Publicaţia online Politico a scris despre o revoltă iminentă la sediul central al Băncii Centrale Europene. Motivul este de o gravitate excepţională: uleiul de măsline extravirgin oferit în cantina instituţiei a fost înlocuit cu un ulei de o calitate mult inferioară.
Cei mai mulţi dintre "revoltaţi" au fost italieni, după cum scrie Politico. "De câteva săptămâni avem ulei Sansa", a scris un membru al personalului pe site-ul intern al băncii. Acesta este un ulei de calitate inferioară obţinut din pulpă de măsline, care se utilizează adesea drept combustibil pentru cazanele pe biomasă.
"Asta este o nebunie totală", a declarat furios un membru al personalului.
Angajaţii BCE au mai avut parte de o surpriză. Deşi uleiul Sansa se vinde, de obicei, la jumătate din preţul uleiului extravirgin de măsline, firma de catering angajată de BCE a cerut un preţ mai mare, ceea ce reprezintă "o ruşine pentru angajamentul BCE de a ţine sub control inflaţia care se observă pentru masa de prânz", după cum mai arată Politico.
Fenomenul nu ar trebui să reprezinte nicio noutate, mai ales pentru angajaţii Băncii Centrale Europene, deoarece istoria are numeroase exemple în care declinul accentuat al calităţii produselor şi serviciilor însoţeşte creşterea inflaţiei.
De fapt, modul în care a evoluat raportul preţ - calitate pentru uleiul de măsline servit la cantina BCE, poate indica un mediu inflaţionist caracterizat de o creştere a preţurilor semnificativ mai mare decât cea raportată de Eurostat.
Datele de la FMI arată că preţul uleiului de măsline a atins un maxim istoric de 10.281 de dolari pe tonă în ianuarie 2024 (vezi graficul).
La mijlocul anului trecut, creşterile anuale ale preţului uleiului de măsline la nivel global au depăşit 100%. Cea mai mare creştere lunară a preţului uleiului de măsline a fost de 164,1% şi s-a înregistrat în ianuarie 2021, conform datelor de la FMI.
Producţia scăzută de ulei de măsline şi preţurile extreme sunt puse tot mai mult pe seama schimbărilor climatice, inclusiv în ştirea despre revolta angajaţilor de la BCE.
Dar lucrurile nu sunt aşa de simple precum explicaţiile simpliste ale autorităţilor care văd schimbările climatice în toţi şi în toate.
În urmă cu aproape zece ani, autorităţile europene au obligat autorităţile italiene să dicteze tăierea a zeci de plantaţii de măslini, pentru a opri răspândirea unei bacterii extrem de periculoase. Fermierii italieni s-au opus în zadar, deşi au venit cu argumente foarte solide pentru alte soluţii, rezultate ale unor experienţe seculare.
În primăvara anului 2016, prestigioasa publicaţie Scientific American a scris că "măslinii din Italia nu trebuiau să moară". Un studiu realizat chiar de Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) a ajuns la concluzia că anumite soiuri de măslin au dezvoltat rezistenţă în faţa bacteriei chiar şi când se aflau foarte aproape de copacii infectaţi. Mai mult, observarea modului în care atacă bacteria i-a determinat pe cercetători să sublinieze că nu era nevoie de tăierea măslinilor, ci doar de curăţarea lor extensivă.
"Fermierii locali au susţinut mereu că o curăţare extensivă a copacilor poate opri boala, practică aplicată cu succes de-a lungul secolelor", mai subliniază Scientific American.
Oare câte astfel de intervenţii ale birocraţilor europeni incompetenţi influenţează producţia şi preţurile din sectorul agricol european, iar apoi să fie decretat că schimbările climatice reprezintă adevărata cauză şi nu "dezastrele" birocratice?
Politico mai subliniază că preţul uleiului de măsline este doar una dintre formele de manifestare ale unei "policrize" la nivelul BCE. Publicaţia aminteşte de revolta generată de declaraţiile lui Frank Elderson, membru în conducerea executivă, care a spus că unui dintre angajaţi ar avea nevoie de "reprogramare", astfel încât să conştientizeze mai bine "riscurile climatice".
Din păcate, nu există aceeaşi "determinare" când este vorba despre influenţa politicilor monetare asupra preţurilor. Oare chiar nu există nicio "vinovăţie" a BCE pentru dinamica inflaţiei din zona euro? Atunci cum se explică declaraţiile oficialilor BCE din anii trecuţi, când se justificau dobânzile negative şi pornirea tiparniţei prin necesitatea îndeplinirii obiectivului fundamental al instituţiei, respectiv stabilitatea preţurilor, definită printr-o creştere exponenţială de 2%?
Criza uleiului de măsline de la BCE a mai ilustrat un aspect interesant: atitudinile complet diferite ale angajaţilor din "sud" faţă de cei din "nord".
"Sunt aici pentru a lupta pentru Europa şi nu pentru a lupta pentru un restaurant de trei stele la locul de muncă", a declarat un angajat cu nume germanic, după cum scrie Politico, în timp ce un italian a venit cu argumentul "mens sana in corpore sano".
Uleiul de măsline extravirgin a revenit în cantina BCE datorită "intervenţiei eroice" a unui responsabil cu aprovizionarea, după cum scrie Politico, însă alte crize sunt la orizont, în condiţiile în care "plângerile curg din nou, deşi acum se referă la calitatea siropului de arţar de la cantină".
Oare cum îndrăznesc conducătorii BCE să-ţi maltrateze în acest mod barbar angajaţii? Oare nu ştiu că uleiul extravirgin de măsline şi siropul de arţar reprezintă piloni fundamentali ai drepturilor omului în zona euro?
Dincolo de siropul de arţar şi de uleiul de măsline, "diverse alte postări pe intranet susţin că mâncarea de la noul furnizor este în general mai proastă, mai puţin variată şi de două ori mai scumpă".
Aceasta este realitatea inflaţiei create de BCE prin politicile iresponsabile iniţiate de Mario Draghi şi continuate de Christine Lagarde.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 05.04.2024, 00:15)
Deci au taiat maslinii acum 10 ani, si pretul uleiului de masline a crescut anul asta:-)
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 05.04.2024, 02:51)
Era vorba de atitudinea birocatilor incompetenti de a impune decizii motivate ideologic, care au consecinte mai devreme sau mai tarziu.
1.2. Rusia, nene, Rusia (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 05.04.2024, 16:38)
Rusia, nene, Rusia.. Putin, e vinovat pentru toate scumpirile, nu escrocii de speculatori de capitalisti.
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 05.04.2024, 17:13)
De vina sunt Oameni ; nevoiele lor sau nu; speculative sau reale... cu piete deschize sau nu la comertul internatonal sau local; cu tari-state-continente iesite din saracie sau nu....
s c c r e t
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 05.04.2024, 07:18)
e lagul transferului PPI energie specula si uraniu….
am anuntat cu mult in spare: la inceput inflatia e distractiva pe urma panicanta si dupa dezolanta…
s c c r e t
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 05.04.2024, 07:24)
plus cost dobanzi tavan ce multiplica efectul de scumpire pe lant.
ai NPLuri spre/pe minime in piete prod si exp de ului mas ce isi transfera si ele socul de inflatie…
daca inflatie uleiului e in tavan italia anu asta si anu urmator ating minime somaj si expansiune economica plus inflatie peste 3…
s c c r e t
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 05.04.2024, 07:54)
unde sunt domnii cu AUR USD “a crescut sau nou record”… e mai mult aur si dolari in maslina decat e in aur dolari sau masline!
s c c r e t
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 05.04.2024, 09:40)
Printare de bani, cumparare de bonduri in schimb la "rezerve", dobanzi nominal si real negative timp de 15 ani de zile, "ca sa faca inflatie de 2%" exact cum scrie in articol, asta a creeat inflatia- in pandemie s-au exacerbat si printarea de bani si datoriile guvernamentale- si iaca li s-a indeplinit dorinta de inflatie la bce/fed/bnr etc. ba chiar cu varf si indesat. Nu stiu de unde vine inflatia, bancherii, stim noi toti DIN PRINTARE DE BANI dar bancherii "nu stiu". Nu da, chiar nu stiu.
Jamie Dimon e un bancher care mai spune chestii reale din cand in cand, si chiar anul asta a spus 2024-2025 arata mult ca anii 70. Ce a fost in anii 60-70? Creare de bani, printare, deficite foarte mari pt razboiul din Vietnam plus cheltuieli f mari "sociale", plus embargoul arabilor pt petrol in 73 din cauza ca SUA a sprijinit Israelul in timpul Yom Kippur War. Ca sa vezi cam ca azi, hihihi , aproape mot a mot, razboi Ucraina, plus covidul l-au numit tot razboi dar hai sa zicem pandemie, cheltuieli mari cu razboaiele/covid(din printare de bani), cheltuieli f mari "sociale"(pun ghilimele, ca la noi "socialii" sunt de fapt specialii si bugetarii de lux), razboi Israel-Hamas cu ingreunarea transportului petrol prin marea Rosie=creste petrolul. Dar, ma lasi cu petrolul, ca fara printare masiva de bani n-ai inflatie. Vezi 2008, petrol la maxime 147 $ , inflatie undeva la 3,8%(lei sau dolari).
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 05.04.2024, 10:51)
Inflatia nu vine din Printarea de Bani!
Printarea de bani este nemarginita... "Fara" ea nu exista Comert si Salarii!
Iar Dobanzile au un Rol de cauza Efect!
Exista perioada cand pretul "Comoditatilor urca galopant" peste cosul real de consum (exceptan sau incluzand si ipotecile sau chiriile) si cand se baga sub apa...unde o sa constatam ca in Cosum de consum intra mai multe sticle de "ulei masline" sau alte comoditati!
Se da exemplu "ulei de masline" in Romania 2005-2006 la salariu minim -mediu 600-800 lei cu pret ulei 10-20 lei ulei masline pe vremea aia unde 600 : la 20 = 30 bucati chiria medie 400-600 lei...deci aici aveai comoditatea "bula chirii" ce ucidea consumul oamenilor si cum stim a urmat criza si prabusirea dobanzilor ca sa se poata da credit pentru a se livra locuinte afaceri si mancare ca pretul real sa scada...intre timp s-au balonat alte active...si deci azi iar in cos consum nu mai intra atat de multe "active sau ipoteci ori chirii" dar inca intra ceva mancare mai multa...cu lag in ani... mancarea iar se ridica si va forta iar la o criza de trai in fata (mai sunt cv ani pana acolo)... si tot asa... Cate intrau in 2010-2012 in depresia din Ro si cu chirii bomba si locuri de munca praf si someri bomba..? chiar daca relativ" uleiul stagna? isi spun eu...mai putine din cauza prabusirii ca medie a veniturilor si inca cresterea chiriilor si costurilor totale...pana sa se tempereze intre 2013 si 2017 ca medie... de atunci iar galo si socuri in tranzit pe diferite sectoare..socul e dat de noua generatie (si aia putina sau multa in functie de zone geeografice) ce se naste/apare impacteaza iar cerere/consumul...
Azi se ridica "uleiul de masline" pentru ca toti ceilalti au beneficiat de "ulei masline" ieftin atat timp cat tari "producatoare" Italia -Crecia-Cipru-Spania-Portugali a si altele ...au stat in DEPRESIE ECONOMICA ...deflati ....cu munte de NPLuri ...pe romaneste in executari si au facut "fomita"... toate astea in timp ce piburile lor reale in slump cu anii... De aici alte Tari si burse au beneficiat de un pret nominal relativ stagnat si un rep real relativ deflat...dar asta nu inseamna ca beneficiarii nu au avut si alte costuri in sus cu timpul...au avut salarii si reparatii in sus chiar daca dubanzi relativ mici (pana de recent)...
Alt exemplu de a intelege mecanica globala a marfurilor a activelor a dobanzilor este:
prin 2005-2006 Cate perechi de blugi intra intr-un salariu...sau cate haine intra intr-o bursa sociale scolara pe vremea aia cate in 2010 cate in 2012....
Bumbacul intre cunascatori mai are un cicu de 30 si cv 40 de ani din varf in varf pret real... el corespunde periodic cu "belsug de toale" si lipsuri ... unde "noiile toale/incaltaminti/portofel de piele" iar vor costa destul de mult ca procent din net income a regiunii.... In unele piete mai dezvoltate aceaste urcare si coborare va reusii sa fie tinuta in ceva parametrii acceptati fara a agrava efectul de saracie reala sau lipsuri acute... in alte piete mai "ghinioniste" ciclul asta are un carulem "emotional la propriu nu la figurat.
Cel mai bun indicatori daca piata se afla in carusel emotional este intotdeauna de a calcula in piata respectiva "bunurile" scumpite sau nu in pret "Bani reali" (pret cantitate aur)... Acesta este singurul si cel mai vechi indicator financiar ce a anuntat criza de trai in unele regiuni... pentru ca atunci cand ceva se scumpeste in pret bani reali peste puterea pietei de a cumpara sau peste viteza de a produce ...ceva va pocnii in financiar.
Un alt ciclul interesant in comoditati este: Inmultirea si Imputinarea in ORASE sau in Tara a:
Cafenelelor - Restaurantelor - Magazine de Haine... care si acest ciclu e lung din varf in varf tot la 30 si cv -40 de ani..si din minim in minim revers...
Exista perioade cand oamenii pun cu "stoinicie" la borcane si la beci individual si exista o perioada cand oamenii consuma cu stoinicie cele de la borcane si la beci in restaurant!
Sa nu uitam si de ciclul de expansiune si contractii sau reinventica a Supermarketurilor si Hipermarketurilor... ce lovite se socul "scumpirilor" risca sa plece din piete sa sa se inchida..atunci cand cost sus si consum real stagnat /prabusit/sub potential.
Cand urmatoarele economii isi incaseaza profiturile nominale in crestere pe baza a ceea ce vand extern...acele se vor revarsa iar in economia locala ridicand posibil in timp pibul real sau contribuind mai rapid la scaderea / spalarea creditelor neperformante prin infuzarea bancilor cu capital si a cetatenilor cu salarii nominale in crestere. Surplusul de salarii pentru ei va insemna putere noua de cumparare... puterea lor noua de cumparare su deuce prima oara in bunuri de consum cu rezistenta mare de degradare, dupa in vacante si haine dupa iar in consum si copii purcei de crescut sau scolit.
Alt exemplu de inflatie: se inchide un cinematograf pentru renovari din 2 cinematografe in oras; cel ce renovea s-a apucat pentru ca oricum avea clientele in scadere sau stagnare si ceva capital noi procurat din alte directii; deci putem spune ca la momentul inceperii renovarii la cinematograful 1 media de oameni in oras la cinema era relativ constanta putin descrescatoare; daca cinemaul 1 e inchis pt renovare cinemaul 2 va observa un bufeu de inflatie in oameni... va vinde mai mult si chiar va creste pretul...chiar daca in realitate in oras nu sunt mai multi oameni... cinemaul 2 daca nu isi face temele bine...chiar ca extinde sala sau va mai face cu alti investitori inca un cinema (daca re si acces la credit)... si uite asa "inflatia" noastra initiala a pacalit piata de capital... pentru ca initial aceeasi masa de bani si oameni constanta relativ in scadere in oameni...se plimba la cinema... cand se va deschide noul cinema renova initial va fi fortat sa vanda mai scump bilete pentru a isis scoate costul...dar noul renovat cinema 1 habar nu are ca si cinema 2 a decis sa se extinda sau sa mai faca inca un cinema... cand vor termina de livrat toti cele necesare ...la o constanta sa spunem chiar si de crestere a cetatenilor in localitate si a salariilor... eu vor livra cu mult mai mult decat pot "consuma" cetatenii noile cinematografe... si uite asa pe moment apare ceva deflatie sau slump la preturi in cinemauri...fortand capitalistii ca sa nu fie executat de banci sa vand acat pot de "Rapid" la un pret competitiv (cinemaul 1 cu cinemaul 2) ca sa isi ademeneasca clientii de frica a nu falimenta si pierde detinerile asupra activelor noi renovate... In acest joc pe moment castiga consumatorii de film..dar angajatii si altii ce fac parte din cinemauri vor suferii restructurari si chiar taieri de salarii...pentru a se compensa costurile in crestere si veniturile relativ stagnate sau prabusite (veniturile reale nu nominale).
Inflatia nu este cauzata de printul de BANI!
Oamenii Cauzeaza infatia cand dau in turma fuga in directii ce parasuteaza "costuri"...sau cand nu dau deloc turma provoaca inchideri capacitati..ca dupa cand le trece "fricuta" sa vina iar spre capacitati observand doar ca sunt inchise...si asta genereaza squeeze si lipsuri artificiale...
s c c r e t
4.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 05.04.2024, 11:05)
O bada. Printarea de bani e ca un medicament. Il iei in doza potrivita, te vindeci. Iei o doza prea mare, sau prea mult timp, iti strici ficatul, iti strici rinichii, sau chiar dai coltul. Nu degeaba srie in orice prospect: a nu se depasi doza indicata! Exact asa si cu money printing plus dobanzi real negative. In primul rand a fost 1-2 sarje de QE sa ne scoata din criza 2007-2009. Problema-i ca s-a permanentizat, a venit QE 3, 4 , QE forever si in 2020 Boom o doza masiva de printare de bani , 40% din masa monetara in cateva luni. Et , voila, inflatie. Care a aparut in 2021, inainte de razboi, inainte de petrol etc. Doar ca centralii au crezut ca-i "tranzitorie" si au continuat cu easy money.
4.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 05.04.2024, 11:32)
In 2020 americanii cu venituri sub 100.000 $/an au primit 2600 $/luna ca sa stea acasa. Multi nu luau banii astia muncind. In fapt , salariul minim, era cca 1500 $. Au mai primit si bani pt copii. S-au mai dat si granturi pt firmele mici, 10.000 $/ fiecare angajat. Conditia, sa ai angajati timp de un an. Altfel grantul se transforma in credit. Dar, cine mai vine la salariul de 1500 -2000 cand primeste 2600 stand acasa? Si asa, oameni care castigau 20-25.000 /an s-au trezit ca pot face usor 35-40.000/an. Cu bani in buzunar , a crescut cererea de orice. A fost si problema lanturilor de aprovizionare, si presiunea de cerere, si presiunea de salarii, au inceput sa creasca preturile. Firmele, vazand ca pot sa creasca preturile si marjele au inceput sa creasca salariile sa-si atraga angajati. Si, inflatie, chiar dupa ce s-au rezolvat lanturile de aprovizionare. Dar torul a pornit de la money printing/deficite guvernamentale mari in pandemie(probabil cumulat si cu ce a fost inainte).
Pt ca hai sa fim seriosi DACA PRINTAREA DE BANI NU CREEAZA INFLATIE, PT CE MAI LUCRAM?? :)). Ar printa statul bani si ne-ar intretine pe toti ca-n pandemie. Sau si-ar printa bani sa ... cumpere alegerile :)). Sau sa cumpere America.
4.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 05.04.2024, 12:23)
Stim a inflatia este intotdeauna un fenomen monetar!
Dar fenomenul monetar este intotdeauna cun fenomen uman natural!
Inflatia este cauzata de Oameni/ fenomene naturale sau artificiale.... ce pot "speria" oamenii sau nu in diferite directii.
Reflexia creditului boom este reflexia Oamenilor ce au observat ca este o problema intr-o parte a economiei...problema ce propaga "inflatia"... Oamenii sesizeaza oportunitatea...dar daca nu inteleg deplin fenomenul si mecanica pot cadea in plasa de credit..daca nu pot chiar contribuii pozitiv in piata... pentru ca atunci cand Faci Credit Productivi (nu mal investnent) nu produci Inflatie ci Produci "mancare sau scadere de deflatie"... pentru ca noul credit al investitorului educat..are un nominal atasat...acel nominal atasat va aspira din excesul de "inflatie" din piata...daca exces de inflatie-masa monecatra-chiar a existat cu adevarat..sau doar a fost soc pe oferta sau productie!
Daca noul credit a fost pacalit doar de socul de oferta sau productie ...atunci in fata va constata deflatie in piata reala..si domnul investitor va avea un nominal la o dobanda de plata de dus in timp ce piata ii va dovedii ca a fost soc de oferta si surpriza deflatiei isi va face aparitia...odata ce ii prinde in noul debt trap pe "toti"...
Inflatia este si atunci cand strangi de "gat" pe unu si ii se umfla fata.... (doar ce se vede) si atunci cand ii indopi pe unul si ii se umfla fata...
Daca se citeste "inflatia" doar a fetei... atunci constatam ca nu ce la indopat i-a umflat fata in prima inflatie ci ce l-a strangulat...adica ce "la privat" de ceva... a doua l-a indopar de ceva...de mai mult...pana a bufnit inflatia... A doua este mai lenta si mai dispersata...
Daca citeste "inflatia" ca tot corpul... atunci constati ca in prima "inflatia" la fata e strangularea artificiala si "slabatura" de jos...deci net net nu e total "inflatie" e un procent mic de inflatie (cauzata de strangulare) si restul e slabatura corpuliu - deflatia =ceea ce rezulta ca e total deflatie...dupa ce va interveni cineva sa ii deblocheze strangularea... inflatia dispare si revine totul la cele din trecut ..cu ceva daune...
La a doua inflatie cu citire tot corpul..adica "total piata"... inflatia prin indopare...atunci constatam ca pana sa ii se umfle fata "inflatia observata initial"...constata ca volumul corpului a crescut mai mult procentual...si deci inflatia fetei cu inflatia corpului da o mega inflatie...deci total piata mega inflata....
PS: exemple de vizualizare...
s c c r e t
s c c r e t
4.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 05.04.2024, 12:32)
in 1790 salariul anual era 60 dolari plus minus...
O sa iti dau exemple de urmarit a "inflatiei" in piata reala....in paralel cu masa monetara ce urca si stagneaza ...si rareori coboara...dar nu sub trend ci doar sub maxime recente....
DOW in Ratie Aur
Dow in ratie Salarii
Salarii in Ratie Inflatie (adica salariile reale)
Inflatie in Ratie Salarii
Inflatie in Ratie Aur
M0,M1,M2,M3,MZ... in ratie Inflatie declarata
M0,M1,M2,M3 (observa periodic distantarea si apropierea intre ele suprapus cu scumpirea nominala si ieftinirea nominala a unor bunri trecute prezente sau viitoare)....reflecta foarte bine cum se muta periodic "inflatia-cerere=naturala artificiala sau strangulata)...
M0,M1,M2,M3 cu Credi si Blanta banca centrala exansiune si contractie ori slump ...ajustat pe rata inflatie in crestere sau descrestere....
Imobiliare in pret Aur..un index bun...
Salarii in pret Aur...alt index bun ..cand sa fii greier si cand sa fii furnica... nu fii creier cand toti sunt creieir si nu fii furnica cand toti sun "Sclaviuti" a fii furnici... nu este obligatia ta sa platesti prin truda periodica atunci cand pocneste financiar o sandrama...lasa pe "prosti" sa plateasca..tu sa te bucuri de roade si de "mocaielile pietei" in timp ce piata "plange"...
Imobiliarei in pret Cotatie Bursa...
Bursa in pret cotatie Aur...
bursa in pret cotatie Salarii...
s c c r e t
4.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 05.04.2024, 12:52)
in 2005 o cana cu imprimare poza costa 50 lei..plus minus ani... plus minus pret...cat 1 gram de aur lei...
in prezent o cana cu imprimare poza costa in medie tot 50 -60 spre 80 lei... si cu mult mai putin in gram aur lei....
ce s-a scumpit ce s-a ieftinit... cana in nominal chiar si 100 lei...sau cana in pret aur s-a ieftinit?
Ca na tot inflatie a fost in piata...si cananile am vazut ca nu s-a mai scumpit real de prin 2007 2010..plus minus... pentru ca noul credi acordat investitorilor a venerat noi oferte de cani si deci...noul credit nu a mai facut inflatie in pret nominal sau aur in pretul canilor.... a facut in schimb inflatie in alte active... si decicand ai putere de consum mai mare.... unii fac profit mai amre..si aia care fac profit mai amre...pot sa reinvesteasca ai mult capital tot in capital...balonand capitalul si tinand jos pretul consum la "saraci"... cand creditul se scumpeste...le scumpeste capitalul... capitalistilor..si daca scumpeste capitalul capitalistilor... capitalistii vor propaga din scumpire in consum si etc ...vandut "saracilor"... doar ca si capitalistii nu toti pot plasa scumpirea gramada...pentru ca daca sucumpirea propagata de ei este peste masa monetara circulata sau depozitata...atunci de va traduce in deflatie instanta in fata... facnd capitalisti sa iasa in faliment si consumatori sa stranga cureaua.
s c c r e t
s c c r e t
4.7. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 05.04.2024, 12:58)
fenomenul monetar devine inflatie din cauza oamenilor da, ca dc ajung bani printati in buzunar sau in cont, fie la oameni, firme, fonduri de investitii, banci undeo rfi, acei bani se vor cheltui/investi. intre 2009-2020 bursa a crescut 300%. de unde? money printing. pamantul arabil in ro era 3000 euro in 2010, acum 10000-20000 eur/ha. in us la fel, bursa, imobiliarele, arbilul, totul bubble. n-a fost inflatie la mancare pana in 2021, dar cu siguranta s-au scumpit activele. cu implicatia:cei ce au avut active s-au imbogatit iar cei ce n-au avut active au saracit(chirii/rate la casa mai mari, arenda mai mare si etc).
4.8. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.7)
(mesaj trimis de anonim în data de 05.04.2024, 13:08)
nu money printing!
oameni si necesitati printing....
Intotdeauna pibul real al unei economii locale sau globale sunt oamenii (numarul de oameni) ce intra sau ies in necesitati - contributii sau parteneriate economice
Nu pot exista in bucla infinita doar 10 unitati circulate de "valuare" ca si tranzactionare "valor" in piata...asa cum nici doar 10 sau 100 de oameni nu raman constant in tranzactie sau aducre de valuare in piata!!!
Banii Reflecta Comportamentul Oamenilor / Economiilor chiar si a fenomenelor naturale...
Inflatia nu este cauzata de printarea de bani! printarea de bani e cauzata de oameni..deci inflatia e cauzata de oameni... printarea este rezidul actiunii oamenilor in economie.. inflatia e rezidu la "valaore" creeata sau distrusa in piata!
Inflatia are mereu 3 cicluri: La inceput este distractiva, pe urma panicanta si dezolanta... cand/sau daca se insataleaza prea acut dezolarea poate duce la deflatie... cu tot cu nou munte de masa monetara creeata in piata... pentru ca masa monetara poate sa fie la etajul 20 creditul sa cada de la etajul 30 la 15 si consumul de la 22 la 18... aia e deflatie cu tot cu inflatie masa monetara.
s c c r e t
4.9. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.7)
(mesaj trimis de anonim în data de 05.04.2024, 13:32)
invata sa nu mai calculez bunurile si cele din jur in nominal... incearca nici sa nu mai consideri rata inflatiei nominale in calcul...
inflatia reala sau deflatia este intotdeauna diferenta mare sau mica sau apropiata dintre alte rapoarte de bunuri!
inflatia isi spune ca ceva "s-a corectat" sau ceva "s-a casapit"... nu iti spune nimic despre apropierea sau indepartarea a anumitor rapoarte de bunuri ...
sa nu te intereseze prea mult veniturile nominale..sau bursa cum creste nominal.... sa te uit de fel in parti ce nu se fac reclama...
Cate masini de venit mediu cost 1 apartament 3 camere in romania in 90-93-94... cate in 2007...cate in 2010-2012...cate in 70..cate in 50..cate in 60... cate in prezent?
Doar asa o sa intelegi mecaniaca inflatiei si a deflatiei!
Iar pamant arabil in ro inca gasesc mult sub 5000 euro.... conteaza unde cauti...nu cauta unde cauta toti...nu arata ceea ce arata toti... sa observi lucruri observate de toti nu este o descoperire... pentru ca daca toti vad lucrul ala... toti sunt angrenati in ala ca majoritate...
alt fenomen si la "pamanturi" nominal scumpite...poti sa ai pamant scumpit nominal sau parasutat si simultan se poate declansa de partea capitalistilor "they seize the mean of production"... frumoasa zicala pe care nu doar "comunistii o practica - cum e consacrata acuzarea periodica prin presa...nuuuu.... capitalistii o practica cu mult mai des... si deci e in interesul tau sa opresti tot... cand se parasuteaza teren..astepti ca dobanda/costurile sa se tempereze..si dupa toti navala sa scoata "noiile rentsuri" din lands... ca sa constate ca volumul vanzarilor in pa... si volumul cererii in pa... si uite asa calicia neproductiva din trecut a capitalistilor se intoare in viitor cu nota de plata si palma peste fata ... data de cetatenii de rand si chiar creditori.
s c c r e t
4.10. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 05.04.2024, 14:50)
Calculele sunt corecte, dar gresesti in interpretare. Banii din salarii se cheltuie oricum, adica se distribuie intr-o forma sau alta in diverse produse. Rar se intampla sa ramana necheltuiti, doar la bogati. Este foarte greu sa influentezi distributia produselor in cosul de consum, care se poate face doar prin politici tintite direct si pe termen lung. Mai degraba distributia se face intamplator si difera de la tara la tara, dupa particularitati si obiceiuri.
4.11. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.10)
(mesaj trimis de anonim în data de 05.04.2024, 16:26)
Banii din salarii... depinde prin ce circula in economie...pot cade in banca centrala politica de "sterilizare/distrugere masa monetara din piata"..si deci nu rar nu se cheltuie.
De multe ori banii din salari ...masa monetara de baza merge mereu mult timp in spatele creditarii...ceea ce ofera celui indatorat un avantaj in fata viitoarei inflatii dar si un risc in caz de prea multe stocuri sau bunuri livrate simultan cu cresterea continua am Murilor si stagnarea ori scaderea creditului... unde cresterea continua a Murilor nu se va mai reflecta in cresterea "salariilor" in termeni reali si pur si simplu in cresterea sau incecarea cresterii a tuturor stocurilor livrate in a fii absorbite si saltate ori scoase din debt trap -perioada ce poate reflecta inflatie mica sau deflatie.
Inflatia nu este cauzata de Masa monetara; cum multi inteleg gresit "money printing"; oamenii cauzeaza inflatia .
Se da alt exemplu economic: un sat cu 8 batrani 1 magazin si 2 tineri...
Batranii au comportament de hording a masei monetare (pentru mormant-pentru cimitir-pentru altele ale lor) si de consum constant; ei cu cat imbatranesc nu mai impulsioneaza pibul real. Batranii nu isi asuma riscuri si deci nici accese de credit "investitii/sau speculative" ori livrari de nou capital nu acceseaza ca pondere (exclude batrani educati financiar pe Tiriac si altii); In functie pe ce ax al timpului ne uitam si sa deducem ca tot 10 persoane erau:
in anul 0 batranii erau tineri casatoriti si urmau sa nasca cate 1 copil per familie, au accesat si ipoteci au prins si imo boom pe regiune si fustite multe in piata si petreceri si nunti si botezuri, in anu 10 cei 8 tineri au 4 copii si 4 familii adulte, au mai stins din credit la ipoteca; diferenta din venit a mai mancat scolarizarea si cresterea copilului; in piata nu mai sunt nunti si botezuri ca intensitate; nici case multe nu prea se mai livreaza ca la nebuni; in anu 20 8 au varste de 45-50 ani...deci inca in forta de munca si copii medie de 20 de ani...tineri in putere pregatiti de noi riscuri si necesitati..si deci o sa avem iar ceva boom de chef petreceri si consum aferent celor 4 tineri si un boom imo de 2 case pe care o sa o vedem in fata.... anu 30 8 persoane 60 ani inca nu au iesit la pensie... petreceri nu prea mai sunt... din cei 4 tineri 2 au plecat 2 au format o familie si au un copil de 5 ani in noua casa iar casa a 2 alte persoan au demolat casa veche si au mutat batranii in ea...
in anu 40 4 persoane de 70 ani si restu decedati 2 persoane de 40 ani si 1 copil de 15 ani... aici nu mai gasim discoteci ca intensitate... nici petreceri... o economie saracita...aici sunt slabe sansele sa mai vedem inflatie... Pufeu de inflatie a fost cat au fost tineri pe zona gata sa produca, sa combine, sa crediteze, sa isi asume riscuri, sa livreze...sa consume mai putin decat produc. - si in acest sistem economic Money printing va ramane la o candenta relativ constanta caci ea creste constant stingand datoriile trecute chiar daca sta cu anii rata inflatiei la 1 sau 0... Banii aici se afla in "hording" sau "expoetati" de bancile comerciale in alte piete ca sa le aduca randamente... in timp ce economia sta cu anii in deflatie sau slump... depreciindu-se treptat casa cu casa..uzina cu uzina..fabrica cu fabrica... caruta cu caruta...stocuri cu stocuri... si uite asa apare iar la fiecare generatie noi nevoie de "fond" peste nevoile "Reale".
Exemplul este pentru vizualizare: sistemul economic de mai sus este unul de tip inchis...in realitate economiile moderne se pot deschide catre miganti /migratie... si isi pot tempera daca doresc lungile perioade de deflatie ori inflatie scazuta...ce nu impacteaza pozitiv veniturile si duce la degradarea vechilor capacitati si tehnologi.
Inflatia si deflatie este cauzata de Oameni nu de masa monetara!
Masa monetara sau money printing este rezidul..este reflexia actiunii omenesti in piata..sau a unor evenimente naturale ce pot da efect de soc sau squeeze... efectele de soc sau de sqeeze nu pot modifica un trend natural dat de o piramira a populatiei locale afalta in sistem inchis... efectul de soc poate propaga schimbari in piramida locala si in economia locala atunci cand se transfera alte socri din partea altor piete agitate sau nu si de falurile din piramida populatiei.
Japonia - o economie relativ mult inchisa.. cu lunga ei deflatie... cauzata proportional de boomul piramidei populatiei din ani 90 ce se indatora pana in gat speculand puterea tinerilor de consum nasteri si case ... pana cand valul a trecut..si generatia a constatat ca a livrat si a creditat mai mult decat ar mai venii alti cetateni din urma sa le cumpere cele livrate la pret deplasat.
Inflarea Valorii Imobiliare din Japonia nu a fost cauzata de money printing... pentru ca si atunci moeny printing era mult prea infima peste piramidare de credit ...iar creditul mult prea imfim peste presiunea/impulsul dat de falul de generatie ce statea sa intre in cele aferente varstei lor.
Aceste "dopuri de sampanie" atrag simultan si capital extern...exageran mai mult efectul de "inflatie"... unde in efect de "inflatie" in avanat de profitabilitate a "speculatorului"..va livra la o constanta sub cerere si pret speculat...si deci capitalistii de multe ori nu rezolva problemele reale economice ci doar profita pe urma lor.. iar aici este intotdeauna necesara intervenita bancii centrale in ridicare de dobanzi si tinere dobanz cat mai elevat cu simultan gov in stransc curea. Odata transmisa "corectia" de comportament a bancii centrale, e ca o cearta trasa generatiei ce tot specula, cu cat banca centrala blocheaza accesul cu atat cei ce au speculat si tin stocuri artificiale retrase le sunta ceasul de tizer rate ori de costuri in sus si cerere in jos ori stagnat.
O economie cu o medie de varsta 40-45 de ani este o economie in potenta maxima de consum dupa ce depaseste acest val.. urmeaza racirea trepatat a dobanzii naturale; care dobanda naturala daca o priveam din spate ne spunea de mult traiectoria ei.
Si inchiderea de capacitati pe trend demografic crash poate cauza socuri de inflatii; daca capacitatile cad la o presiune prea mare sau la o impactare prea mare.
Inchiderea de capacitati nu este cauzata de "money printing" ..care surpriza ar trebuie sa genereze inflatie si capacitatile noastre sa nu se mai inchida...dar se pare ca "money printing" nu reuseste sa ne salveze capacitatile atunci cand Oameni nu mai consuma ceea ce produceam; sau produc la o viteza constanta cu mult sub costurile de dus ale capacitatilor de productie/livrare.
Oamenii, evenimentele naturale /artificiale.. cauzeaza inflatia.. iar daca in spatele evenimentelor artificiale se afla Oameni..deci tot oamenii cauzeaza si aici inflatia!
Faptul ca uleiul de masline s-a scumpit..ofera un prilez bun de exit a batranilor din Italia ce au indurat si nu au acceptat un pret prea mic. Cel ce cumpara are un prilej de a reinvesti in capital si poate daca reuseste sa atraga si ceva tineri in zona pe salarii bune sa regleze si putin piramida populatie pe zona; scotand economia locala din lunga delfatie... caci unde se munta tanarul cu tanara... apar flori la ferestre, apar rochize si fustite cumparate, apar petreceri, apare voia buna si forta de munca si consum... si deci "inflatia uleiului de masline" nu este atat de "tragica" pe cat se lasa de inteles in piata. Unele economii au nevoie de inflatie cauzata de socuri sau cerere din partea oamenilor aflati in alte piete ce lo doresc produsul; Consumarea in crestere a uleiului de masline, in cazul nostru, pri alte noi piete... poate da un soc de crestere economica in Italia Cipru sau Grecia... si poate revigora numite regiuni cazute!
Si deci Inflatia nu este cauzata de "money printing" este cauzata de Oameni :).
s c c r e t
4.12. Printarea de bani (răspuns la opinia nr. 4.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 05.04.2024, 16:41)
Printarea de bani e singura "escrocherie legala" de sifonat bani reali prin datorii create cu bani falsi, virtuali (neexistenti in bilanturile bancilor).
Daca vrei sa subjugi o turma de sclavi, ii indoctrinezi pana le da borshu pe gura, apoi ii indatorezi cu bani produsi la imprimanta si ii pui sa plateasca dobanzi din bani reali, produsi pe spinarea lor de sclavi.
E atat de simplu !!!
Jos Masoneria Mondiala !
4.13. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.12)
(mesaj trimis de anonim în data de 05.04.2024, 17:05)
Nu exista a nu "printa bani" cum nu exista a nu "printa bunuri" in existenta in crculatie!
In primul rand "banii" nu sunt "printati... sunt currency... unitati de cont curent..... cont curent in noile unitati de bunuri livrate....
Nu exista "bani"ficsi" cum nici curentul oveanelor si valurile nu sunt fixe! asa cum nici aurul sau alte bunuri nu au valuare fixa!
Nici apa in ocean nu are temperatura constanta... asa cum si apa in oceana are inflatie si deflatie de temperatura... asa cum ziua incalzeste amiaza arde si seara raceste ca dimnineata sa racoareasca....
Daca pui aur... se piramideaza si peste aur... destule credite se fac si cu aur in circulatie...colap peste pupaza ca se incepe si alt hording de bani reali a oamenilor de rand si poate cauza prabusirea trezoreriilor statale...atunci cand oamenii ascund la cioram aurul si argintul circulat... asta cauzeaza razboaie mult mai grave...pe ce...pe tampenia cetatenilor de anu circula aurul in piata si pe fortarea guvernelor sitrezoreriilor de a cotropii alti cetateni pentru a scoate aurul de la ei... Pe vremuri mii de razboaie exact pe aceasta cauza...
Si pe vremuri erau subjugati cu tot cu aur la punguta... se jubjuga orice "prost financiar" ce nu intelege ca nu despre aur in circulatie sau "Bani falsi" e vorba... ca unu inteligent poate deduce instant ca da sunt bani falsi in circulatie si deci rolul meu e sa acumulez si sa produc bani reali...nu sa fac hording de bani reali si sa vand sau sa produc falsuri.
Iar treaba cu indatorezi... in toate sistemele economice cautate... datoriile s-au balonat la zeci de ani si au scazut pe zeci de ani... in functie de sectoare si industrii economice ele au scazut si crescut larate diferite..dar toate au ajuns la minime sau la maxime eventual... si deci si aici din start e stearsa treaba cu banii reali si fara datorii...
Pentru ca asa cum am mai spus... banii... inflatia si deflatia Sunt Oameni!
Oamenii sunt valoarea reala in pib...peste oameni si nevoile lor se priamideaza sau nu credit produs peste moneda de aur sau nu...credit ca sa aibe locuinte sau nu...credit guvern ca sa isi ajute pensionarii sau nu... credit gov sa platesca datoriile cetatenilor extern sau nu...si tot asa...
Cand cel mai bogat om al Africii a plecat in Pelerinaj de 2 ani cu 60 de mii de cetateni la Meca... a prabusit cotatia aurului international, a imbogatit saraci si sate, a ridicat piburi pe unde a tecut... ca dupa sa fie asasinat... si ce au facut cetatenii cu "aurul" a ajuns tot in trezoreria de stat sau la cei ce stiau sa il pastreze sau sa il inmulteasca...
Ca deci dauca ai "aur" poti NU sa il cheltui ca avans ci sa il Creditezi... iar creditarea o piti investii ca sa vinzii ceea ce se doreste...iar vanzand ceea ce se doreste poti sa acumulezi iar aur... si uite deci cum am "Creditat bani falsiI IOUs" fara a imi da banii reali aur din casa... ca la sfarsit sa platesc omului datoriile nu cu bani mei cu banii altora si sa raman si eu cu aur.
Acum exemplu invers: am hartii de nevaluare in circulatie ce isi pierd valuarea in pret "aur sau marfuri"... creditez alte hartii de valuare peste hartiile initiale si ma duc sa iau mai multe marfuri sa vand... cu profitul il reinvestesc in ceva active si in alte marfuri... si uite asa ma pot alege si in acest sistem cu aur cu active si cu afaceri si marfuri...
Deci nu are treaba ca pui masline ca bani sau nasturi ori aur... ori cifre de cont!
E simpla treaba!
s c c r e t
4.14. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.12)
(mesaj trimis de anonim în data de 05.04.2024, 17:19)
Si Otomani "printau", si Greci, si Rusii, si Romanii, si Vizigoti, si Hunii, si Imperiul Egiptean, si Babilonii "printau IOUsuri"...
Si cand se faceau nunti in triburi se "printau bani /datori" cu obligatii de plata in forma reala in lumea fizica prin capre animale porici etc... fie in timp dupa nunta fie inainte de nunta... si deci "batranii" ce isi "vindeau fata" il "fura" pe tanar de "bani"... pentru ca batranii au stabilit o nota de plata imaginara ce nu se afal in existenta...si deci si-au cules roadele unor detineri reale "saracind" tanarul proaspat "insurat"?
NU!
Un sclav se poate impovara atunci cand se "indatoreaza" peste capacitatea lui de a produce la o constanta de a putea scapa de sub datorie intr-un timp rezonabil.
Prin asta tec perioade lungi si unele economii cand au rateu in piramida populatiei si in capacitati.
s c c r e t