Un angajat la un Consiliu Judeţean câştigă un salariu anual cu aproape 10.000 de euro mai mare decât un salariat care are aceeaşi pregătire şi aceeaşi funcţie, dar este angajat într-o Primărie de comună, a arătat marţi ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan, citată de Agerpres.
"Pentru aceeaşi funcţie, aceeaşi pregătire, sunt acum salarii de bază diferite. Concret, un consilier superior gradaţia 5 în administraţia locală (într-o primărie de sector) are un salariu de bază, în timp ce aceeaşi funcţie în administraţia centrală (într-un minister) este remunerată cu totul diferit, respectiv cu un salariu mult mai mic. Diferenţa între doi angajaţi cu aceeaşi funcţie, aceeaşi pregătire şi care fac acelaşi lucru, nu are nicio logică. Alt exemplu, un consilier grad profesional superior (S) angajat la Consiliul Judeţean câştigă cu peste 4.000 de lei în plus faţă de un angajat cu aceeaşi funcţie, dar într-o primărie de comună. Deci pentru aceeaşi pregătire, aceeaşi funcţie, aceeaşi răspundere avem o diferenţă de 800 de euro lunar pentru unii, respectiv de aproape 10.000 de euro anual", a precizat Raluca Turcan, pe Facebook.
Ministrul Muncii a făcut aceste observaţii după întrevederea avută marţi cu reprezentanţii Asociaţiei Comunelor din România.
"Astăzi am discutat cu reprezentanţii Asociaţiei Comunelor din România despre noua lege a salarizării, aleşii locali menţionând situaţii concrete de inechitate în salarizare, care creează, pe bună dreptate, nemulţumire în rândul angajaţilor. (...) Trebuie să punem ordine în acest haos prin stoparea acestor anomalii, iar o componentă importantă în noua lege a salarizării este reaşezarea administraţiei publice locale pe grila de salarizare", a menţionat Raluca Turcan.
Ministrul Muncii a precizat că a mai discutat cu reprezentanţii Asociaţiei Comunelor din România şi despre subiectul asistenţei sociale.
"Pe agenda întâlnirii de lucru cu reprezentanţii Asociaţiei Comunelor din România am mai avut o temă prioritară pentru Ministerul Muncii, dar şi pentru administraţia locală: asistenţa socială. Este limpede pentru toată lumea că avem nevoie de servicii integrate în comunităţi. Pe următorul exerciţiu financiar avem alocaţi bani cu care să putem susţine asistenţa socială integrată, iar Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale a început deja să lucreze la pregătirea unui cadrul legal mai flexibil", a încheiat Raluca Turcan.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 20.04.2021, 23:59)
Diferenta e normala caci se lucreaza cu un nr diferit de persoane, volumul muncii difera. Dar comparati ce face femeia de serviciu dintr-o banca si cea din scoala si salariile lor!
2. fără titlu
(mesaj trimis de Daniel în data de 21.04.2021, 01:08)
Trăiască ROMĂNIA BUGETARĂ!!!!
3. Acestei
(mesaj trimis de sabin în data de 21.04.2021, 09:37)
doamne i se pare ca avand aceasi functie si aceasi pregatire trebuie sa ai aceasi remuneratie. O tampenie mai mare rar vezi! Sper sa priceapa (desi ma indoiesc) ceva din acest ex.: Daca un strungar face 10 piese/ora si alt strungar (cu aceasi pregatire) face 7 piese identice/ora , ultimul nu poate primi aceasi remuneratie! Macar asa e la privat, la bugetari e altfel, cucoana?