Tudorel Toader: "Nu există procedura de revizuire a hotărârilor Curţii Constituţionale"

S.B.
Politică / 19 februarie

Tudorel Toader: "Nu există procedura de revizuire a hotărârilor Curţii Constituţionale"

Fostul judecător constituţional Tudorel Toader afirmă, despre discuţiile din spaţiul public şi precizările preşedintelui CCR, Marian Enache, privind reviziuirea deciziei Curţii de anulare a alegerilor prezidenţiale, că trebuie făcută o deosebire între ce ar vrea societatea şi ce scrie şi permite Constituţia, informează news.ro.

"Eu am tot repetat că nu există procedura de revizuire a hotărârilor Curţii Constituţionale. Despre discursul vicepreşedintelui american J.D. Vance pe acest subiect, Toader afirmă că îl pune "într-o cheie socio-politică".

Preşedintele Curţii Constituţionale, Marian Enache, a declarat, într-un interviu pentru juridice.ro, că cererile de revizuire a decizie CCR de anulare a alegerilor prezidenţiale din 2024 sunt formulate "în afara unui cadru procesual", hotărârile Curţii fiind "definitive şi general obligatorii". El a exclus şi posibilitatea unei "erate" pentru organizarea turului al doilea al alegerilor. "A susţine posibilitatea unei asemenea erate constituie o eroare grosieră şi o intoxicare a alegătorilor", a adăugat Enache.

Fostul judecător al CCR Tudorel Toader a declarat, miercuri, întrebat dacă interviul preşedintelui CCR lămureşte problema privind motivele anulării alegerilor şi răspunde discuţiilor din societate, că, în opinia sa, "lămuriţi eram de mult".

"Trebuie să facem deosebire între ce ar vrea (n. red. opinia publică) şi ce scrie şi permite Constituţia. Eu de multe ori am repetat că nu există procedura de revizuire a hotărârilor Curţii Constituţionale. Interviul pe care l-a dat Preşedintele Curţii Constituţionale pe o platformă de strictă specialitate juridică este bine ticluit, pregătit din timp, destul de cuprinzător şi răspunde şi problemei privind anularea alegerilor", a declarat, miercuri, la Digi24, Tudorel Toader.

Potrivit fostului judecător constituţional, preşedintele Curţii Constituţionale reia, practic, motivele care au stat la baza anulării alegerilor prezidenţiale, vorbind despre "platformele sociale, manipulare, egalitatea de şanse a candidaţilor, despre finanţarea campaniei electorale şi despre influenţarea votului.

"A reluat în termeni mai accesibili ceea ce scria în hotărârea Curţii Constituţionale (...) Preşedintele Iohannis ne-a lăsat a înţelege că ar fi existat şi alte motive. Dar preşedintele Curţii Constituţionale ne-a spus simplu că acestea au fost motivele care au constituit o situaţie excepţională. S-a făcut referire la competenţa exclusivă de la litera f, articolul 146 din Constituţie, de a veghea la buna desfăşurare a alegerilor pentru preşedinte. Ne-a făcut şi o uşoară lecţie, trimiţându-ne la distincţiile dintre justiţia constituţională şi justiţia de drept comun, competenţele Curţii Constituţionale şi competenţele instanţelor de drept comun", a precizat Tudorel Toader.

Întrebat dacă această reacţie şi declaraţia de ieri (n. red - marţi) a lui Ilie Bolojan despre "ingerinţe străine" în alegerile prezidenţiale din România, pot combate ideile din discursul vicepreşedintelui american J.D. Vance, Tudorel Toader a răspuns: "Şi preşedintele Curţii Constituţionale şi, dacă îngăduiţi, şi eu, punem discursul vicepreşedintelui într-o cheie socio-politică. Noi vorbim strict juridic de hotărârea Curţii Constituţionale. Sigur, vicepreşedintele a transmis mesaje de consolidare a democraţiei, ceea ce-i corect, de consolidare a statului de drept, ceea ce este necesar, de o mai bună veghere a proceselor electorale, ceea ce este normal. Adică, vicepreşedintele, mie mi-a plăcut aşa, a avut o abordare destul de lejeră, dar destul de consistentă şi bine documentată".

În legătură cu posibile probleme care ar putea fi la viitoarele alegeri prezidenţiale din luna mai, Tudorel Toader a spus că, într-adevăr, "cheia este în a respecta ceea ce scrie în Constituţie.

"Că în Constituţie scrie frumos, dar problema este de modul în care se pune în aplicare prevederea legală. Şi autorităţile, inclusiv BEC, toate autorităţile competente, au competenţe partajate pe care trebuie să şi le îndeplinească pentru atingerea acestui obiectiv. În final, viitorul preşedinte al României trebuie să exprime voinţa majoritară a românilor. Repet, vom avea preşedintele pe care îl vom alege, vom avea preşedintele pe care îl merităm", a încheiat Tudorel Toader.

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. Intre timp americanii presează sa fie lasat CG sa participe la urmatoarele alegeri din mai iar CG personal anunță ca strange semnaturi pt candidatură. Deci s-a terminat cu placa turul 2 inapoi Urmeaza in schimb altele!...

    Turul 1 VALIDAT de CCR,apoi INVALIDAT,

    practic este revizuirea unei decizii CCR 

    1. N-ai cu cine! Trolii sorosisti useristi sunt în sevraj! Am mai postat...simpatizanții usere trebuiesc urmăriți și condamnați ca naziștii în 1945!

      Motivele: instalarea urii, dezbinarea, manipulării și amenințării celor ce gândesc altfel ca ei sau vreau un alt regim politic! 

      Știu, fanatismul lor vine din prea mult bine! Prea mulți bani! Prea multe privilegii! 

      Dar se vor încheia imediat ce iese CG președinte! 

      P.S...pentru usereii cu mintea limitata...am fost 2 luni la voi și am văzut aceleași practici ca la PSDNL...alegerile în partid se fac cu biletele, răspunsuri la întrebări când mergi în cabina sa "votezi"

      Dacă pe ceilalți i-ati dus de nas, eu am fost acolo! Și nu ma opresc aici....tic tac! 

      :))) Nu vad pe nimeni sa se agite pe aici, inafara de voi, sustinatorii lui Calinut si ai Rusiei!

      Ai gresit articolul! Ia du-te tu la articolele cu intelegerea dintre Trump si Putin si-o sa-ti gasesti semenii agitandu-se de dau de ceasul mortii!

    Toti juristi, unul si unul! Dar niciunul nu vine sa ne spuna ce s-a intamplat cu Hotararea CCR nr 31 din 2 decembrie, hotarare "definitiva si general obligatorie"! CCR nu era obligata sa tina cont de propria hotarare? A existat vreo modalitate legala prin care a fost anulata? Daca s-a putut anula nr 31 prin simpla aparitie a 32, ce-ar putea opri CCR sa anuleze 32 printr-o noua hotarare?

    1. Ai dreptate! Dar...lovitura de stat e lovitura de stat!

      Cândva gândesc cum fanaticii usere îl injura pe Ceaușescu și comunismul...dar lovitura de stat s a dat în plin capitalism și democrație... 

      Ce lovitura de stat Mos Gerila?

      Ai notiunea termenilor?

      In rest, ura si la gara, spre est... 

      Un comentariu plin de "inteligenta"! Ai lamurit tu toate nelamuririle, ca un Einstein. Atata stiti voi, s-o luati pe scurtatura cand e vorba de discutii cu subiecte reale si serioase.

    Toader ne dezinformeaza. Procedurile CCR nu sunt scrise in Constitutie, nici macar intr-o lege organica. Ele sunt strict elaborate doar de CCR. Prin urmare, daca nu exista procedura revizuirii (in sensul reevaluarii unor noi date), atunci aceasta procedura trebuie elaborata de CCR si apoi executata.

    Dar CCR nu vrea sa faca asta pentru ca de fapt ea nu este nici macar institutie juridica, ea nu evalueaza dovezi (a spus-o chiar Enache recent). CCR trebuie serios pusa intr-un gard constitutional. Nu se poate ca CCR insasi sa incalce Constitutia si sa nu poate fi oprita. Asta in sine incalca Constitutia pentru ca poporul este SUVERAN, nu CCR-ul. 

    Desi in contextul acesta e f periculos sa se amendeze constitutia, nu pot sa nu remarc cat de neprofesional, incomplet si dezlinat s au facut modificarile la Constitutie, era mai buna primaa, cea din anii 90! Drepturile cetatenesti sunt formulate scurt, vag sau metaforic aproape, principiile sunt numai o parte detaliate juridic si s au introdus elementele de subordonare catre entitati straine, fara consultare populpara, far proceduri de recall a celor care sunt agenti straini urcati la varful statului etc! Cu atatia profesori de drept constitutional chiar si in CCR, in CCR ajung notarii si avocatii!

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Feb. 2025
Euro (EUR)Euro4.9773
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7671
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2843
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0138
Gram de aur (XAU)Gram de aur452.3179

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

aages.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
thediplomat.ro
tophotelawards.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb