UniCredit şi Alpha Bank vor să creeze, prin fuziune, a treia bancă de la noi, după mărimea activelor

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 24 octombrie 2023

UniCredit şi Alpha Bank vor să creeze, prin fuziune, a treia bancă de la noi, după mărimea activelor

English Version

Alpha Bank va deţine 9,9% din noua entitate, urmând să primească o contraprestaţie de circa 300 milioane euro, în numerar Anul trecut, UniCredit era a şaptea bancă din sistem după valoarea activelor, cu o cotă de 8,6%; Alpha Bank ocupa poziţia a noua, cu o cotă de 3%, conform BNR

Alpha Bank şi UniCredit au agreat principalele condiţii financiare pentru fuziunea dintre subsidiarele lor din ţara noastră, operaţiune ce va duce la crearea celei de-a treia bănci din România din punctul de vedere al mărimii activelor, cu o cotă de piaţă combinată de 12%, conform anunţului de ieri al celor două grupuri financiare.

Conform termenilor agreaţi, Alpha Bank va deţine 9,9% din capitalul entităţii rezultate în urma fuziunii, restul fiind deţinut de UniCredit, dar va rămâne implicată inclusiv prin reprezentarea la nivelul Consiliului de Administraţie. Se aşteaptă ca Alpha Bank să primească o contraprestaţie în numerar de 300 de milioane de euro, sumă ce poate suferi anumite ajustări post due diligence legate de calitatea activelor, au mai anunţat instituţiile.

Andrea Orcel, CEO UniCredit Group, a declarat:"Aceasta este prima achiziţie pe care UniCredit o face în 15 ani, semnalând potenţialul inerent pe care noi, ca business, îl vedem în România şi în regiunea Europa Centrală si de Est. Este semnificativă oportunitatea oferită de această fuziune nu doar clienţilor noştri, actuali şi viitori, ci şi angajaţilor ambelor instituţii (...). Această achiziţie este o dovadă a angajamentului UniCredit faţă de creşterea calităţii şi a excelenţei fabricilor noastre de produse, ca să nu mai vorbim de transformarea prin care UniCredit a trecut în ultimii doi ani. A atrage un partener de acest calibru şi a conveni asupra unui angajament ca acesta ar fi fost de neconceput pentru vechiul UniCredit".

Conform celor două grupuri financiare, fuziunea va aduce la un loc două entităţi complementare, atât UniCredit Bank Romania cât şi Alpha Bank România având o poziţie solidă în segmentele de corporate şi de retail, iar în urma operaţiunii va rezulta o instituţie financiară puternică care va fi mai bine poziţionată pentru a-şi deservi clienţii şi pentru a crea noi oportunităţi de creştere în piaţa din ţara noastră.

Încheierea tranzacţiei este aşteptată anul viitor. Operaţiunea face parte dintr-o tranzacţia mai amplă între cele două grupuri financiare din Grecia şi Italia, prin care UniCredit va achiziţiona 51% din AlphaLife Insurance Company, o filială de asigurări de viaţă deţinută în totalitate de Alpha, activă în segmentul produselor de pensii şi economii. De asemenea, fonduri mutuale ale UniCredit vor fi distribuite prin intermediul reţelei Alpha Bank, care deserveşte peste 3,5 milioane de clienţi în Grecia.

În plus, grupul italian a depus o ofertă către Fondul Elen de Stabilitate Financiară pentru achiziţia deţinerii de 9% a Fondului în Alpha. În cazul în care tranzacţia nu se finalizează, UniCredit s-a angajat să cumpere din piaţă circă 5% din Alpha, într-o perioadă de 24 de luni.

"Tranzacţia va permite UniCredit să-şi sporească prezenţa în România, o ţară cu potenţial ridicat de creştere, şi să-şi extindă produsele şi platformele în Grecia, o ţară cu perspective puternice de creştere. În urma reformelor structurale din ultimii ani, Grecia a redevenit o ţară cu o creştere ridicată, cu un potenţial puteric şi reprezintă un hub important pentru franciza UniCredit din Europa Centrală şi de Est, prin conexiunea comercială în această regiune susţinută de comerţ şi turism", se menţionază în raportul UniCredit.

În urma tranzacţiei, UniCredit prognozează un profit net suplimentar de 100 milioane de euro pe termen mediu, iar Orcel se aşteaptă ca cea mai mare parte din această sumă să provină din expansiunea în ţara noastră, conform Reuters.

Pentru primele şase luni ale acestui an, UniCredit România a avut un profit net consolidat de 663,8 milioane lei, în creştere cu 64%, în vreme ce la nivel de bancă rezultatul s-a ridicat la 582,4 milioane lei, cu 71% peste cel de la jumătatea anului trecut. Activele totale erau de 67,3 miliarde lei la nivel consolidat şi 60,9 miliarde lei la nivel de bancă, conform datelor emitentului publicate pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB), unde are listate două emisiuni de obligaţiuni.

Alpha Bank România, care încă nu şi-a publicat situaţiile financiare aferente primei jumătăţi a acestui an, avea la finele anului trecut active totale de 21,1 miliarde de lei, în vreme ce profitul net era de 128,9 milioane de lei, cu 22% peste cel din 2021, conform raportului băncii.

Potrivit BNR, la finele anului trecut, UniCredit era a şaptea bancă din sistem după valoarea activelor, cu o cotă de 8,6%, în vreme ce Alpha Bank ocupa poziţia a noua, cu o cotă de 3%. Topul era condus de Banca Transilvana - 19,1%, BCR - 13,9% şi BRD - 10,2%.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Alpha Bank a murit... Trăiască Alpha Bank! Apropos, de ce nu mai avem și alte bănci private mari cu capital local?

    1. alpha bank nu era romaneasca , era greceasca... a fost prima banca cu capital privat aparuta in Romania in 1990

      Ban.Cher.Vali 

    se vor scutura de vreo 15-20% dintre angajatii AMBELOR banci (asa umbla vorba-n targ)

    sa le fie tarana usoara (profesional vorbind) colegilor de breasla 

    Ban.Cher.Vali 

    1. si mai au in vedere proiecte de digitalizare a serviciilor oferite (alt motiv de scuturare de o parte din angajati)

      Ban.Cher.Vali 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb