Procurorii din cadrul DNA Oradea au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data de 10 decembrie 2015, a suspectului Ferdinant Stănescu, acuzat de trafic de influenţă.
În ordonanţa procurorilor se arată că, în cauză, există date şi indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt:
"În zilele de 22.11.2015, 25.11.2015 şi 09.12.2015, suspectul Stănescu Ferdinant a pretins de la o persoană (denunţător în cauză), suma totală de 30.000 de euro, lăsând să se creadă că are influenţă asupra a trei magistraţi din municipiul Iaşi, învestiţi cu soluţionarea unei cauze penale în care o rudă a denunţătoarei a fost trimisă în judecată, în stare de arest preventiv.
În schimbul banilor pretinşi, suspectul a afirmat că îi va determina pe magistraţii respectivi să dispună punerea în libertate a persoanei respective.
Suspectul susţinea că, fiecare dintre cele trei persoane («doi procurori şi un judecător») urmau să primească iniţial suma de 5.000 de euro, iar, după punerea în libertate a rudei denunţătorului, încă 5.000 de euro/persoană.
La data de 09 decembrie 2015, în parcarea unui hotel din localitatea Băile Felix, suspectul Stănescu Ferdinant a primit de la denunţător o primă tranşă de 12.000 de euro din suma pretinsă, moment în care s-a procedat la constatarea infracţiunii flagrante.
Suspectului Stănescu Ferdinant i s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală, urmând să fie prezentat la data de 10 decembrie 2015, Tribunalului Bihor, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile", se arată în comunicatul DNA.
În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Direcţiei Generale Anticorupţie.
Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.