Peste 500 de companii din toată ţara sunt aşteptate în perioada mai - noiembrie 2024, la seria de evenimente ESG Journey, organizată de Social Innovation Solutions, în parteneriat cu UniCredit Bank România, conform unui comunicat de presă remis Redacţiei.
Evenimentele se vor desfăşura în 8 oraşe, Bucureşti, Timişoara, Oradea, Braşov, Constanţa, Iaşi, Craiova şi Cluj şi se adresează antreprenorilor, CEO şi CFO din companii cu cifră de afaceri de peste 2 milioane de euro, care sunt interesaţi de tranziţia rapidă şi eficientă la cadrul de reglementare ESG (Environmental, Social, Governance - face referire la factorii de mediu, sociali şi de guvernanţă).
"Înţelegem foarte bine provocările pe care le întâmpină orice companie responsabilă în această perioadă, generate de multitudinea de modificări legislative şi de necesitatea de a analiza în profunzime riscurile care decurg din impactul schimbărilor climatice şi modul în care acestea pot influenţa modelele de afaceri actuale. Înţelegem, în egală măsură însă, şi oportunităţile care pot să apară în acest context şi suntem pregătiţi să discutam despre acestea, pentru că la UniCredit Bank credem în parteneriatul cu clienţii noştri pentru o tranziţie justă şi echitabilă." a spus Mihaela Lupu, CEO UniCredit Bank România.
Noile seturi legislative şi cadrul de reglementare european şi naţional care decurg din Pactul Verde (Green Deal) al UE, influenţează semnificativ modul în care companiile vor fi evaluate de către auditori, investitori, parteneri, furnizori şi finanţatori. Adoptarea cadrului ESG în mediul de afaceri din România aduce oportunităţi şi provocări, iar companiile care îsi adaptează strategiile pentru a integra principiile ESG vor fi mai bine poziţionate pentru a obţine avantaje atât pe termen scurt, cât şi pe termen lung.
Evenimentele ESG Journey se vor concentra pe riscurile şi oportunităţile ESG pentru mediul de afaceri din România, abordând teme de interes pentru orice companie preocupată de tranziţia către un model de afaceri sustenabil: creşterea transparenţei şi responsabilităţii, accesul la finanţare şi investiţii sustenabile, dubla materialitate şi analiza specifică, beneficii externe şi interne, raportarea de sustenabilitate ca instrument de strategie.
ESG Journey va începe vineri, 17 mai, la Bucureşti şi va continua în Timişoara (30 mai), Oradea (6 iunie), Braşov (10 septembrie), Constanţa (20 septembrie), Iaşi (26 septembrie), Craiova (7 noiembrie) şi Cluj (14 noiembrie).
Ciprian Stănescu, Preşedinte Social Innovation Solutions a declarat: "Când vine vorba despre sustenabilitate, companiile din România arată un grad mare de polarizare. Pe de-o parte avem manageri care vor aştepta până în ultimul moment în care cadrul legislativ va impune criterii noi de funcţionare şi/sau taxare şi, pe de altă, parte avem acei antreprenori determinaţi să folosească orice oportunitate de a face business mai profitabil, sustenabil şi mai bine poziţionat în rândul consumatorilor şi al lanţului de valoare. Evenimentele ESG Journey se adresează ambelor categorii pentru că abordăm obligaţiile care vor veni într-un viitor apropiat, oportunităţile de care putem beneficia acum şi pregătirea din timp pentru accesarea finanţărilor verzi şi creşterea competitivităţii IMM-urilor.''
Fiecare eveniment din seria ESG Journey va aduce împreună antreprenori, oameni de afaceri, manageri din companii medii şi mari cu impact în comunităţile locale (cifră de afaceri anuală de peste 2 milioane EUR), segmentul cel mai interesat de adaptarea rapidă şi eficientă la normele ESG, atât prin prisma gestionarii riscurilor de business, cât şi prin nevoia de capitalizare a oportunităţilor pe termen scurt şi lung generate de tranziţia către un model de afaceri sustenabil, inclusiv accesul la finanţări verzi, cu sau fără componentă de fonduri UE.