Unii acţionari "Altur" (ALT) susţin că, înainte de alegerile de ieri pentru conducerea companiei, Consiliul de Administraţie a făcut un abuz, atunci când a decis revocarea suspendării drepturilor de vot pentru "Mecanica Roteş" şi "Revan Com" şi a suspendat dreptul de vot pentru Celule Electrice, care se află în reorganizare.
CA-ul "Altur" a luat hotărârile marţi şi le-a publicat, pe Bursa de Valori Bucureşti, seara, la ora 18.47, însă nu a oferit nici o motivare pentru acestea. Contactat de ziarul "BURSA", Antonel-Cristi Bunu, preşedintele "Altur", ne-a spus că va transmite un raport către Bursă cu explicaţiile, însă, până la închiderea ediţiei, singurul comunicat a fost cel privind rezultatele alegerilor. Astfel, potrivit Altur, noul Consiliu de Administraţie, ales de acţionari, este format din Antonel-Cristi Bunu, Elena Caliţoiu (SIF Oltenia), Gheorghe Niţu Rizea, Florica Erculescu şi Luminiţa Ţîru.
Surse din piaţă susţin că motivul invocat pentru acordarea dreptului de vot pentru "Mecanica Roteş" şi "Revan Com" a fost faptul că omul de afaceri Cătălin Chelu, care făcea legătura între firme, a murit, iar, la suspendarea dreptului de vot pentru "Celulele Electrice", motivul ar fi fost faptul că societatea este în reorganizare.
Unii acţionari consideră că aceste motive nu au o bază legală, în condiţiile în care Autoritatea de Supraveghere Financiară a stabilit, în 2014, că firmele Mecanica Roteş Târgovişte, Celule Electrice Băileşti, Revan Com Galaţi, Galgros Galaţi, Surexcomp Brăila, New Dezvolt Consulting Slatina, Metalica Oradea şi alte persoane cu care acţionează în mod concertat trebuie să facă o ofertă de preluare la "Altur".
În aceste condiţii, un acţionar chiar a cerut ASF să se pronunţe în privinţa drepturilor de vot, înainte de AGA de ieri. De asemenea, printr-o altă solicitare, acţionarul a cerut Autorităţii să spună dacă deciziile CA de marţi respectă cadrul legal.
Reprezentanţii Autorităţii de Supraveghere Financiară nu ne-au răspuns, ieri, până la închiderea ediţiei, dacă apreciază că decizia CA-ului Altur este în conformitate cu regulamentele şi legile în vigoare.
Acţionarii companiei "Mecanica Roteş (simbol METY) au aprobat lansarea ofertei publice de preluare a acţiunilor "Altur" Slatina (simbol ALT), în cadrul Adunării Generale a Acţionarilor din data de 2 aprilie 2014, însă oferta nu a mai fost iniţiată.
"Altur" a înregistrat o pierdere de 2,96 milioane de lei, în 2015, cu 94% mai mare faţă de 2014, pe fondul unor afaceri de 102,16 milioane de lei, cu 16,8% peste cele din anul anterior.
Reprezentanţii companiei justifică pierderile prin influenţele negative ale preţurilor materiilor prime şi materialelor - aliaje de aluminiu, oţeluri, scule, fluxuri, etc, în sumă de 8,1 milioane de lei, în 2015 faţă de 2014, prin schimbarea structurii producţiei, prin costurile salariale şi cele cu asigurarea calităţii.
"Începând cu anul 2015 structura producţiei la Altur SA a fost schimbată în procent de circa 40% la cererea clienţilor externi având în vedere ieşirea din fabricaţie a unor repere şi înlocuirea cu altele noi, cu durată de viaţă de 4 - 6 ani", se arată în raportul companiei, unde se mai precizează: "Datorită schimbării structurii producţiei, clienţii au solicitat stocuri de siguranţă, inclusiv stocuri în consignaţie, din anii 2013 şi 2014 astfel încât să nu se producă sincope la livrări până la asimilarea noilor produse. O parte din acestea stocuri au fost valorificate în anul 2015 având o influenţă negativă în veniturile din exploatare de 3,3 milioane lei. Vânzarea din stoc a produselor a diminuat volumul de cumpărări de aliaje în semestrul II al anului 2015, fapt ce a avut influenţă şi în negocierea avantajoasă a unor preţuri pentru anul 2016".
Mecanica Rotes deţine 28,15% din Altur, Celule Electrice, 14,81%, iar "Romanian Investment Fund", 13,14%, în timp ce SIF5 Oltenia are aproximativ 6%. De altfel, potrivit surselor noastre, candidatul impus de SIF5 a fost singurul dinafara grupului "Chelu" care a intrat în noul Consiliu "Altur".
1. ciocoii vechi si noi
(mesaj trimis de unul în data de 18.02.2016, 04:30)
Foarte bun articol, pacat ca nu puteti avea cuvinte de lauda. Daca pe timpul lui Chelu ziceam ca din cauza hotiilor lui financiare compania nu scoate profit iata ca si cu noii ciocoi situatia nu e mai buna, chiar mai rea pt ca sunt mai multi "hoti" de hranit. E trist, ASF-ul il doare-n pix ca nu s-a materializat OPP-ul pt ca prietenii lui tb sa-si faca manevrele. Noua vedeta pare a fi SSIF Broker.
1.1. complectare (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de unul în data de 18.02.2016, 13:00)
...cuvinte de lauda pt ALTUR
2. OPP
(mesaj trimis de altul în data de 18.02.2016, 07:26)
OPP trebuia facut la Mecanica Rotes inca din 2009 de pe vremea lui Chelu,intre timp acelasi grup concertat devalizeaza toate societatile din grup ,mai ales pe cele unde exista obligatia efectuarii OPP pentru a le diminua valoarea activului net.Toate acestea se intampla cu aprobarea tacita a ASF care are dovada concertarii la fiecare societate in cauza si a devalizarii lor prin transferuri de actiuni din portofoliul acestora chiar sub ochii lor de ani de zile,exista nenumarate rapoarte cu aceste transferuri de actiuni care au scopul de a prejudicia micii actionari, insa in mod cu totul inexplicabil nu face nimic pentru a proteja micii investitori de aceste abuzuri.
2.1. cati ani trebuie sa mai treaca? (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Daniel în data de 18.02.2016, 08:28)
Chiar asa, cati ani ar trebui sa mai treaca pt ca la METY absolut total inutila ASF sa fie capabila sa impuna respectarea legii (OPP, incetarea devalizarii pe fata, fara scrupule sau teama de vreo pedeapsa-vezi tranzactiile financiare intre pers implicate !-, aprobarea fara vreun fundament real-judecatorul a fost informat darl-a durut in cot- a intrarii in insolventa siiesirea dupa 4 an).ASF ar putea tine cont daca si cand va aproba valoarea de active net la care se va face OPP ca pretul platit de actionari la maj de cap social din 2007 a fost de 1leu/actiune si ca atunci METY adistribuit u fluturas informative prin care argumenta un activnet/actiune de peste 4 lei !
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de Daniel în data de 18.02.2016, 08:32)
Acum pretul in piata este de 0,1 lei.Oare de ce nu mai are nimeni curaj sa cumpere inafarade pers implicate care actioneaza concertat? Pt ca nimeni nu mai credeca la METY sau la oricarealta societate supravegheata de ASF investitia lui, drepturile de actioner, ar putea sa fie protejate cat de cat. Si vrem piata de capital? Azi-maine, ASF nu va mai avea peste ce pastori.
2.3. si daca (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de unul în data de 18.02.2016, 13:09)
Pai si daca Chelu nu e mort sau o fi vreun mort vivant? Spiritul lui traieste prin porii ucenicilor sai. De ani de zile Dacia Pitesti care ar trebui sa fie o mare piata de desfacere pt ALTUR, duduie de comenzi, De la recesiunea din 2008 economia Romaniei este numai in crestere iar tu ALTUR cu furnizorul de materie prima langa tine si cu avantajul unei tehnologii deja implementate nu esti capabil sa te scoti din mizeria pierderilor inseamna incompetenta sau furt.
2.4. si daca (răspuns la opinia nr. 2.3)
(mesaj trimis de si parca în data de 18.02.2016, 15:09)
Ar fi bine sa nu fie mort,atunci ar mai sti si cei de la altur de frica si nu si-ar mai da prime de mii de euro si nu ar mai mari salariile preferential
2.5. desigur (răspuns la opinia nr. 2.4)
(mesaj trimis de alt în data de 18.02.2016, 17:59)
Constituirea grupului si devalizarile nu sunt de-acum ,se stie in amanunt situatia doar ca se astepta momentul final...
2.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.3)
(mesaj trimis de alin în data de 22.04.2016, 15:58)
Chelu Catalin nu e mort??? HAI CA SUNTETI HAZLII....a si putrezit nu numai ca nu e mort.