Turcia va plăti gazul din Rusia în ruble

F.D.
Internaţional / 6 august 2022

Turcia va plăti gazul din Rusia în ruble

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a confirmat că livrările de gaze ruseşti către Turcia vor fi plătite în ruble, a informat astăzi presa turcă, potrivit Agerpres.

"Un aspect pozitiv al vizitei noastre la Soci este acordul nostru cu dl Putin privind rubla. Dacă Dumnezeu permite, schimburile noastre în ruble vor asigura beneficii Turciei şi Rusiei", a declarat şeful statului turc reporterilor la bordul zborului său de întoarcere de la Soci (Rusia), pe malul Mării Negre, unde s-a întâlnit vineri cu preşedintele rus Vladimir Putin.

Cei doi preşedinţi au convenit că livrările de gaze ruseşti către Turcia vor fi "plătite parţial în ruble", a anunţat ieri seară viceprim-ministrul rus Aleksandr Novak.

Erdogan nu a precizat volumul tranzacţiilor viitoare în ruble.

Rusia încearcă de luni de zile să-şi impună moneda în reglementările internaţionale împotriva euro şi dolarului, pe fondul sancţiunilor economice occidentale fără precedent împotriva Moscovei din cauza invaziei Ucrainei.

Deşi a condamnat rapid ofensiva rusă, Turcia a optat pentru neutralitate între cele două ţări şi nu s-a alăturat sancţiunilor occidentale împotriva Moscovei.

În 2021, Rusia a reprezentat aproximativ un sfert din importurile de petrol ale Turciei şi 45% din achiziţiile sale de gaze naturale.

Plata pentru gazul rusesc în ruble, chiar şi parţial, ar putea permite Turciei să nu-şi epuizeze în continuare rezervele valutare în dolari.

Potrivit economiştilor, guvernul turc a cheltuit anul trecut zeci de miliarde de dolari încercând să oprească prăbuşirea lirei turceşti, care şi-a pierdut aproape jumătate din valoare într-un an.

Erdogan şi Putin s-au angajat de asemenea la Soci să consolideze cooperarea energetică şi economică.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Se apropie iarna si oamenii trebuie sa se incalzeasca cumva. Iarna trecuta am tinut termostatul la 19 grade, vecinul de jos la 17 grade, iarna asta o sa umblam incaltati in apartament.

    1. Serios?!? Da' unde traiati dvs. iarna trecuta si la ce furnizor de gaz erati de nu v-ati permis sa platiti, sau v-a strivit factura (plafonata si compensata) de gaze?!? Cat a fost, de fapt, factura dvs. maxima de gaze de iarna trecuta, raportat la o locuinta cat de mare?

      Ah, da, nu stiti, ati uitat, oricum nu conteaza ca a fost foarte mult... eu zic mai bine sa ma injurati, ca e mai simplu.

      Vechea si infailibila tactica kaghebista - arunca cu mult noroi, ca ceva-ceva tot se prinde... 

    Iata un exemplu elocvent de ce creste constant rubla!

    Se pregătește Germania.

    E o placere sa vezi cum doi dictatori, care si-au pus economic (si politic) tarile pe butuci, pozeaza ca si cum ar avea contacte internationale, ei fiind paria. Cercul lor de relatii internationale se restrange la Iran, Siria, China, Corea de Nord, Belarus...."crema" in materie de dictaturi. Apropos, in timp ce Putler arde gazul de pomana, neavind cui sa-l vanda, pretul petrolului rusesc este cu 25 de USD sub pretul de referinta...China, india si altii care il mai cumpara s-au prins ca il au la mana pe hamster:-)...Deci cantitati mai mici si pret cu 25% discount...numai asa poti avea o economie la nivelul anului 1918:-)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb