UE vrea o supraveghere sporită a riscurilor bancare

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 28 mai 2009

Băncile ar putea fi supravegheate mai atent de Uniunea Europeană (UE), începând cu anul 2010, potrivit planurilor anunţate ieri de autorităţile regiunii.

Comisia Europeană a propus constituirea unui organism la nivelul Uniunii Europene pentru corectarea "defectelor de reglementare", mai precis o platformă generală a UE, care să răspundă la problemele pieţei. Obiectivele UE au în vedere localizarea din timp a riscurilor şi evitarea unor noi eforturi guvernamentale ce presupun injectarea a miliarde de euro în sistemul bancar.

UE vrea crearea unui Consiliu European de Risc Sistemic, alcătuit din guvernatorii băncilor centrale din toate cele 27 de state membre UE şi autorităţile naţionale de reglementare. Menirea acestuia ar fi să descopere riscurile ce pot apărea pe piaţă şi să acţioneze înainte ca acestea să ia proporţii. Consiliul ar urma să fie găzduit şi condus de Banca Centrală Europeană (BCE). Însă Marea Britanie, spre exemplu, şi unele autorităţi naţionale de reglementare sunt împotriva creării unui asemenea organism, întrucât BCE ar avea o putere prea mare.

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a subliniat: "Aceasta nu este o centralizare a puterii. Noi nu vrem să înlăturăm rolul de zi cu zi al organismelor naţionale de supraveghere".

Comisia a anunţat că planurile sale au în vedere nu numai interesele statelor care fac parte din zona euro, ci şi ale celor care nu au adoptat moneda unică.

"Acum este momentul potrivit pentru realizarea unui consens cu privire la supravegherea financiară şi cred că vom reuşi", a mai spus Jose Manuel Barroso.

Planurile Comisiei se bazează pe o schiţă înaintată de fostul guvernator al băncii centrale a Franţei, Jacques de Larosiere, şi sunt sprijinite, în principiu, de liderii UE.

Autorităţile UE vor ca aceste noi reglementări să intre în vigoare anul viitor. Propunerea trebuie aprobată de guvernele naţionale din UE, la Consiliul European din luna iunie. Dacă acest lucru se va întâmpla, Comisia va emite actul legislativ în materie în toamna anului curent.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb