Un român, adjunct la curtea NATO: Mircea Geoană

Gheorghe Iorgoveanu
Ziarul BURSA #Politică / 18 iulie 2019

Mircea Geoană

Mircea Geoană

Mircea Geoană a devenit noul secretar general adjunc al NATO. Anunţul a fost făcut, ieri, de Jens Stoltenberg, secretarul general al alianţei nord-atlantice, pe contul său oficial de Twitter, iar ulterior NATO a emis un comunicat de presă în care confirmă informaţia iniţială.

Conform lui Jens Stoltenberg, Mircea Geoană "este un avocat ferm al legăturii transatlantice şi va aduce o experienţă îndelungată în calitate de om de stat şi diplomat în acest post". Astfel, fostul preşedinte al PSD, Mircea Geoană ajunge numărul doi în Organizaţia Atlanticului de Nord, iar aceasta este cea mai înaltă poziţie politică deţinută de un român într-o organizaţie internaţională.

După desemnarea sa în această funcţie, Mircea Geoană a scris pe pagina sa de Facebook: "Sunt mândru să fiu desemnat de către secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, ca următorul secretar general adjunct. Este, deopotrivă, o uriaşă provocare şi o oportunitate de a reprezenta interesele Alianţei noastre, care asigură securitatea a peste 1 miliard de cetăţeni. De-a lungul carierei mele diplomatice şi politice am promovat legătura transatlantică şi integrarea euro-atlantică a României. Sunt profund onorat să fiu desemnat pentru această poziţie-cheie ce reprezintă, de asemenea, o recunoaştere a importanţei contribuţii a României în cadrul NATO. Apreciez, în mod deosebit, susţinerea politică şi instituţională transpartinice de care s-a bucurat candidatura mea".

Mircea Geoană a fost ambasador în SUA şi ministru de Externe.

După ce PSD a pierdut alegerile prezidenţiale din 2004 în faţa lui Traian Băsescu, fostul preşedinte Ion Iliescu l-a catalogat drept prostănac pe Mircea Geoană susţinând că prin atitudinea lui dinaintea turului II al prezidenţialelor a dăunat rezultatului final înregistrat de Adrian Năstase. Ion Iliescu susţinea că Mircea Geoană s-a comportat ca un prostănac, pentru că între turul I şi turul II a mers prin ţară şi le-a spus alegătorilor că UDMR şi PSD s-au înţeles, că vor guverna împreună, iar comunitatea maghiară îl va vota pe Adrian Năstase pentru funcţia de preşedinte al ţării.

Mircea Geoană a condus PSD şi a candidat la prezidenţialele din 2009, când a pierdut în faţa lui Traian Băses­cu. După pierderea alegerilor, el a fost detronat de Victor Ponta de la şefia PSD şi a fost ulterior înlăturat din func­ţia de preşedinte al Senatului.

NATO precizează despre Mircea Geoană că este fondatorul şi preşedintele Institutului Aspen România, care este o filială a Aspen Institute din SUA, în fruntea căruia, din iunie 2018, se află Dan Porterfield, care i-a succedat în funcţie lui Walter Isaacson.

Înaintea lui Geoană, funcţia de secretar general adjunct al NATO a fost deţinută de americanca Rose Gottemoeller, al cărei mandat a început în anul 2016. Se pare că, înainte de numirea în această funcţie, Mircea Geoană ar fi primit susţinere de la toate instituţiile de decizie din România.

Amintim că premierul Viorica Dăncilă l-a invitat pe Geoană să revină în PSD, în 29 mai, la două zile după condamnarea lui Liviu Dragnea. Mircea Geoană a refuzat atunci revenirea în PSD, spunând că "planurile mele imediate nu includ revenirea în politica militantă".

Mircea Geoană îşi va exercita noua funcţie începând cu mijlocul lunii octombrie 2019, conform comunicatului de presă emis de NATO.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Sincer, ma bucur ca un roman a fost inaltat intr-o astfel de functie, dar ma intreb daca suntem deja in viitorul prefigurat in "Idiocracy". Cu Dancila premier, Iohannis presedinte si Geoana adjunct la NATO, ne aflam in plina dictatura a prostiei.

    1. Mai sunt şi alţii.

    Geona secretar general adjunct al NATO, Kovesi procuror șef european, Halep cistiga la Wimbledon, toate venite dupa crunte dezamagiri, arata ca parca... se poate.

    1. Post important ,nevoie mare , doar numele lui Rose Gottemoeller era pe toate buzele !!! Adjunct de vataf docil ,autor de comunicate pe placul marelui unchi !

      Geoana a fost seful ciumei rosii, mai postacule. Acum esti mandru de ciuma rosie? Ai uitat de filmuletele cu spaga catre Geoana? Ai uitat de Vantu? Ce postac penibil.

      Cred că ai omis voluntar faptul că Mircea Geoană a fost în 2009, în timpul campaniei pentru alegerile prezidenţiale, de două ori în vizită la Moscova, cu avionul pus la dispoziţie de Sorin Ovidiu Vântu. Se pare că americanii au omis şi ei acest aspect când i-au impus lui Jens Stoltenberg numirea lui Geoană pe funcţia de adjunct.

      n-am uitat ca Geoana a fost un "prostanac". N-am uitat ca l-a vizitat pe Vintu in noaptea dinte a alegerilor. De ce dovada mai mare avem nevoie ca a fost un prostanac.

      Dupa ce ne-a oferit atitea dovezi ca a fost doar un prostanac si a platit pentru asta, am constata ca s-a retras in banca lui si nu s-a mai bagat in treburile care nu-l mai privesc, refuzind propunerile facute de a se inhama din nou in jugul partidului. 

      Ca urmare, ma gindesc ca poate, poate s-a mai desteptat intre timp si va avea o activitate benefica pentru tara.

      Cit despre ciuma rosie... of, of, of... sa nu uitam ca, totusi, conduce tara. Ca cineva in tara asta mai are inca sperante ca va face ceva bun pentru tara. 

      posibil ca Gioana sa fi fost trimis de americani.Nu credeti ca Gioana a foet racolat de americani in perioada cind a fost ambasador?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb