Autorităţile tunisiene au recurs la sistarea alimentării cu apă potabilă în cursul nopţii în zone ale capitalei şi în alte oraşe, conform locuitorilor, un demers ce pare a fi o încercare de reducere a consumului pe fondul unei secete severe, informează Agerpres.
Sistarea alimentării cu apă fără un anunţ prealabil, în zone din capitala Tunis, dar şi în Hammamet, Sousse, Monastir şi Sfax, ameninţă să crească tensiunile sociale într-o ţară a cărei populaţie suferă de pe urma serviciilor publice de proastă calitate, a inflaţiei ridicate şi a unei economii slăbite, arată sursa citată.
Reprezentanţii companiei de distribuţie a apei au refuzat să comenteze.
Tunisia se confruntă cu o secetă severă, fapt ce a determinat autorităţile să declare că ministerul poate trece la întreruperea alimentării cu apă în cursul nopţii, pe parcursul verii, în vederea reducerii consumului, pe fondul penuriei de apă din rezervoarele ţării.
Lipsa ploilor, însă, pare să fi determinat autorităţile să recurgă la această măsură mai devreme, în unele locuri.
Yassin Mami, membru în noul parlament, a declarat că reprezentanţii companiei naţionale de apă l-au informat că întreruperea frecventă a alimentării în oraşul Hammamet a fost cauzată de faptul că "ţara este ameninţată de deficitul de apă".
Barajele tunisiene au înregistrat o scădere a cantităţii de apă de aproximativ 1 miliard de metri cubi din cauza deficitului de precipitaţii din septembrie 2022 până la jumătatea lunii martie 2023, a declarat Hamadi Habib, înalt oficial în Ministerul Agriculturii.
Barajul Sidi Salem din nordul ţării, sursă esenţială de apă potabilă pentru mai multe regiuni, a scăzut la doar 16% din capacitatea sa maximă de 580 de milioane de metri cubi, potrivit cifrelor oficiale.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.03.2023, 18:01)
Sa vina desteptii sa ne spuna ca incalzirea globala nu e problema...desi sunt semne peste tot.
Pe taranul roman de oras nu-l afecteaza...