Donaţie vitală pentru suspencţii sau bolnavii COVID-19 a ajuns la Unitatea de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Buzău. Un ventilator ultraperformant va completa gama de aparate folosite în această perioadă pentru buzoienii care ajung în stare gravă la spital.
Reprezentanţii Spitalului Judeţean Buzău au transmis printr-un comunicat:
"În această perioadă, cea mai mare presiune este pe sistemul medical, iar lipsa aparaturii vitale, în contextul pandemiei, poate deveni dramatică. Capacitatea spitalelor de a interveni şi gestiona cazurile de contaminare trebuie cu prioritate întărită, iar medicii, aflaţi în prima linie, au nevoie de toate ajutoarele pentru a putea răzbi.Recent, secţia U.P.U.-SMURD a Spitalului Judeţean de Urgenţă Buzău a primit o donaţie importantă din partea Asociaţiei CERT TRANSILVANIA, cu sprijinul General Membrane S.A., care s-a alăturat campaniei iniţiată de CERT Transilvania - #SOLIDARI, pentru a veni în sprijinul cadrelor medicale din secţia U.P.U.-SMURD a Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău. S-a achiziţionat un ventilator tip Crius V6 - non-invaziv/invaziv staţionar. Investiţia acestui aparat se ridică la suma de 110.789 lei".
Unul din doi pacienţi veniţi la UPU are COVID-19
Aparatul va fi folosit pentru pacienţii care vor avea nevoie de îngrijire medicală în izolatorul special creat în incinta Unităţii de Primiri Urgenţe, acolo unde au fost amenajate două paturi pentru bolnavii care sunt suspecţi sau diagnosticaţi cu boli înalt contagioase, inclusiv COVID-19. Medicii spun că donaţia este binevenită în condiţiile în care cel mai nou ventilator achiziţionat de spital pentru UPU are deja trei ani de funcţionare şi nu deţine toate funcţiile acestui nou aparat recent primit.
"Acest ventilator este vital pentru pacienţii depistaţi pozitiv cu COVID-19, pentru că ei dezvoltă insuficienţă respiratorie severă şi ajung în imposibilitatea de a respira singuri, iar aparatul îi menţine în viaţă. Ventilatoarele susţin funcţionarea normală a plămânilor şi sunt necesare pentru tratarea pacienţilor cu probleme respiratorii, care sunt de regulă o consecinţă nedorită a infectării cu virusul COVID-19. Doresc să mulţumesc Asociaţiei Cert Transilvania, General Membrane S.A pentru această donaţie de maximă necesitate pentru secţia U.P.U.-SMURD, în contextul actual", a spus dr. Adrian Zoican, medic şef UPU Buzău.
De altfel, medicii de la UPU Buzău se confruntă cu un număr din ce în ce mai mare de prezentări, iar problema principală o reprezintă procentul ridicat de confirmare cu COVID-19 a celor care vin la spital cu simptomatologie specific infecţiei cu SARS-CoV-2.
"Dacă la începtul acestei pandemii, dintre cei care se prezentau la Unitatea de Primiri Urgenţe cu simptomatologie specifică definiţiei de caz pentru boala COVID-19 se confirmau cu infecţia SARS-CoV-2 doar două -trei persoane, acum numărul confirmărilor a crescut de zece ori, adică jumătate dintre suspecţi ies pozitivi la testele Real Time PCR", a spus Adrian Zoican, medic şef UPU Buzău.
În acest context, reprezentanţii Spitalului Judeţean vin cu recomandări clare în ceea ce priveşte respectarea regurilor de distanţare social şi igienă din perioada pandemiei.
"Este necesară o mobilizare a întregii societaţi româneşti iar dacă fiecare se implică şi ajută sistemul medical, cu siguranţă putem trece mult mai uşor peste această pandemie. De asemenea, trebuie tras un semnal de alarmă în rândul cetăţenilor, fiecare dintre noi, trebuie să respectăm regulile de distanţare fizică, de purtare a măştii de protecţie, de respectare a regulilor de igienă", se arată în comunicatul trimis de Spitalul Judeţean Buzău.
Joi, 30 iulie, Buzăul avea 1285 de persoane diagnosticate cu COVID-19 de la debutul pandemiei. Dintre acestea, 683 s-au vindecat.