Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus definitiv, marţi, încetarea procesului penal împotriva Elenei Udrea în dosarul Hidroelectrica, în care este acuzată de trafic de influenţă şi spălare a banilor, în legătură cu suma de 5 milioane de dolari pe care ar fi primit-o de la omul de afaceri Bogdan Buzăianu, relatează Agerpres.
Aceeaşi soluţie a fost dispusă şi în cazul jurnalistului Dan Andronic, acuzat de mărturie mincinoasă.
Prescrierea faptelor în acest dosar a fost constatată încă de la judecarea dosarului pe fond la Curtea de Apel Bucureşti, în aprilie 2023.
Marţi, Instanţa supremă a respins apelurile introduse de DNA şi Elena Udrea, fiind menţinută decizia instanţei de fond privind încetarea procesului penal.
Pe de altă parte, Elena Udrea trebuie să achite suma de 3,4 milioane euro.
Udrea se află în penitenciarul Târgşor, unde execută o pedeapsă de 6 ani primită în dosarul Gala Bute.
În dosarul Hidroelectrica, Elena Udrea a fost trimisă în judecată de DNA, în decembrie 2017, pentru trafic de influenţă şi spălare a banilor, iar jurnalistul Dan Andronic pentru mărturie mincinoasă.
Potrivit DNA, Elena Udrea a acceptat în anul 2011 promisiunea făcută prin intermediari de omul de afaceri Bogdan Buzăianu de a primi suma de 5 milioane de dolari pentru a-şi exercita influenţa asupra factorilor de decizie din cadrul Ministerului Economiei şi Hidroelectrica, în vederea menţinerii, în condiţiile deja negociate, a contractelor pe care societatea omului de afaceri (Energy Holding - n.r.) le încheiase cu Hidroelectrica.
Din suma promisă, Elena Udrea a primit, în noiembrie 2011, prin intermediari, 3.800.000 de dolari, dar şi o creanţă de 900.000 de euro. Creanţa reprezenta o sumă pe care o firmă a omului de afaceri o împrumutase unui terţ şi care era garantată cu părţi sociale ale unei societăţi comerciale care deţinea două publicaţii, printre care şi cotidianul Evenimentul zilei.
Anchetatorii mai arătau că, pentru a ascunde că era beneficiara reală a creanţei de 900.000 euro, care i-ar fi conferit pe cale de consecinţă şi puterea de a influenţa activitatea cotidianului Evenimentul zilei, Udrea a preluat această creanţă de la firma controlată de omul de afaceri prin interpunerea unei alte firme paravan, aparţinând unei cunoştinţe.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 04.06.2024, 14:49)
Cred că a executat cam mult închisoare,că femeie și mamă , trebuie achitată.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.06.2024, 15:49)
nu exista femeie mama etc, pt justitie exista hot, sau nu. atat. trebuia inainte de a baga mana in borcanul cu miere sa se gandeasca la copil
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.06.2024, 16:26)
Ca femeie și mamă trebuia să se gândească înainte de a face ilegalitățile pentru care a fost condamnată! Ce legătură există între a fi bărbat, tată , femeie, mamă cu pedeapsa si condamnarea pentru lipsa integrității morale și corectitudinii?
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.06.2024, 17:16)
la marxisti exista orice , barbat care naste , femeie cu barba etc
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 04.06.2024, 14:57)
Cred ca ar fi mai ieftin sa lasam prescrierea tuturor faptelor penale si apoi sa desfiintam institutia judecatorilor daca acestia, cu salariile speciale nu reusescx sa judece la timp cauzele.
3. fără titlu
(mesaj trimis de Matrix în data de 04.06.2024, 15:33)
asta înseamnă o (in)justiție adevărată...și cind te gândești ca au salarii nesimtite din bugetul statului
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 04.06.2024, 17:13)
alta victima scapa
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.06.2024, 18:31)
Victimă? Hahaha!
5. Divergență
(mesaj trimis de Omega în data de 04.06.2024, 17:23)
1. fără a-i scuza pe judecători ( cu vinovățiile lor , mai ales când au executat dispozițiile primite) toți îi uită pe procurori care stau cu anii cu dosarele în sertare până se schimbă vântul politic
2. Elena are multe belele, dar în acest dosar vina ei (a acceptat șpaga)e mult mai mică decât a lui Buzaianu care a inițiat corupția și a furat țara de 10 ori mai mult ca șpaga. Dar " băiatul deștept" e cu banii în Elveția apărat probabil de băieții cu ochi albaștri iar poporul o înjură tot pe Lenuța
5.1. Adevar grait-ai! (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de mike în data de 05.06.2024, 11:48)
Nu crezi ca CSM ar trebui sa prezinte anual un raport, nu in fata "boborului" care e prea prost, ci in fata magistratilor care i-au ales, in care sa prezinte, cel putin statistic, cate dosare stau in nelucrare, cate s-au prescris, cate au fost respinse de instante samd. Atata timp cat magistratii accepta aceasta situatie, imi permit sa-i consider pe TOTI incompetenti sau corupti.
CSM a devenit un sindicat al magistratilor acoperind incompetenta si hotia, adica un sindicat al mafiei magistratilor.