Un sfert dintre români nu consumă legume în fiecare zi şi doar jumătate consumă zilnic, conform unui comunicat al companiei Nestle remis redacţiei.
Potrivit sursei citate, principalele motive invocate de respondenţi sunt preţurile ridicate ale alimentelor sănătoase şi lipsa timpului, întrucât prepararea mâncărurilor sănătoase presupune alocarea unui timp optim.
Nicoleta Tupiţă, dietetician în cadrul Nestle România, a declarat că: "Acum, la cumpăna dintre vară şi toamnă, suntem în plin sezon de legume şi fructe proaspete, gospodinele pregătesc conservele de iarnă, vedeta fiind tradiţionala zacuscă. O zacuscă cu ciuperci sau cu fasole, consumată cu pâine integrală poate fi, dacă vreţi, un exemplu de VeggiePorţie tradiţională. Pentru cei care nu au timp de aşa ceva, există legumele proaspete şi, la iarnă, legumele congelate, care păstrează destul de bine mineralele şi elementele nutritive odată cu congelarea rapidă, imediat după recoltare. Fie că eşti omnivor, vegetarian, vegan sau flexitarian, VeggiePorţia te ajută să pregăteşti mese echilibrate exclusiv din alimente de origine vegetală, care îţi asigură toţi macronutrienţii de care ai nevoie (proteine vegetale, carbohidraţi buni, grăsimi), precum şi o bună parte din micronutrienţi (vitamine şi minerale)".
Se mai arată în comunicat faptul că românii au crescut frecvenţa consumului de fructe şi legume, fie pentru că sunt mai accesibile ca preţ decât produsele animale, fie pentru că îşi doresc să mănânce mai sănătos. Pe zi ar fi recomandate 400 g de fructe şi legume. Riscurile apariţiei unor boli va scădea, iar consumul acestora are un efect scăzut asupra mediului.