UBS elimină încă 7.500 de angajaţi

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 16 aprilie 2009

Acţiunile UBS au scăzut cu 11% anul acesta, la bursa elveţiană, valoarea de piaţă a băncii fiind de 38,9 miliarde de franci.

Acţiunile UBS au scăzut cu 11% anul acesta, la bursa elveţiană, valoarea de piaţă a băncii fiind de 38,9 miliarde de franci.

Banca are pierderi de 1,75 miliarde de dolari

UBS AG, cea mai mare bancă din Elveţia, elimină încă 7.500 de locuri de muncă, după ce a raportat pierderi de două miliarde de franci elveţieni (1,75 miliarde de dolari) pentru primul trimestru din 2009. În perioada menţionată, UBS a înregistrat deprecieri de active în valoare de 3,9 miliarde de franci. Banca îşi va publica rezultatele trimestriale detaliate la data de 5 mai.

În aceste condiţii, UBS urmăreşte să-şi reducă numărul angajaţilor la 67.500 până în 2010, ţinta anterioară fiind 75.000. Astfel, UBS elimină aproape 20% din personal, care era de 76.200 de salariaţi la finele lunii martie. În plus, banca renunţă la operaţiunile cu risc ridicat.

În pofida faptului că luna ianuarie 2009 a fost una promiţătoare pentru UBS, banca nu a reuşit să oprească retragerile de capital. Clienţii diviziei de gestionare a averilor private din cadrul UBS au retras 23 de miliarde de franci, în special din cauza publicităţii negative generate de problemele juridice din SUA, unde banca elveţiană este acuzată că i-a ajutat pe contribuabilii americani să fraudeze fiscul.

Pe fondul problemelor provocate de criza financiară, UBS preconizează să realizeze economii cuprinse între 3,5 şi 4 miliarde de franci.

În luna februarie, UBS a anunţat că Oswald Gruebel, fostul preşedinte al "Credit Suisse Group", a doua bancă elveţiană, îl va înlocui pe directorul general al UBS, Marcel Rohner. Tot în februarie, UBS a acceptat să plătească 780 de milioane de dolari justiţiei americane, ca să pună capăt acuzaţiilor de evaziune fiscală care i s-au adus, şi a acceptat să dezvăluie identitatea unor clienţi pe care i-a ajutat să scape de fisc. Aceste plăţi, împreună cu deprecierile de active, au dus la pierderi de 20,89 miliarde de franci elveţieni pentru UBS, în 2008.

De precizat că fostul ministru elveţian de Finanţe, Kaspar Villiger, va deveni preşedintele băncii, în locul lui Peter Kurer, care părăseşte instituţia după numai un an în această funcţie, din cauza scandalului ce-i priveşte pe clienţii americani

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb