UE şi Londra lansează în tensiune sprintul final al Brexitului

T.R.
Internaţional / 20 septembrie 2018

Sursa foto: Twitter

Sursa foto: Twitter

Liderii europeni şi Regatul Unit, reuniţi la Salzburg, au alternat mesaje de fermitate şi mâini întinse în ultima linie dreaptă a negocierilor Brexitului, care continuă să rămână blocat în dosarul irlandez, relatează News.ro.

Cei 27 şi-au finisat strategia din ultimele săptămâni de negocieri într-un dejun astăzi, fără premierul britanic Theresa May, cu şase luni înainte de data prevăzută a plecării Regatului din Uniune.

"Va exista efectiv un summit special în noiembrie, iar şefii de stat şi de guverne vor susţine acest lucru", a confirmat cancelarul austriac Sebastian Kurz la sosire, fără să precizeze data.

Preşedintele Consiliului European Donald Tusk a propus ieri un astfel de summit la "jumătatea lui noiembrie", pe lângă cel prevăzut pe 18 octombrie, care a avut iniţial scopul de a încheia negocierile.

"Cred că ştiţi că abordările sunt încă foarte diferite", a subliniat astăzi Kurz.

"Vor exista crispări", a avertizat preşedintele Emmanuel Macron, care a pus accentul asupra necesităţii ca cei 27 să rămână "grupaţi". "O soluţie trebuie să se găsească, dar ea nu ar trebui să afecteze coerenţa, forţa celor patru libertăţi ale pieţei unice", a insistat acesta.

Potrivit sursei citate, premierul Joseph Muscat declară pentru BBC că "Există un punct de vedere unanim sau aproape unanim în jurul mesei, potrivit căruia ne-ar plăcea ca (...) Regatul Unit să ţină alt referendum".

Însă, cu o zi înainte, May a exclus ferm această ipoteză, iar cele două părţi şi-au aruncat una către cealaltă responsabilitatea ultimelor eforturi în vederea consimţirii pentru a "reuşi" în separarea lor.

"Dacă vrem să ajungem la o concluzie reuşită, atunci, la fel cum Regatul Unit şi-a schimbat poziţia, UE ar trebui de asemenea să-şi schimbe poziţia", a declarat şefa conservatorilor ieri seara, la puţin timp după ce Donald Tusk a cerut Londrei propuneri "remuncite".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb