Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR) respinge acuzaţiile lansate de o asociaţie fără competenţe în domeniul asigurărilor, care ar dezinforma publicul cu privire la costurile reparaţiilor auto şi cuantumul despăgubirilor RCA, susţin reprezentanţii industriei de asigurări, potrivit unui comunicat emis redacţiei.
UNSAR propune introducerea în proiectul de modificare a Legii RCA a unor prevederi clare privind preţurile de referinţă pentru ora de manoperă şi pentru închirierea autovehiculelor la schimb, precum şi a unui mecanism care să stabilească despăgubirea în funcţie de "preţul de piaţă". Potrivit organizaţiei, acest concept reflectă costuri reale, transparente, determinate prin cerere şi ofertă, acceptate de ambele părţi.
"Preţul de piaţă nu poate fi altul decât cel obţinut prin funcţionarea liberă a pieţei, iar stabilirea despăgubirii în funcţie de acesta exclude orice coplată din partea păgubitului", arată UNSAR, adăugând că acest principiu este susţinut inclusiv de Decizia nr. 4462/2024 a ICCJ, care prevede că despăgubirile trebuie să corespundă unor costuri reale, nu unor valori arbitrare stabilite exclusiv pe baza facturilor.
UNSAR atrage atenţia că practici abuzive din partea unor service-uri şi firme de închirieri auto, precum stabilirea unor costuri nejustificat de mari, se reflectă direct în valoarea primelor RCA plătite de şoferi. Organizaţia afirmă că "aşa-zisele preocupări pentru drepturile păgubiţilor" sunt de fapt acoperiri pentru interese economice proprii, susţinute prin presiuni asupra asigurătorilor de a accepta orice deviz, fără verificare.
Conform unui studiu IRES citat de UNSAR, peste 90% dintre români susţin publicarea anuală a unor preţuri de referinţă pentru închirierea vehiculelor la schimb, iar 70% consideră că service-urile sunt mai degrabă interesate de profituri decât de interesul păgubiţilor. De asemenea, 9 din 10 şoferi apreciază ideea ca asigurătorii să le ofere, cu titlu informativ, sugestii privind unităţile reparatoare unde îşi pot duce autovehiculul, potrivit aceleiaşi surse.
"Predictibilitatea costurilor este esenţială pentru protecţia consumatorilor şi pentru stabilitatea pieţei. Introducerea unor preţuri de referinţă ar contribui la prevenirea abuzurilor şi la echilibrarea intereselor păgubiţilor cu sustenabilitatea sistemului RCA", se mai arată în poziţia UNSAR.
În final, organizaţia reafirmă angajamentul pentru siguranţa rutieră şi aminteşte că a pus bazele Coaliţiei pentru Siguranţă Rutieră, care susţine măsuri concrete pentru reducerea accidentelor şi a numărului de victime pe şosele.