Turismul românesc în 2023: Care au fost trendurile ce au influenţat vacanţele în ţară din acest an

F.D.
Miscellanea / 14 decembrie 2023

Turismul românesc în 2023: Care au fost trendurile ce au influenţat vacanţele în ţară din acest an

A fost un an plin pentru turismul din România, un an în care, după o lungă perioadă de incertitudine cauzată de pandemie, românii au putut călători fără restricţii, în timp ce hotelierii şi jucătorii din industrie şi-au reluat activitatea, în sfârşit, la nivelul celei din 2019. Un rol important în sectorul turismului intern a fost jucat, bineînţeles, şi de voucherele de vacanţă, care au fost acordate şi în acest an, fiind un stimulent financiar de impact pentru stabilirea bugetului de concediu al turiştilor, conform unui comunicat de presă al Travelminit.ro.

Iar asta nu e tot. Platforma hotelieră online Travelminit.ro a făcut o retrospectivă a principalelor trenduri din 2023, iar rezultatele sunt cu adevărat interesante.

Early booking şi vouchere de vacanţă: coordonatele anului 2023

După doi ani de pandemie marcat de numeroase interdicţii şi restricţii de călătorie, industria turismului a revenit la normalitate, iar turiştii au reînceput să planifice vacanţele în avans, trendul early booking fiind dominant în 2023. Dacă în anii pandemiei, pe fondul nesiguranţei cauzate de restricţii, turiştii îşi făceau planurile de călătorie aproape de pe o zi pe alta, anul acesta ei şi-au organizat concediul pe termen lung, făcând rezervările cu 30, 60, 90 sau chiar cu 120 de zile înaintea datei de check-in.

Tot în 2023 s-au împlinit cinci ani de când voucherele de vacanţă, în valoare de 1.450 de lei, au fost implementate şi de Guvernul României, cu scopul dezvoltării turismului intern. Emiterea lor a dus la o creştere semnificativă a rezervărilor prin intermediul acestora.

2023, anul minivacanţelor în România

2023 a fost fără doar şi poate anul minivacanţelor în România şi asta pentru că multe sărbători legale au picat în preajma weekendului. În cazul celor care au fost la jumătatea săptămânii, autorităţile au luat decizia de a mai da o zi liberă (lunea sau vinerea) pentru a se face punte cu weekendul. Ziua Unirii Principatelor Române (24 ianuarie), minivacanţa de Paşte (cu 14 şi 17 aprilie, vineri şi luni, zile libere), 1 Mai, minivacanţa de Ziua Copilului şi de Rusalii, sărbătoare care a picat tot în iunie, minivacanţa de Sf. Maria şi minivacanţa de Sf. Andrei şi 1 Decembrie au fost cele mai bune oportunităţi pentru ca românii să călătorească în 2023.

Pentru a încerca să prindă cele mai bune preţuri, mulţi turişti şi-au rezervat sejururile din timp. În perioada Paştelui, potrivit Travelminit, cele mai multe rezervări au fost efectuate cu 38 de zile înainte de data sosirii, o dovadă în plus a faptului că, în turism, nu a mai existat incertitudinea din vremea pandemiei şi că românii au avut încredere să-şi planifice vacanţele din timp. Preţul mediu pentru 2 nopţi de cazare a pornit de la 716 lei în perioada Paştelui.

Tarifele au crescut în 2023, creşterea fiind resimţită mai ales pe timpul verii. De Rusalii, de exemplu, Travelminit a raportat o creştere a tarifelor la cazare cu 16% în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Preţul mediu pentru o noapte de cazare în weekendul prelungit de Rusalii a fost de 296 lei / cameră dublă.

Însă de departe cel mai aglomerat weekend a fost legat de minivacanţa de Sf. Andrei şi 1 Decembrie. Românii au plătit, în medie, 855 de lei pentru un sejur de Ziua Naţională, în perioada 30 noiembrie - 4 decembrie.

Cum şi-au schimbat românii preferinţele de călătorie în 2023

2023 a adus şi câteva schimbări în ceea ce priveşte preferinţele de călătorie, în special pe durata sezonului estival. Vara a debutat cu un val de îngrijorare privind existenţa holerei la Marea Neagră, ca urmare a distrugerii unui baraj ucrainean, fapt care a cauzat un dezastru ecologic. Autorităţile au confirmat că nu există niciun risc în ceea ce priveşte contaminarea cu holeră, astfel că turiştii şi-au putut vedea liniştiţi de rezervările de concediu.

Un alt factor care a influenţat vacanţele a fost vremea, prima parte a verii fiind marcată de temperaturi mai scăzute, astfel că litoralul nu a mai ocupat prima poziţie în topul preferinţelor turiştilor, care s-au orientat către staţiunile montane şi marile oraşe astfel.

"A fost un an plin, în care ne-am redescoperit pofta de a călători fără griji. 2023 a fost anul în care am marcat revenirea la normalitate în turism, iar acest lucru s-a simţit în creşterea numărului de rezervări în ţară. Bineînţeles, a contat şi faptul că au fost din nou emise vouchere de vacanţă, un stimulent important al concediilor în ţară. În 2024, ne propunem să ducem lucrurile la nivelul următor. Mai multe unităţi de cazare, mai multe campanii speciale pentru clienţii noştri, dar şi mai multe experienţe memorabile în România", spune Rita Szilveszter, Marketing Manager Travelminit.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. eee care....catapulatarea preturilor internationale...

    s c c r e t 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb