipras, ca si Ponta, este un tanar avid de afirmare, care este destul de iresponsabil, cu o acoperire destul de sigura, rasfatat, cu o educatie precara a istoriei si inconstient ca un om aflat sub influenta drogurilor. Minte, rastalmaceste, incearca sa faca o diferenta intre el si cei din jur, dar este asigurat el de ceva puternic. Si nu este populatia Greciei, ca aceasta se va schimba brusc dupa un dus rece. Excentricitatea lui si a oamenilor din jurul sau n-are legatura cu intelepciunea vechilor greci. Deci, coruptii si hotii lor au fost cautati de dl.Tsipras? Nu. Tocmai asta este acuza de baza a creditorilor. Si cu cat afirma mai mult ca vor restructurarea economiei, cu atat mai mult ne dam seama ca totul este fals. Pentru ca in tara la ei, grecii se mint unii pe altii. Incearca sa scape de responsabilitate. Nu zic ca europenii or fi usa de biserica, insa, daca vrei sa faci ceva, nu incepi prin a-ti intoarce pe toti impotriva ta. Le accepti conditiile, rezolvi situatia pe termen scurt, apoi le ceri ajutorul pentru sustinerea restructurarii, mai ales ca ti i-ai facut prieteni. Sau nu a vrut sa si-i faca prieteni? De fapt ce-a vrut dl.Tsipras in aceste 4 luni? Sa provoace o schisma intre Grecia si UE? A cam reusit. Dar pentru cine? Asta-i intrebarea. In rest, bla-bla, si incercarea europenilor de a readuce grecii pe linia de plutire, asa cum au facut cu Islanda, Portugalia, Irlanda de Nord, Polonia, Cehia, Slovacia, Spania, etc. Sa nu-i cainam pe ei, pe germani, francezi, italieni, belgieni, austrieci, elvetieni, etc., ca o scot ei la capat, problema e la noi: vrem sau nu vrem sa ne ridicam standardele la ale lor? Vrem sau nu vrem pace in Europa in urmatorii 50 de ani? Vrem sa ne reintoarcem la ceata in care le place rusilor sa traiasca? Rusilor si in general conducatorilor romani din ultimii 50 de ani? Alo, grecii, auziti fratilor? Austeritatea merita, insa doar daca dati drumul la investitii si reduceti furtul si coruptia. Adevarul este sub nasul vostru, nu in gura rasfatatilor si parvenitilor astia de Tsipras, Varoufakis si cei de teapa lor...

    1. Esti europostac ?

      Este doar naiv. Mai crede în construcția "pacifistă" numită UE. Bhahaahah

      Islanda pe care o pui în capul listei a zis un FUCK YOU, EU. După ce a fost șantajată de CE în cazut IceSave. Mai documentează-te.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb