Piaţa noastră de capital va intra oficial, începând de luni, în categoria celor emergente secundare a FTSE Russell, astăzi fiind ultima zi în care, conform ierarhiei agenţiei londoneze de rating, suntem clasificaţi ca piaţă de frontieră.
Analistul economic Aurelian Dochia ne-a declarat: "Pentru piaţa de capital şi pentru România în general este un eveniment foarte important. Sunt foarte multe fonduri de investiţii cărora le este interzis să investească, prin statut şi reglementări, în pieţe ce sunt catalogate sub un anumit nivel. Iar pieţele emergente sunt luate în considerare de fondurile mari de investiţii, de fluxurile de capital care se plimbă prin toată lumea şi caută randamente bune".
În opinia sa, chiar dacă vom avea o pondere redusă în indicii FTSE, în comparaţie cu cea avută de marile companii listate incluse în indici, se creează o breşă pentru piaţa de capital din ţara noastră şi care este posibil să ducă la o deschidere din ce în ce mai largă pentru companiile de la Bursa de Valori Bucureşti, dacă atractivitatea pieţei se confirmă.
Echipa de la BT Capital Partners, parte a Grupului Financiar Banca Transilvania (BT) arată în raportul zilnic de astăzi că, reclasificarea vine după ce două companii de la BVB, respectiv Banca Transilvania şi Nuclearelectrica au îndeplinit, la data de 30 iunie, cerinţele de eligibilitate ale FTSE Global All Cap.
Odată cu promovarea, trei titluri vor fi adăugate în seria de indici FTSE Global Equity Index (FTSE GEIS), se arată în raportul BT.
Acţiunile Băncii Transilvania vor fi incluse în următorii indici: FTSE All World, FTSE All Cap, FTSE Total Cap şi Mid Cap. Titlurile Nuclearelectrica vor fi incluse în indicii: FTSE All Cap, FTSE Total Cap şi Small Cap. În plus, acţiunile Teraplast vor fi adăugate în indicii FTSE Total Cap şi Micro Cap.
Ponderea alocată ţării noastre în FTSE Global All Cap ar urma să fie de 0,004%, la fel ca pentru FTSE All World, în timp ce ponderea în indicii FTSE Emerging All Cap şi FTSE Emerging este estimată la 0,038%, conform echipei de la BT.
În urmă acestor reclasificari, toate cele douăsprezece titluri de la BVB care până acum făceau parte din seria de indici de frontieră ai FTSE Russell vor fi eliminate din componenţa acestora.
1. Speculatie extrema pe TLV la inchidere
(mesaj trimis de Cristian în data de 18.09.2020, 20:28)
Speculatie extrema pe TLV la inchiederea sedintei de azi a BVB .. Volume de 15x mai mari decat intr-o zi obisnuita de Bursa semn ca pe piata romaneasca au intrat marii speculatori capitalisti care au speriat vestul si care cu 50 de milioane de euro pot duce Bursa de la Bucuresti unde vor ei.
ASF ar trebui sa investigheze totusi volumele de inchidere pe TLV de azi sa nu fie vorba de vreo operatiune de spalare de bani masiva (transfer de actiuni dintr-un buzunar in altul)
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 18.09.2020, 21:04)
De obicei la final de luna sau an, fondurile isi fac reconfigurari in portofolii. Acum e final de frontiera si inceput de emergenta si probabil sunt reechilibrari. Niste administratori mari care au fonduri si pt frontiera si pt emergenta si isi transfera actiunile. N-ai de unde sa stii.
1.2. au mai fost reasezari.. dar nu la volumul asta (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de Cristian în data de 18.09.2020, 21:12)
Volumul realizat astazi e comparabil cu acela cand au anuntat Valcov si Orlando Ordonanta 114/2018 cand s-a vandut la orice pret.. E clar ca au intrat bani noi in Bursa dar.. intrebarea e, cine a vandut TLV la inchidere ... E vorba de vreo 60 de milioane de euro in numai 10 minute la inchidere.. volume absolut uriase...
E posibil sa se fi realizat si ceva inside trading.. adica cineva a stiut sa vanda volume mari la inchidere (s-a vorbit pe firul scurt).. Daca am avea cu adevarat ASF s-ar face o investigatie sa vedem cine avea pregatite pachete mari, uriase de vanzare, pe tzeava la inchidere, tocmai astazi.
Pentru ca nu e o pura intamplare.. Sa vina niste fonduri de investitii sa se aseze cu ordinele de cumparare in BID nu e neobisnuit dar sa fie cineva pregatit cu pachetele in ASK sa asigure contraparte la inchidere pentru 250 de milioane de lei..intr-o bursa modesta asta arata premeditare. Sa nu fie spalare de bani
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 18.09.2020, 21:26)
Cred ca volumul e mai decat cel de la OUG 114. Dar faptul ca s-a gasit contraparte pentru pachetele mari de actiuni ma face sa cred ca e acelasi administrator cu mai multe fonduri care isi transfera actiunile. Si poate le-a transferat si zilele trecute cand au fost volume mari. Nu spun ca e complet gresit ce spui, dar mi se pare putin probabil. Apropo, parca si la OUG114 ASF a anuntat ca investigheaza tranzactiile. Dupa aproape doi ani a dat vreun raspuns?
1.4. Volumul e cam la fel dar exista diferente (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de Cristian în data de 18.09.2020, 21:59)
Atunci cu OUG 114 s-au vandut pachete mari la orice pret (market) de-a lungul intregii zile, acum a fost un "deal" la inchidere, de asta mi se pare dubios.
Sa nu fie vorba de mutare de actiuni dintr-un buzunar in altul.. adica inside trading in interiorul aceluiasi kibutz (au mai fost cazuri) pentru eludarea taxelor sau spalare de bani.
Faptul ca sunt volume uriase ma face sa cred ca programul de relaxare monetara totala a bancilor centrale a alimentat speculatiile masive in Bursa.. adica baietii aia care au banii si/sau acces la ei (vorbesc de bani multi, adevarati) cumpara ce a mai ramas de cumparat din economie pentru a avea un control total, in perspectiva venirii la putere a unui guvern mondial. Adica are loc o concentrare de putere... In urma cu numai cateva zile pe TLV s-a mai produs o miscare.. niste fonduri de investitii concentrate in jurul Alianz Tiriac au notificat BVB ca au depasit pragul de detinere semnificativa de 5%... ceea ce inseamna ca se cumpara in continaure pachete mari din economia romaneasca de catre institutionali mari (fonduri de investitii din paradisuri fiscale)... Acestea vor controla in final TOT si vor impune guvernul mondial ca unica solutie.
1.5. 1-4 (răspuns la opinia nr. 1.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.09.2020, 16:13)
citesti prea multe lucrari-sa nu le spun romane,stiintifico fantastice,esti pasionat de actiunile sbterane,guvernul subteran,mafia,Bildemberg.Soro s,Rosacrucienii etc.Si eu le -mananc-darraman cu picioarele pe pamant,trebuie sa ei de acolo informatii cat de cat veridice
1.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.5)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.09.2020, 16:24)
De acord ,nu toate sunt fantezii.Informatiile ,fezabile, le tin pentru mine.M-am invatat minte.Mi se spune -urmaresti si ne spui ce vezi la nu stiu ce posturi TV,tocmai de catre cei ce nu pun mana pe o carte nici sa-i arzi pe rug.Sunt cei care au urmat FACULTATEA SEZBUK aroganti si plini de e.Goi in cap.Chit ca au diplome mari
1.7. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.09.2020, 18:29)
spalare de bani? cit de idiot sa fii sa vorbesti de spalare de bani in cazul unui transfer de actiuni, dobindite legal dintr-un fond in alt fond?
1.8. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.09.2020, 20:52)
Sunt multe de spus legat de ce ai scris. In unele ai dreptate, dar la altele cred ca pasesti alaturea de drum. Programul masiv de stimulare monetara si fiscala, chiar a alimentat speculatiile la bursa. Pana la urma cei mai multi bani scosi din palarie de bancile centrale ajung tot la cei care au. Asta e o problema mare, pentru ca se creeaza discrepante majore. Dar sa fie un grup care sa aiba un program care sa functioneze ceas ... ma indoiesc. Concentrare de putere exista si e tot mai mare. Citeam recent ca Apple are capitalizare mai mare decat London Stock Exchange. Pentru mine asta e o dovada de preturi aberante, adica de bula. SUA nu poate sa lase sa cada bursa, pt ca nu mai au de unde sa plateasca pensii .. cu toate sistemele alea 401k .. Sa vedem cat tine!