Umaniştii declanşează campania pentru eliminarea impozitului pe profitul reinvestit

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Politică / 15 ianuarie 2004

PUR aşteaptă semnăturile a cel puţin 100.000 de întreprinzători pentru susţinerea unei iniţiative legislative în acest sens

Preşedintele Federaţiei Patronale din Industria Uşoară, Maria Grapini: "Evident că susţinem o astfel de iniţiativă"

Partidul Umanist din România (PUR) lansează, în prima zi a săptămînii viitoare, campania de strîngere de semnături de la întreprinzători, în vederea susţinerii eliminării impozitului pe profitul reinvestit în ţară. Umaniştii speră să obţină cel puţin 100.000 de semnături de la reprezentanţii mediului nostru de afaceri, după care să depună la Parlament o iniţiativă legislativă pentru completarea Legii privind Codul fiscal. Această propunere prevede scutirea de la plata impozitului pe profit a cotei părţi din profitul reinvestit în ţară, pînă la data de 31 decembrie 2006, potrivit declaraţiilor făcute ieri, într-o conferinţă de presă, de către vicepreşedintele PUR, Bogdan Pascu. Domnia sa a arătat că adoptarea unei astfel de măsuri legislative ar genera creşterea veniturilor bugetului de stat cu aproximativ 10%, creşterea numărului de salariaţi şi/sau majorarea fondului de salarii existent în firme (care ar duce la scăderea şomajului şi la sporirea cererii pe piaţa internă), creşterea cererii de utilităţi, apariţia veniturilor suplimentare la buget rezultînd din taxe şi impozite directe şi indirecte aferente activităţilor şi salariilor noilor angajaţi. Domnul Pascu a mai subliniat că o astfel de măsură va duce la "albirea banilor negri", întrucît întreprinzătorii nu vor mai fi interesaţi să-şi ascundă profitul atunci cînd îl reinvestesc. În plus, va creşte transparenţa şi corectitudinea operaţiunilor financiar-contabile, va fi colectat într-o mai mare măsură TVA-ul şi va scădea inflaţia întrucît, la încheierea exerciţiului financiar anual, va rezulta o masă monetară mai mică pe piaţă, ca urmare a rotirii mai rapide a banilor.

La rîndul său, directorul departamentului finanţe-bănci din PUR, Sorin Pantiş, a ţinut să precizeze că eliminarea impozitului pe profitul reinvestit nu ar duce la scăderea veniturilor bugetare pe anul în curs, dimpotrivă ar determina creşterea acestora. "Noi propunem stimularea întreprinzătorului către investiţii", a afirmat domnul Pantiş, arătînd că, în lipsa anumitor facilităţi, oamenii de afaceri nu sînt interesaţi să-şi investească profiturile.

Sorin Pantiş a mai precizat că PUR nu a avut succes în discuţiile pe această temă cu Ministerul Finanţelor, la fel cum s-a întîmplat şi cu întreprinzătorii. Spre exemplu, preşedintele Federaţiei Patronale din Industria Uşoară (FEPAIUS), Maria Grapini, ne-a declarat că eliminarea impozitului pe profitul reinvestit reprezintă unul dintre obiectivele organizaţiei pe care o conduce, astfel că solicitări în acest sens au fost aduse atît în faţa oficialilor Ministerului Finanţelor, cît şi ai Consiliului Economic şi Social, însă fără nici un rezultat. "Evident că susţinem o astfel de iniţiativă", ne-a spus doamna Grapini, făcînd referire la campania PUR şi subliniind că ar sprijini un astfel de demers, indiferent de la ce partid ar veni.

Campania PUR va dura o lună de zile şi ea se va adresa tuturor tipurilor de companii: mari, mici şi mijlocii. Apoi, în luna februarie, la începutul sesiunii parlamentare, PUR va depune proiectul. Prin obţinerea semnăturilor, PUR nu vrea decît să arate că întreprinzătorii au nevoie de o astfel de reglementare.

PUR şi-a susţinut ideea, încă din 2003, şi în faţa reprezentantului FMI în România, cît şi a preşedintelui Ion Iliescu, căruia i-a adresat şi solicitarea să nu promulge Codul fiscal.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb