"UniCredit" SpA, cel mai mare grup bancar din Italia, vrea să obţină 13 miliarde de euro (13,8 miliarde de dolari) dintr-o emisiune de acţiuni care va fi cea mai mare din ţară, ca parte a strategiei pe trei ani lansate ieri de instituţia creditoare.
Emisiunea de acţiuni, menită să majoreze capitalul băncii, va fi lansată în primul trimestru din 2017, iar fondurile astfel obţinute vor ajuta la scoaterea din bilanţul instituţiei a unor credite neperformante în valoare de 17,7 miliarde de euro. Banca speră că astfel îşi va majora profiturile şi dividendele până în 2019, conform Bloomberg. Banca nu va plăti dividende pentru anul curent.
Totodată, "UniCredit" va concedia încă 6.500 de angajaţi până în 2019, ducând totalul disponibilizaţilor la 14.000, în vederea reducerii costurilor sale anuale cu 1,7 miliarde de euro.
"UniCredit" şi-a stabilit o ţintă de profit net de 4,7 miliarde de euro pentru 2019, faţă de 1,5 miliarde în 2015, chiar dacă veniturile din vânzările sale sunt aşteptate să crească cu numai 0,6% în intervalul menţionat.
Analiştii sunt mai puţin optimişti, anticipând un profit de 3,9 miliarde de euro.
"Am adoptat acţiuni decisive ca să facem faţă expunerii la creditele neperformante şi pentru sprijinirea viitoarei profitabilităţi a băncii", a afirmat Jean-Pierre Mustier, directorul executiv al băncii.
Mustier a lansat, în luna iulie a acestui an, un program amplu de restructurare strategică destinat îmbunătăţirii bazei de capital a băncii. Măsurile de restructurare vor ajuta "UniCredit" să ajungă la un indice de adecvare a capitalului Tier 1 de peste 12,5% până în 2019, în condiţiile în care, la finele lunii septembrie 2016, acest raport era de 10,8%.
Costurile totale nete ale băncii vor scădea la 10,6 miliarde de euro, de la 12,2 miliarde de euro în 2015.
Potrvit planului său pe trei ani, "UniCredit" se va concentra pe creştere organică şi nu urmăreşte să realizeze vreo achiziţie.
"UniCredit" îşi va constitui provizioane de 8,1 miliarde de euro pentru creditele neperformante, în condiţiile în care intenţionează să elimine din contabilitatea sa astfel de împrumuturi în sumă de 17,7 miliarde de euro, în vederea securitizării sau vânzării.
"UniCredit" avea 123.000 de angajaţi la finele lunii septembrie 2016.
•
Administratorul francez de active "Amundi" SA a decis, săptămâna aceasta, să cumpere divizia de profil aparţinând băncii italiene "UniCredit", "Pioneer Investments", pentru care va plăti 3,6 miliarde de euro.
•
Luna aceasta, "UniCredit" şi-a vândut participaţia de control de 32,8% din divizia sa "Bank Pekao" SA, a doua mare bancă din Polonia după active, către asigurătorul local PZU SA şi fondul guvernamental de dezvoltare PFR, pe 10,6 miliarde de zloţi (2,6 miliarde de dolari).
•
Noul premier italian, Paolo Gentiloni, a declarat ieri, în discursul său inaugural din Parlament, că este gata să vină în sprijinul sectorului bancar, transmite Reuters.
"Vreau să spun foarte clar că guvernul este gata să intervină pentru a garanta stabilitatea băncilor şi economiile cetăţenilor", a declarat Paolo Gentiloni în Camera Deputaţilor, în primul său discurs în calitate de premier, potrivit Agerpres.
"Monte dei Paschi di Siena", a treia mare bancă italiană, a confirmat săptămâna aceasta că va încerca să strângă cinci miliarde de euro de pe piaţă pentru recapitalizare, însă şansele de succes par foarte mici. Analiştii apreciază că, cel mai probabil, statul italian va trebui să intervină cu o injecţie de capital la banca italiană.