Cotidianul scrie că negociatorul-şef UE al Brexitului Michel Barnier se aşteaptă ca omologul său britanic David Frost să prezinte detalii suplimentare cu privire la cote de pescuit şi planurile Londrei cu privire la subvenţii.
Bruxellesul dă înapoi după ce a ameninţat cu o întrerupere a negocierilor în domeniile comercial şi al securităţii, dezvăluie The Times, şi este dispus de-acum să nu mai aştepte un consens asupra tuturor punctelor aflate în divergenţă pentru a redacta proiectul unui acord final.
A noua rundă de negocieri care începe marţi şi se încheie vineri este ultima din agenda celor tabere, iar dezacordurile persistă.
"ARC AL INSTABILITĂŢII"
Brexitul face parte dintr-un "arc al instabilităţii" care a apărut lângă UE, a apreciat luni preşedintele Consiliului European Charles Michel, care include decizia britanicilor de a ieşi din Uniune în categoria ameninţărilor reprezentate de Turcia, Rusia, Libia şi Siria.
"Un arc al instabilităţii s-a dezvoltat în jurul nostru", a declarat el într-o conferinţă online organizată de centrul de reflecţie Bruegel.
"Rezultatul (Brexitului) a zguduit Uniunea Europeană. Această alegere (...) a fost resimţită ca un eşec al construcţiei europene", a adăugat el.
"Adevăruleste că britanicii se confruntă cu o dilemă. Ce model de societate vor?", s-a întrebat Michel, în contextul în care liderii europeni vor ca Londra să-şi asume consecinţele alegerii pe care a făcut-o.
Marea Brtanie a părăsit UE la 31 ianuarie, însă continuă să aplice reglementările europene până la sfârşitul anului, termenul-limită al unui acord cu privire la relaţiile viitoare între cele două părţi.
Cele două tabere întârzie să ajungă la un acord, care ar permite evitarea uneirupturi dezordonate a relaţiilor comerciale la 1 ianuarie 2021.
Un proiect de lege prezentat recent de către Boris Johnson, menit să evite o diferenţă de tratament pe plan vamal între Irlanda de Nord şi celelalte provincii ale Regatului Unit, a complicat negocierile, iar UE denunţă o încălcare a Acordului Retragerii care stabileşte condiţiile divorţului, încheiat în ianuarie.
În urma unei întâlniri cu ministrul britanic de stat Michael Gove, vicepreşedintele Comisiei Europene (CE) Maros Sefcovic a recunoscut, luni, că dezacordurile între Bruxelles şi Londra persistă.