"TVA pe mâncare, apă, utilităţi esenţiale, sănătate, educaţie şi acces la justiţie ar trebui să fie, de fapt, zero"
Gheorghe Piperea
Politică / 15 ianuarie
"Majorarea de la 19 la 21% a TVA devine pe zi ce trece tot mai probabilă, în ciuda tatuajului făcut de Marsel Ciolacoo. Până şi BNR a ajuns să accepte ideea, chiar dacă asta va afecta stabilitatea preţurilor şi, în cascadă, va determina reducerea consumului, deci scădere economică şi sărăcie.
Cu mult cinism şi tupeu, un pensionar special de la BNR, un anume Rădulescu, spune că, în loc de majorarea cotei generale a TVA, mai bine s-ar re-majora TVA pentru mâncare, de la 9% câte e acum, la 19%.
Mâncarea, ca şi apa, utilităţile esenţiale (electricitate, gaz, încălzire, apă curentă), medicamentele care nu se vând decât cu prescripţie medicală şi tratamentele în spitale sau clinici, sunt esenţiale pentru supravieţuire. Taxarea acestor produse sau servicii reprezintă oricum un scandal în ceea ce îi priveşte pe românii săraci şi pe cei defavorizaţi. A propune dublarea nivelului de taxare în acest domeniu este de-a dreptul criminal.
În contextul zvonurilor despre majorare, consider că TVA pe mâncare, apă, utilităţi esenţiale, sănătate, educaţie şi acces la justiţie ar trebui să fie, de fapt, zero. Este vorba aici de a respecta drepturi fundamentale ale omului, precum şi demnitatea umană şi ideea de dreptate, valori fundamentale pe care se întemeiază statul român. Scrie în Constituţie şi în cele două pacte internaţionale din 1966 privind drepturile civile, politice şi economice.
Nu trebuie să se sperie nimeni că nu vor mai fi bani la buget dacă eliminăm TVA pe aceste produse şi servicii de strictă necesitate.
TVA este o invenţie recentă - se poate trăi şi fără... Oricum sunt destule alte taxe, impozite şi contribuţii pe care statul le colectează de la noi - peste 100, ca să fie lucrurile clare ... Statul miliţienesc toacă inutil continente din aceşti bani.
TVA este un impozit indirect pe care îl achităm la fiecare achiziţie, din bani proprii, care sunt deja impozitaţi şi vămuiţi. Cam 60% din venitul brut merge la stat, care îi aruncă (şi) pe refugiaţi, consultanţi, sinecuri, alegeri anulate şi pensii speciale ...
Golul rezultat din renunţarea la TVA pe alimente, apă şi produse şi servicii de strictă necesitate se poate umple prin eliminarea optimizării fiscale (o trans-evaziune fiscală practicată de corporaţii) şi prin aplicarea de TVA şi de accize asupra produselor şi serviciilor de lux, non-necesare, de răsfăţ sau periculoase ori poluante."
1. Comentariu eliminat conform regulamentului
(mesaj trimis de Redacţia în data de 15.01.2025, 17:38)
...
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 15.01.2025, 18:52)
esti naiv. taxarea va creste.
taxarea pe angajat ~42% e sub media UE. taxele pe capital la fel e mult sub media UE, impozitele locale , TVA la fel sub media UE. Si nu uitati ca si in restul tarilor taxarea va creste asa ca si media UE va creste.
Ele trebuiesc crescute pentru a elimina discrepantele intre regiunile UE, achitare datorii etc. Cresterea lor va atrage si cresterea calitatii serviciilor oferite de stat, dar nu proportional, va fi mai (mult) mica.
nu mai asteptati scaderi ca nu au de unde veni, Romania trebuie sa se alinieze la standardele UE si trebuie sa devina un contribuitor net la bugetul UE.
Cui nu ii convine e liber sa se relocheze intr-o alta regiune (tara) pentru a beneficia de servicii mai bune, caci sunt slava Domnului.