• Bursele americane au deschis în creştere
• Date pozitive pentru piaţa muncii din SUA
• Scăderile de la BVB se adâncesc
• Leul se depreciază
• Italia şi Spania, o problemă dificilă pentru FMI
• China şi Japonia - apel de urgenţă pentru cooperare
• Sarkozy, discuţii telefonice cu Merkel, Zapatero şi Trichet
• Rehn îşi întrerupe vacanţa şi se întoarce la birou
• Primele de risc ale Spaniei şi Italiei au atins azi un nou nivel record
• Francul, la un nou maxim record faţă de euro
• Scădere de aproape 6% pe piaţa petrolului
• Preţul cuprului, în cel mai important declin din ultimele zece săptămâni
• Bursa elveţiană, în cea mai lungă perioadă de declin din 1988
• Dobânda Euribor, în cea mai puternică scădere din ultimii doi ani
• Scăderi de peste 4% la Bursa de la Bucureşti
• Scăderi pe pieţele emergente
• Bursele americane au deschis în creştere
• Pieţele acţiunilor scad din nou
Pe pieţele internaţionale de acţiuni au revenit temerile legate de evoluţia economiei SUA şi a Europei, ceea ce a dus la noi scăderi.
Indicele CAC 40 al Bursei din Paris este în scădere cu 0,8%, iar FTSE 100 al celei din Londra - cu 2,3%. DAX al bursei germane a coborât cu 1,9%. Şi pieţele Italiei şi Spaniei au revenit pe trend descrescător.
În SUA, indicele Standard & Poor"s 500 a scăzut cu 0,3%, Nasdaq Composite - cu 0,8%, Dow Jones Industrial Average a urcat cu 53 de puncte.
Pieţele americane de acţiuni au deschis în creştere sesiunea de astăzi, datorită datelor încurajatoare privind situaţia pieţei muncii din SUA.
La ora 09.38, indicele Standard & Poor"s 500 a urcat cu 1,2%, la 1.214,12 puncte, Dow Jones Industrial Average - cu 1,1%, la 11.504,50, Nasdaq Composite - cu 1%, la 2.580,64.
• Date pozitive pentru piaţa muncii din SUA
Economia SUA a creat un număr peste aşteptări de locuri de muncă în luna iulie, iar rata şomajului a scăzut, anunţă autorităţile de la Washington.
Potrivit Departamentului Muncii, numărul angajaţilor a sporit cu 117.000 luna trecută, după un avans de 46.000 în iunie. Analiştii estimau un plus de 85.000 de posturi. Conform datelor oficiale, rata şomajului a scăzut la 9,1% în iulie, de la 9,2% în luna precedentă. Analiştii anticipau că rata şomajului va rămâne neschimbată în iulie.
• Bursele internaţionale se redresează
Acţiunile de pe pieţele din Europa au început să se redrseze, după ce Departamentul Muncii din SUA a anunţat o creştere peste aşteptări a numărului angajaţilor luna trecută, respectiv scăderea ratei şomajului.
Indicele CAC 40 al Bursei din Paris este în creştere cu 1,1%, IBEX 35 al celei din Madrid - cu 1,2%, FTSE MIB al pieţei din Milano - cu 1,4%. OMX al Bursei din Stockholm este în urcare cu 2,1%, iar AEX al celei din Amsterdam - cu 0,3%.
FTSE al pieţei din Londra este în declin, însă scăderea este mult mai mică decât în prima parte a zilei, respectiv de 1,2%.
Pieţele americane s-au prăbuşit în sesiunea de ieri, înregistrând scăderi de aproximativ 5%, în condiţiile în care investitorii se tem că cea mai mare economie a lumii ar putea intra într-o nouă recesiune.
Indicele S&P 500 a coborât cu 4,8%, la 1.200,07 puncte, Dow Jones Industrial Average - cu 4,3%, la 11.383,70, iar Nasdaq - cu 5,1%, la 2.556,39. Declinul pieţelor din SUA a fost cel mai puternic din 2008 până la momentul actual.
La rândul lor, pieţele europene s-au înscris pe un curs descendent în această dimineaţă, pe fondul temerilor legate de viitorul economiei americane, respectiv de cel al economiei mondiale. În plus, o influenţă negativă asupra regiunii o au rezultatele financiare anunţate de societăţi financiare importante, precum RBS şi "Allianz".
Titlurile "Royal Bank of Scotland Group" Plc (RBS) au pierdut 6,1%, după ce banca a anunţat pierderi pentru trimestrul al doilea, din cauza deprecierii deţinerilor în acţiuni elene.
Titlurile "Allianz" SE, cel mai mare asigurator din Europa, au coborât cu 2,4%, după ce societatea germană a raportat câştiguri inferioare aşteptărilor. Acţiunile "Dexia" SA, cea mai mare bancă din Belgia, au pierdut 8,8%, după ce instituţia a anunţat cea mai mare pierdere trimestrială din istoria sa.
Indicele Stoxx Europe 600 a scăzut cu 3% pe piaţa din Londra, la 235,98 puncte la ora 08.09, iar faţă de nivelul maxim al anului, înregistrat la data de 19 februarie, a pierdut 19%.
În Asia, indicele Nikkei 225 a încheiat ziua în scădere cu 3,7%, Hang Seng al celei din Hong Kong - cu 5,1%, iar S&P/ASX 200 - cu 4%.
• Scăderi de peste 4% la Bursa de la Bucureşti
Indicii Bursei de Valori Bucureşti au înregistrat scăderi de peste 4% în debutul şedinţei de astăzi.
Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, s-a depreciat cu 4,6%, ajungând la 4.893,67 puncte, la ora 11:00. BET-C, indicele compozit al BVB a ajuns la 2.991,53 puncte, după o scădere de 4,47%, în timp ce BET-XT, indicele extins al celor mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv SIF-urile, a coborât cu 4,74%, la 452,91 puncte.
• Leul se depreciază
Euro s-a apreciat faţă de leu cu 1,7 - 1,8 bani, la 4,2480 - 4,2500 lei/euro, în prima oră a şedinţei interbancare de astăzi, pe fondul declinului de pe bursele internaţionale.
• Italia şi Spania, o problemă dificilă pentru FMI
În timp ce criza datoriilor suverane din Europa ameninţă Italia şi Spania, apare întrebarea dacă Fondul Monetar Internaţional, partenerul autorităţilor din zona euro în misiunile de salvare de până acum, se va implica mai puternic, periclitându-şi banii şi credibilitatea, informează Financial Times (FT).
Conform FT, dacă Fondul va menţine cota de finanţare de o treime oferită la pachetele de asistenţă financiară pentru Irlanda şi Portugalia, pentru resursele limitate ale FMI Spania va reprezenta un efort, iar în cazul Italiei, problema e şi mai mare. Totuşi, notează FT, cum zona euro are nevoie disperată de credibilitate, care ar putea fi asigurată de implicarea FMI, instituţia cu sediul la Washington ar putea prelua rolul de lider în impunerea condiţiilor statelor care solicită asistenţă financiară, deşi şi-ar reduce cota de finanţare.
În mod ironic, Spania şi, într-o anumită măsură, Italia, sunt mai apropiate de candidaţii tradiţionali pentru fondurile FMI, decât Grecia. Cu un nivel scăzut al nivelului ratei datoriei în PIB, Spania poate argumenta că nu are lichidităţi, dar este solvabilă. Teoretic, FMI poate avea o contribuţie rezonabilă la pachetul de asistenţă financiară pentru Spania, a cărui valoare este estimată la 200-300 miliarde euro, iar FMI are fonduri disponibile de aproximativ 280 miliarde euro.
Pentru Spania, o posibilitate ar reprezenta-o o linie de credit flexibilă, o nouă facilitate de împrumut prin care pot fi acordate rapid sume mari de bani pentru economiile aflate în dificultate care se confruntă cu probleme ale balanţei de plăţi.
Dar, Italia este prea mare pentru ca FMI să aibă o contribuţie semnificativă la un potenţial pachet de sprijin.
"FMI este pregătit să sprijine economiile de mărime medie şi mijlocie. Nu poate fi un prag pentru zona euro. Acest lucru este de competenţa BCE", a declarat Domenico Lombardi, de la Brookings Institution, fost reprezentant al Italiei în board-ul FMI.
• China şi Japonia - apel de urgenţă pentru cooperare
China şi Japonia au făcut un apel de urgenţă azi dimineaţă la o cooperare internaţională mai strânsă după căderea pieţelor bursiere, provocate de temerile reîntoarcerii recesiunii în SUA şi de criza datoriilor din zona euro. Ambele state, importanţi creditori ai SUA, ar suferi efecte economice majore din cauza unei contagiuni în zona Asiei.
• Sarkozy, discuţii telefonice cu Merkel, Zapatero şi Trichet
Preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, va avea azi discuţii telefonice cu cancelarul german Angela Merkel şi cu premierul spaniol Jose Luis Rodriguez Zapatero, potrivit unei declaraţii făcute joi seara la Palatul Elysee. Şeful statului francez va mai avea tot azi o rundă de discuţii cu preşedintele Băncii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet.
• Rehn îşi întrerupe vacanţa şi se întoarce la birou
Comisarul european pentru afaceri economice şi monetare, Olli Rehn, şi-a întrerupt vacanţa pentru a reveni la Bruxelles, unde se pare că va organiza şi o conferinţă de presă.
• Primele de risc ale Spaniei şi Italiei au atins azi un nou nivel record
Costurile de finanţare pentru Spania şi Italia au atins un nou nivel record azi dimineaţă, pe fondul temerilor legate de extinderea crizei datoriilor suverane, potrivit AFP.
La ora 7:30 GMT, Spania trebuia să plătească o primă de risc de 6,31% pentru obligaţiunile cu maturitate la 10 ani, faţă de 6,271% în ziua anterioară, în timp ce Italia trebuie să plătească investitorilor 6,227%, comparativ cu un nivel de 6,189% înregistrat joi.
În schimb, randamentul solicitat de investitori pentru obligaţiunile similare emise de Germania, care servesc drept referinţă pentru zona euro, a scăzut de la 2,299% cât era joi, la 2,229%.
• Francul, la un nou maxim record faţă de euro
Francul elveţian a atins astăzi, pe pieţele externe, un nou maxim record faţă de euro, din cauza temerilor privind încetinirea creşterii economice a SUA şi criza datoriilor de stat din Europa. Cursul a coborât la 1,0710 franci/euro, un nou minim istoric pentru moneda unică, însă ulterior a revenit la 1,0880 franci/euro.
• Scădere de aproape 6% pe piaţa petrolului
Cotaţia petrolului brut a scăzut cu 5,8% joi, la New York, pe fondul temerilor legate de încetinirea economiei SUA, care va afecta consumul. Cotaţia ţiţeiului cu livrare în septembrie este, în prezent, în sesiunea electronică de la NYMEX, de 85,88 dolari/baril, cu 0,9% mai mică decât joi. Anterior, cotaţia scăzuse până la 82,87 dolari barilul, cel mai redus nivel din noiembrie până în prezent.
• Preţul cuprului, în cel mai important declin din ultimele zece săptămâni
Preţul cuprului a înregistrat cel mai important declin din ultimele zece săptămâni, pe fondul semnelor de încetinire a economiei mondiale.
Preţul cuprului cu livrare în septembrie a coborât cu 9,05 cenţi (-2,1%), încheind sesiunea de joi cu 4,2355 dolari livra la Comex New York. Scăderea a fost cea mai importantă din 23 mai până la momentul actual. Înaintea închiderii sesiunii, preţul a atins 4,226 dolari livra, cel mai redus nivel consemnat după 30 iunie.
Anul acesta, preţul cuprului a pierdut 4,8 precente.
• Bursa elveţiană, în cea mai lungă perioadă de declin din 1988
Acţiunile tranzacţionate la bursele din Elveţia au scăzut astăzi, pentru a zecea zi la rând, aceasta fiind cea mai lungă perioadă de declin din 1988, generată de aprecierea puternică a monedei naţionale, francul, în raport cu euro.
Indicele Swiss Market a coborât cu 1,8%, la 5.191,02 puncte la ora 09.35, pe piaţa din Zürich, iar companiile cu cele mai puternice scăderi sunt "Swatch Group" AG, "Cie Financiere Richemont" şi "Nobel Biocare" AG.
• Dobânda Euribor, în cea mai puternică scădere din ultimii doi ani
Rata dobânzii Euribor la trei luni a înregistrat, astăzi, cea mai puternică scădere din ultimii doi ani, ajungând la 1,564%, de la 1,602% ieri. Declinul a venit la o zi după ce Banca Centrală Europeană şi-a anunţat intenţia de a injecta bani în piaţă pentru susţinerea lichidităţii.
Rata Euribor la şase luni a coborât la 1,764%, de la 1,812%, iar cea la 12 luni - la 2,106%, de la 2,173%.
• Scăderile de la BVB se adâncesc
Indicii Bursei de Valori Bucureşti îşi continuă deprecierea, cel mai mult, cu 6,92%, scăzând indicele BET-C, care arată evoluţia tuturor companiilor listate.
Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, s-a depreciat cu 6,35%, ajungând la 4.804,07 puncte, la ora 13:46. BET-XT, indicele extins al celor mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv SIF-urile, a coborât cu 6,58%, la 444,17 puncte, iar indicele BET-FI, care urmăreşte evoluţia acţiunilor SIF şi Fondul Proprietatea, consemnează o scădere de 6,57%, la 19.688,89 puncte.
• Scăderi pe pieţele emergente
Bursele din statele emergente au continuat să scadă astăzi, pe fondul temerilor privind răspândirea crizei datoriilor din Europa, respectiv situaţia economiei SUA.
În prezent, indicele BUX al Bursei din Budapesta înregistrează un declin de 3,1%, ISE National al celei din Ankara - de 3,3%, Micex al pieţei din Moscova, de 2,8%.
Sofix al Bursei din Bulgaria a coborât cu 2,2%, PFTS al pieţei din Ucraina, cu 2,1%, Prague SE al celei din Republic Cehă - cu 3,5%, iar WSE WIG al Bursei din Polonia, cu 2,8%.