UE cere Croaţiei să reconsidere convertirea în euro a creditelor denominate în franci elveţieni

S.A.
Internaţional / 9 iulie 2016

UE cere Croaţiei să reconsidere convertirea în euro a creditelor denominate în franci elveţieni

Comisia Europeană (CE) a cerut vineri Croaţiei să reconsidere legea privind convertirea în euro a creditelor denominate în franci elveţieni, apreciind că băncile locale vor fi afectate în mod disproporţionat, a anunţat agenţia oficială de ştiri Hina, potrivit Reuters.

Legea, introdusă anul trecut, se aplică şi retroactiv, ceea ce ar putea submina încrederea investitorilor în economie, a anunţat Hina citând oficiali de la Bruxelles.

Guvernul croat a anunţat, într-un comunicat, că a fost avertizat de Comisia Europeană că legea încalcă reglementările UE şi a promis "să facă tot posibilul pentru a preveni posibilele consecinţe negative".

Parlamentul croat a aprobat un act normativ propus de fostul Guvern, care permite conversia în euro a creditelor denominate în franci elveţieni. Legea permite conversia în euro a unor credite în valoare de 3,4 miliarde de dolari pentru a-i ajuta pe cetăţeni să facă faţă rambursării, notează Agerpres.

Costurile conversiei vor fi suportate de bănci şi, potrivit Guvernului, aceste costuri sunt estimate la 6 miliarde de kuna (901 milioane de dolari), în timp ce Banca Centrală susţine că suma ar putea creşte până la 8 miliarde de kuna.

Majoritatea băncilor care activează în Croaţia sunt deţine de instituţii financiare din Europa Occidentală.

"Costurile conversiei au reprezentat o povară majoră pentru bănci şi măsurile adoptate merge dincolo de ceea ce este necesar şi proporţional pentru a obţine scopul legitim de protejare a celor care s-au împrumutat şi se confruntă cu dificultăţi şi pentru a evita o criză a creditelor de consum", a declarat, la Bruxelles, un purtător de cuvânt al CE, Vanessa Mock.

Acesta a adăugat: "Sperăm că statul croat va găsi o soluţie proporţională. Este important în interesul tuturor, consumatori şi investitori".

Un răspuns la acest avertisment este aşteptat la Bruxelles până la mijlocul lunii august apoi dacă răspunsul nu este adecvat, pot fi luate măsuri prin Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE).

Planul Croaţiei de a converti în euro creditele denominate în franci elveţieni va impune pierderi semnificative excepţionale sectorului bancar dar capitalizarea va rămâne robustă, iar nivelul creditelor neperformante s-ar putea stabiliza, se arată într-un raport publicat recent de agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings.

Procesul de conversie este complex şi dificil, prezentând dificultăţi operaţionale. Băncile vor trebui să recalculeze toate plăţile şi se vor confrunta cu costuri ridicate, avertizează Fitch. Indicele de adecvare al capitalului va rămâne robust, la 19,7% iar băncile ar trebui să-şi poată reface capitalul până în 2017, în condiţiile în care nivelul creditelor în franci elveţieni este mai redus în Croaţia faţă de alte state din Europa Centrală şi de Est, apreciază agenţia de evaluare financiară.

Conversia ar putea preveni o nouă deteriorare a portofoliilor de împrumut ale băncilor, rata creditelor neperformante ca procent din totalul împrumuturilor acordate ajungând la 17,3% la 30 iunie 2015, din cauza recesiunii.

Mai multe bănci au anunţat deja că vor contesta legea la Centrul Internaţional de soluţionare a litigiilor de investiţii (ICSID).

Băncile susţin că actul normativ încalcă, atât legislaţia Uniunii Europene, cât şi tratatele bilaterale de investiţii semnate de Croaţia, şi au cerut Guvernului de la Zagreb să deschidă un dialog în vederea găsirii unei soluţii. Anterior, băncile au informat că o soluţie sustenabilă din punct de vedere legal ar fi una voluntară şi bazată pe criterii clar definite, precum şi pe împărţirea costurilor.

Aproximativ 55.000 de croaţi au credite denominate în franci elveţieni în valoare de aproximativ 25 de miliarde de kuna (3,73 miliarde de dolari).

Majoritatea acestor credite a fost contractată în anii 2000, când multe persoane din Europa Centrală şi de Est au fost atrase de dobânzile reduse la creditele în franci. Între timp, însă, aprecierea semnificativă a francului a dus la creşterea costurilor cu rambursarea creditelor în franci, iar guvernele din regiune au început să caute soluţii la această problemă.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Nu na mira ca britanici au votat afara din UE.

    Bancile care sunt in Europa Occidentala sunt o rusine pentru UE, nu vor sa imparta riscul cu clienti desi au fost ajutate in criza. 

    Foarte bine a facut Guvernul Croat. 

    CJUE o sa dea dreptate Clientilor-Guvernului. 

    Icsid cum poate considera o banca ca Ing investitor oriunde in Lume cand Guvernul Olandez direct si noi toti cetateni de pe teritoriul Ue am ajutat sa nu falimenteze? 

    Multe banci traiesc imprumutand statul cu bani pe care nu ii au ca le tipareste Bce fara acoperire cum sunt bancile din Elvetia care nu au tiparit chf de aceea s-a apreciat si o sa se aprecieze si mai mult cat lira intra la apa.

    1. UE cere.

      Cine din ue ?Ne-am lamurit ce tehnocrati platiti regeste ,incompetenti lucreaza la ue impotriva cetatenilor ue.Si noul loc de munca a lui Baroso spune tot.Toti sunt marionete bancare. 

      Mai bine fara ue ! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

08 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8217
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2862
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0012
Gram de aur (XAU)Gram de aur411.4200

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb