Uniunea Europeană vrea pact energetic cu Rusia

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 9 martie 2006

Uniunea Europeană ar trebui ca, în următorii 20 de ani, să obţină jumătate din cantitatea necesară de energie din resurse sigure, cu conţinut scăzut de carbon, a declarat, ieri, preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. Domnia sa a îndemnat UE să realizeze, pe termen lung, un pact energetic cu Rusia, "cel mai important furnizor de energie al Europei", iar documentul să includă permisiunea Moscovei pentru alte ţări de a-i folosi reţeaua de conducte. Europa ar putea oferi în schimb contracte cu Rusia pe termen lung pentru furnizarea de gaze, precum şi posibilitatea de a-şi deschide piaţa de retail către furnizori din Rusia, precum gigantul "Gazprom". Barroso urmează să se întîlnească, săptămîna viitoa-re, cu preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, prilej cu care va dis-cuta pe marginea politicii energetice, înaintea summit-ului european ce va avea loc în 23 martie.

Barroso solicită liderilor europeni să renunţe la cele 25 de politici energetice "diferite şi necoordonate" (proprii fiecărei ţări), aşteptînd de asemenea formarea unei autorităţi unice de reglementare în domeniu. Liderul Comisiei Europene a subliniat: "Trebuie să răspundem mai prompt la situaţiile de criză din sectorul petrolului şi al gazelor". Jose Manuel Barroso susţine că, în lipsa unei noi strategii, Uniunea Europeană riscă o serie de întreruperi în furnizarea de energie, dependenţa sa faţă de combustibilul din export ridicîndu-se la 70% din totalul cererii pe 2006.

Un proiect al noii strategii sugerează modificarea legislaţiei europene astfel încît să solicite statelor membre crearea unor rezerve de gaz care să poată fi folosite în cazul unor eventuale întreruperi. Oficialii UE apreciază că fiecărei ţări i s-ar putea cere să facă rezerve echivalente cu consumul pentru două luni.

Preşedintele Comisiei Europene şi comisarul european pe probleme de energie, Andris Piebalgs, au revizuit, luni, pro-iectul, subliniind importanţa transformării pieţei europene interne de energie într-o piaţă competitivă, respectiv a echilibrării preţurilor ridicate de pe plan internaţional. De asemenea, cei doi oficiali urmează să propună un set de reglementări pentru energia europeană, prin care să supravegheze şi să promoveze dezvoltarea unor conectări transfrontaliere de gaz şi electricitate în vederea generării de competiţie.

Cu toate acestea, crearea unor noi structuri birocratice ar putea avea un efect limitat în situaţia în care Comisia Europeană nu va putea stopa tendinţa în creştere, din ţări precum Franţa şi Spania, de a proteja furnizorii interni împotriva preluărilor de peste graniţe.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb