Ucraina: Separatiştii au părăsit oraşul Slaviansk

Valentin Busuioc
Internaţional / 6 iulie 2014

Ucraina: Separatiştii au părăsit oraşul Slaviansk

O mare parte dintre rebelii proruşi şi principalul lor lider au părăsit oraşul ucrainean Slaviansk (unul dintre bastioanele separatiste din estul ţării) în faţa armatei de la Kiev, a anunţat ieri pe Facebook ministrul ucrainean de Interne, Arsen Avakov, citat de AFP.

"Înainte de răsărit, serviciile de informaţii au raportat că Ghirkin (Igor Strelkov) şi o mare parte a combatanţilor au fugit din Slaviansk, iscând confuzie în rândurile celor rămaşi, aflaţi în număr mic", a scris Avakov, precizând că separatiştii s-au îndreptat spre Gorlivka, un oraş cu circa 260 de mii de locuitori, situat la aproximativ 50 km sud-est de Slaviansk.

"Mai mulţi civili se prezintă la punctele de control şi aduc armele şi vestele antiglonţ abandonate de combatanţi", a mai transmis Arsen Avakov.

La rândul ei, Tania Locşina, o observatoare rusă din ONG-ul Human Rights Watch (HRW), prezentă în regiune, a scris pe Twitter: "Între orele 8 şi 9 (ora Ucrainei şi a României - n.r.), sâmbătă dimineaţa, am văzut insurgenţi părăsind Slavianskul către Kramatorsk (oraş la aproape 15 km de Slaviansk). Ei spuneau: < Oraşul a căzut, toată lumea pleacă >".

Autoproclamatul primar separatist prorus din Slaviansk a confirmat că rebelii au fugit din oraş. "Primarul" Vladimir Pavlenko (numit în funcţie de separatişti) a confirmat ieri pentru AFP că insurgenţii au părăsit oraşul şi a anunţat că forţele ucrainene nu au intrat încă în oraş, adăugând că nu există o putere în oraş.

Vineri, Igor Strelkov (acuzat de Kiev că ar fi un colonel GRU care conduce forţele proruse de la Slaviansk şi prezentat drept "ministrul Apărării" din "Republica Populară" de la Doneţk) a cerut ajutor Moscovei, precizând că, altminteri, Slavianskul va cădea repede în mâinile forţelor kievene.

Tot sâmbătă, Avakov a informat pe Facebook că armata ucraineană a distrus cartierul general al insurgenţilor din Doneţk (alt fief al separatiştilor), situat în Artemivsk, un oraş cu aproximativ 77 de mii de locuitori, din sudul Doneţkului.

"Situaţia va redeveni curând paşnică în Artemivsk. Bineînţeles, pacea va fi asigurată de Batalionul < Artemivsk > şi de forţele ucrainene", a adăugat ministrul de Interne.

Vineri, Avakov a anunţat că armata ucraineană preluase controlul asupra orăşelului Mikolaivka, (circa 15 mii de locuitori, amplasat la periferia Slavianskului), operaţiune soldată cu aproape 50 de prizonieri.

La rândul lui, preşedintele Petro Poroşenko a ordonat ieri arborarea drapelului Ucrainei pe clădirile administrative din Slaviansk, a anunţat site-ul administraţiei prezidenţiale de la Kiev, preluat de AFP.

În confruntările cu armata, separatiştii proruşi au pierdut un tanc şi alte câteva vehicule blindate, adaugă site-ul preşedinţiei ucrainene.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb