UniCredit SpA se confruntă cu un al doilea litigiu în Rusia, legat de plata garanţiilor pe care grupul bancar italian nu le-a putut onora din cauza sancţiunilor occidentale impuse Moscovei după invadarea Ucrainei, conform raportului semestrial publicat de instituţia financiară, citat de Reuters.
UniCredit controlează a 15-mare bancă din Rusia după active şi este implicată într-o altă acţiune în instanţă privind plata garanţiilor pe care subsidiara sa locală nu le-a putut onora în urma sancţiunilor.
Banca din Italia se confruntă cu presiuni din partea Băncii Centrale Europene (BCE) pentru a accelera reducerea expunerii sale la Rusia, dar la 1 iulie, UniCredit i-a cerut Curţii de Justiţie a Uniunii Europene să analizeze legalitatea anumitor elemente dintr-o decizie a BCE care o forţează să îşi reducă prezenţa în Rusia. UniCredit consideră că respectarea deciziei BCE ar putea face grupul italian să încalce legile din Rusia, conform Reuters.
La data de 26 iunie, un tribunal din Sankt Petersburg a ordonat UniCredit să plătească 448 de milioane de euro, în condiţiile în care grupul italian a fost unul dintre garanţii din contractul pentru construirea unei instalaţii de procesare a gazelor, contract care a fost reziliat în urma sancţiunilor occidentale. Construcţia era făcută cu grupul german Linde.
În plus, în raportul semestrial al UniCredit se arată că subsidiara sa rusă, AO Bank, a dat în judecată divizia grupului din Germania, UCB, la un tribunal din Moscova. AO Bank a emis un pachet de garanţii în favoarea unei companii ruseşti şi a reasigurat schema cu divizia grupului din Germania. Odată ce a plătit clientul din Rusia, AO Bank a cerut contragaranţiile convenite cu UniCredit în Germania, dar divizia locală a suspendat plata din cauza sancţiunilor.
După audierea preliminară din 14 iunie, un tribunal din Moscova a fixat următoarea audiere în trimestrul al treilea, a informat UniCredit.
Luna trecută, UniCredit a raportat un profit net de 2,7 miliarde de euro pentru al doilea trimestrul al anului în curs, în creştere de 15,9% faţă de cel din perioada similară a anului 2023. "Aceste rezultate excelente au fost determinate de veniturile nete de 6,3 miliarde euro din cel de-al doilea trimestru din 2024, o creştere de 6% faţă de anul precedent, susţinută de venitul net din dobânzi, de 3,6 miliarde euro; 2,1 miliarde euro din comisioane şi 15 milioane euro - provizioanel pentru pierderi din credite", a precizat banca italiană într-un comunicat.
În trimestrul al doilea din 2024, costurile operaţionale ale UniCredit au fost de 2,3 miliarde de euro, reduse cu 1,7% faţă de anul precedent.
Andrea Orcel, CEO UniCredit, a declarat: "Pentru prima jumătate şi al doilea trimestru al acestui an, UniCredit a publicat încă un set record de rezultate financiare. Profitul nostru net a crescut cu 16%, până la 2,7 miliarde euro în trimestru al doilea şi cu 20%, la 5,2 miliarde euro, în prima jumătate a anului, iar generarea noastră organică de capital s-a îmbunătăţit la 3,3 miliarde de euro, respectiv 6,7 miliarde de euro pentru al doilea trimestru şi prima jumătate a anului. Toate sunt recorduri! Toate sunt rezultatul transformării noastre continue şi se concentrează pe prioritizarea creşterii profitabile de calitate durabilă, stimulând în acelaşi timp excelenţa operaţională şi de capital şi investiţiile pe termen lung".