Comisia Europeană va propune o legislaţie care să vizeze "o industrie cu zero emisie netă" de gaze cu efect de seră şi, prin urmare, neutră în carbon, prin stimularea tehnologiilor verzi, a anunţat astăzi la Davos preşedinta Comisiei, Ursula von der Leyen, relatează AFP, conform Agerpres.
"Acest nou regulament (...) va stabili obiective clare pentru tehnologiile curate până în 2030. Obiectivul va fi concentrarea investiţiilor pe proiecte strategice de-a lungul lanţurilor de aprovizionare" şi "simplificarea şi accelerarea procedurilor de autorizare pentru noile locuri de producţie" de tehnologii verzi, a declarat ea într-un discurs la Forumul Economic Mondial (WEF).
UE şi-a stabilit obiectivul de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră cu 55% până în 2030 faţă de 1990 şi de a atinge neutralitatea carbonului până în 2050, ca parte a ambiţiosului său Pact ecologic.
Pentru a realiza acest lucru, "trebuie să creăm un mediu de reglementare care să permită o desfăşurare rapidă şi să genereze condiţii favorabile pentru sectoarele esenţiale (...) energii eoliană şi solară, pompe de căldură, hidrogen curat sau chiar dispozitive de stocare", a explicat Ursula von der Leyen. .
"În acelaşi timp, ne vom gândi la modalităţi de a accelera procedurile privind 'proiectele de interes comun' europene legate de tehnologiile curate pentru a facilita finanţarea acestora, precum şi accesul întreprinderilor mici", a adăugat ea.
Potrivit şefei executivului european, această noua legislaţie - care va trebui să facă obiectul unor negocieri între statele membre şi Parlamentul European - va "urma modelul" textului deja propus de Comisie pentru a impulsiona producţia de semiconductoare.
Bruxelles-ul a prezentat în februarie 2022 un plan de 43 de miliarde de euro în favoarea industriei semiconductoarelor, pentru a reduce dependenţa europeană de Asia şi a cuceri 20% din piaţa mondială în 2030.
Textul prevedea în special o relaxare a cadrului de reglementare privind ajutorul public pentru finanţarea cercetării în cele mai inovatoare tehnologii şi linii-pilot de pregătire pentru industrializarea acestora.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.01.2023, 20:42)
Germanii deschid si redeschid minele de lignit si
carbune cu centralele aferente,
noi trebuie sa inchidem pe toate ca fraierii,la ordin
nasol sa fii colonie
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 18.01.2023, 01:08)
Daca birocratii de la Bruxelles vor pune in practica dorintele babei sinistre, Ursula, praful si pulberea se va alege de situatia economica si sociala din Blocul Comunitar, care nici pana acum nu statea deloc pe roze!
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 18.01.2023, 07:51)
Partea buna e ca in caz de razboi ne vom bate intre noi cu batele ca tehnologie nu o sa mai avem. Mai uman.