UE şi FMI sprijină Portugalia cu 78 miliarde euro

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 5 mai 2011

Portugalia trebuie să-şi reducă deficitul bugetar la 5,9% din PIB, în acest an.

Portugalia trebuie să-şi reducă deficitul bugetar la 5,9% din PIB, în acest an.

Cel mult 12 miliarde euro vor ajunge în sectorul bancar, potrivit unor surse

Guvernul de la Lisabona a ajuns la un acord cu Uniunea Europeană şi Fondului Monetar Internaţional (FMI) în vederea unui program de ajutor financiar în valoare de 78 miliarde euro (116 miliarde dolari), pe trei ani, potrivit anunţului făcut, marţi seara, de primul ministru demisionar Jose Socrates.

Din cele 78 de miliarde euro alocate de UE şi FMI Portugaliei, până la 12 miliarde euro vor avea ca destinaţie sectorul bancar, care trebuie recapitalizat, spun surse apropiate situaţiei, citate de agenţia Reuters.

"Guvernul a ajuns la un acord bun cu reprezentanţii Comisiei Europene, ai Băncii Centrale Europene şi Fondului Monetar Internaţional, însărcinaţi să negocieze planul de salvare financiară solicitat de Portugalia", a declarat Jose Socrates, subliniind că acordul este însoţit de o reducere mai puţin severă a deficitului bugetar.

Potrivit oficialilor de la Lisabona, "este vorba despre un program care stabileşte obiectivele pentru o reducere graduală a deficitului, la 5,9% din PIB în acest an, 4,5% în 2012 şi 3% în 2013". Anterior, Portugalia se angajase să-şi reducă deficitul la 4,6% din PIB în acest an, la 3% în 2012 şi apoi la 2% în 2013.

Deficitul bugetar al Portugaliei a fost de 9,1% din PIB în 2010, mult peste obiectivul de 7,3% avut în vedere de guvernul de la Lisabona. Datoria publică a ajuns la circa 160,4 miliarde euro (93% din PIB).

"Pentru 2011 nu vor fi necesare măsuri bugetare suplimentare, iar instituţiile internaţionale au recunoscut că situaţia Portugaliei nu este atât de gravă precum cea a celorlaltor state", a precizat Socrates.

Portugalia, care trebuie să ramburseze 5 miliarde de euro din datoria sa la mijlocul lunii iunie, a solicitat asistenţă UE şi FMI în data de 7 aprilie, după ce Grecia şi Irlanda au recurs la un astfel de sprijin anul trecut.

În schimbul ajutorului, UE şi FMI cer Portugaliei un "program de ajus-tare" ce include măsuri de austeritate şi reforme structurale care angajează principalele partide după viitoarele alegeri legislative anticipate din 5 iunie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb