Companiile din UE nu vor mai avea voie să exporte bunuri de lux în valoare mai mare de 300 de euro, inclusiv bijuterii şi vor fi interzise exporturile de maşini care costă mai mult de 50.000 de euro.
Uniunea Europeană a aprobat în unanimitate un nou set de sancţiuni împotriva Rusiei privind invazia din Ucraina. Acestea includ interdicţii privind investiţiile în sectorul energetic rusesc, exporturile de bunuri de lux şi importurile de produse siderurgice din Rusia, scrie Reuters.
Sancţiunile intră în vigoare marţi, după publicarea în Jurnalul Oficial al UE, şi îngheaţă activele mai multor oameni de afaceri care sprijină statul rus, printre care proprietarul clubului de fotbal Chelsea, Roman Abramovici.
De-asemenea, sancţiunile includ "o interdicţie de mare amploare privind noile investiţii în întregul sector energetic rusesc". Sunt vizate marile companii petroliere ruseşti Rosneft, Transneft şi Gazprom Neft. Va fi impusă o interdicţie totală a tranzacţiilor cu unele întreprinderi de stat ruseşti legate de complexul militar-industrial al Kremlinului, a precizat executivul UE care a ajuns luni la un acord preliminar privind noile sancţiuni şi nu au fost ridicate obiecţii înainte de termenul limită convenit.
Interdicţia privind importurile de oţel rusesc, în context, va afecta produse în valoare de 3,3 miliarde de euro. De-asemenea, UE a convenit să retragă Rusiei statutul de "naţiune cea mai favorizată", ceea ce dă undă verde la tarife punitive pentru bunurile ruseşti sau la interdicţii totale de import.
Noile decizii europene interzic agenţiilor de rating de credit din UE să emită împrumuturi Rusiei şi companiilor ruseşti, ceea ce, potrivit Comisiei, va restricţiona şi mai mult accesul acestora la pieţele financiare europene. Recentele sancţiuni urmează după trei runde de măsuri punitive care au inclus îngheţarea activelor băncii centrale ruse şi excluderea din sistemul bancar SWIFT a unor bănci ruse şi belaruse.