UPDATE: DE TREI ORI BIZAR Acum avem şi Romgaz, cum procedăm?

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 12 noiembrie 2013

Acum avem şi Romgaz, cum procedăm?

Update 20:14 BERD vrea să ajute Romgaz să-şi îmbunătăţească guvernanţa corporatistă

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) vrea să ajute Romgaz să-şi îmbunătăţească guvernanţa corporatistă, sistemele de control intern şi practicile de management al mediului, prin preluarea a 1,9% din acţiunile companiei.

IPO-ul Romgaz este "un test" pentru listările viitoare programate de Guvernul român pentru anul 2014, se arată într-un comunicat al BERD.

"Romgaz este un nou client al BERD şi sperăm să se extindă relaţia", a spus Eric Rasmussen, Director BERD pentru Resurse naturale.

BERD a achiziţionat 1,9% din acţiunile Romgaz în cadrul ofertei publice iniţiale, reprezentând aproximativ 13% din pachetul scos la vânzare de stat, pentru 50 milioane euro.

---

Update 17:15 Titlurile Romgaz au crescut cu 15%, în prima zi de tranzacţionare

Acţiunile Romgaz (SNG) erau cotate, la finalul şedinţei de tranzacţionare de astăzi, la 34,5 lei, cu 15% peste preţul din ofertă, rulajul fiind de 92,53 milioane lei.

---

Update 14:50 Dante Stein, consilier al premierului: "România poate deveni un jucător important în economie"

Dante Stein, consilier al Primului-Ministru, a declarat astăzi, la debutul tranzacţionării acţiunilor emise de Romgaz (SNG) la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), că "România poate deveni un jucător important în economie şi nu doar o piaţă de frontieră", potrivit unui comunicat remis redacţiei.

La rândul său, Ludwik Sobolewski, Director general al BVB, a declarat: "Rezultatul spectaculos al ofertei publice a demonstrat că investitorii au oferit un credit de încredere BVB-ului, autorităţilor de reglementare si pieţei de capital. Totuşi, nu trebuie să uităm că este vorba doar de un credit. Trebuie să muncim din greu pentru a face această piaţă mai prietenoasă. Trebuie să muncim din greu pentru a îmbunătăţii condiţiile din piaţă".

Gabriel Dumitraşcu, Director de Privatizare la Departamentul pentru Energie, a afirmat că "Departamentul pentru Energie a câştigat pariul în 2013 cu privatizările. Ne asumăm unul nou în 2014, în acelaşi sens".

"Romgaz va funcţiona mai bine cu această listare. Această listare, ca şi altele, obligă la o atenţie şi mai mare faţă de ceea ce doresc investitorii, astfel încât să avem un cadru de reglementare cât mai prietenos" a menţionat Daniel Dăianu, Prim-vicepreşedinte la Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Preşedinte BVB Lucian Anghel a concluzionat: "Este un moment unic pentru România. Sunt convins că această companie poate realiza un lucru extraordinar: să contribuie la promovarea pieţei de la statutul de piaţă de frontieră la cea de piaţă emergentă".

Preţul acţiunii Romgaz a deschis sedinţa de trancţionare de azi la 35,85 lei/acţiune, cu 19,50% peste preţul din ofertă. Romgaz se va tranzacţiona în pieţele REGS şi DEALS, blocul de tranzactionare fiind de 1 acţiune. În prima şedinţă de tranzactionare de azi şi până la formarea preţului de referinţă, piaţa DEALS nu este disponibilă, iar limitarea procentuală a preţului ordinelor nu se aplică pentru piaţa REGS.

----

Update 10:32 Titlurile Romgaz au ajuns la preţul de 34,51 lei/unitate (ora 10:17).

Update 10:18 Acţiunile Romgaz au deschis cu 19,5% peste preţul din tranşa mare a ofertei

Acţiunile Romgaz (simbol SNG) au deschis şedinţa de tranzacţionare la preţul de 35,84 lei/unitate, cu 19,5% peste preţul de subscriere de pe tranşa investitorilor instituţionali din oferta publică.

Au fost rulate 310.717 de acţiuni, iar cel mai recent preţ a fost cotat la 35,6 lei, cu 18,6% peste preţul din tranşa mare.

---

Visul pieţei de capital s-a împlinit: astăzi va începe tranzacţionarea acţiunilor Romgaz, cel mai mare producător de gaze din ţara noastră.

Fericirea brokerilor ar trebui să fie la cote maxime, mai ales că listarea are loc în condiţiile în care statul nu pare să fie un fan al Bursei de Valori Bucureşti.

Ne putem da seama de asta după faptul că a ales să listeze Romgaz şi la Londra, sub formă de certificate de depozit (GDR-uri), sub justificarea că nu sunt destui bani în ţară pentru pretenţiile sale de preţ, ca apoi să îşi coboare substanţial aşteptările, creând o situaţie bizară în privinţa declaraţiilor făcute de responsabili.

Mai mult, premierul Victor Ponta este, astăzi, în Marea Britanie să lanseze GDR-urile la tranzacţionare, în loc să participe la ceremonia de la BVB - o altă ierarhie în opţiuni despre care putem spune că este bizară.

La Londra, merge şi ministrul delegat pentru Energie Constantin Niţă, în timp ce, la Bucureşti, nu se ştia, aseară, cine va participa din partea statului, la lansarea Romgaz la tranzacţionare.

Înainte să vadă ce se va întâmpla cu acţiunile Romgaz la BVB şi cu GDR-urile la Londra, Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, şi-a arătat, pe faţă, preferinţa pentru Londra.

Bizar.

Domnia sa a anunţat că vrea să propună Guvernului ca ofertele publice iniţiale (IPO-uri) de la Hidroelectrica şi Electrica să fie făcute pe modelul Romgaz, cu acţiuni la BVB şi GDR-uri pe bursa londoneză.

Asta, în condiţiile în care tranşa mică la oferta Romgaz a fost suprasubscrisă de 17 ori şi acoperea singură întregul pachet.

Bizar, bizar, bizar!

Deşi autorităţile nu par să bage în seamă BVB (oficialii Bursei nu au participat la conferinţa prin care erau anunţate rezultatele ofertei Romgaz), s-au achitat, totuşi, după mai multe amânări, de sarcinile agreate cu Fondul Monetar Internaţional, iar Bursa noastră a primit, în acest an, marfă de la stat, aşa cum a cerut.

Rămâne de văzut ce va face BVB cu ea şi dacă va reuşi să relanseze piaţa noastră de capital, o idee mai mult decât discutabilă, prin prisma experienţelor triste trecute.

În preajma ofertelor din această toamnă, brokerii justificau performanţele slabe ale şedinţelor bursiere prin faptul că investitorii strângeau bani pentru următoarea vânzare a statului.

După această logică, Romgaz ar trebui să fie declanşatorul succesului pentru bursa noastră.

Însă, ce ne facem, că, pentru 2014, Guvernul şi-a asumat listarea Hidroelectrica, Electrica şi CE Oltenia.

Aşteptăm până atunci şi ne mai gândim după?

Veşnic optimişti, actorii pieţei de capital răspund, invariabil, că piaţa are nevoie de marfă ca să se poată dezvolta, în special de la stat. În acest an, statul a dat drumul la oferte, însă dezvoltarea pare că se lasă aşteptată.

IONEL BLĂNCULESCU, DESPRE LISTAREA ROMGAZ:

"Entuziasmul investitorilor s-ar putea dovedi mai redus decât la Transelectrica"

"Deşi, teoretic, preţul ar putea creşte cu 30-40%, practic, este posibil ca acţiunile Romgaz să rămână aproape de preţul de pornire"

Investitorii s-ar putea dovedi, astăzi, în ziua listării Romgaz la BVB, mai puţin entuziaşti decât la listarea Transelectrica, este de părere analistul economic Ionel Blănculescu.

Acesta susţine că, dacă, teoretic, preţul ar putea creşte cu 30-40%, practic, este posibil ca acţiunile Romgaz să rămână aproape de preţul de pornire.

Domnia sa ne-a precizat: "Ca principiu, când există o suprasubscriere, va exista o presiune pe preţul de pornire. Teoretic, s-ar putea ca preţul să sară cu 30-40%, dar numai teoretic. Practic, este foarte posibil ca acţiunile Romgaz să rămână la un preţ apropiat de cel de pornire, pentru că investitorii, când au vrut să cumpere, au pregătit o sumă. Nu au reuşit să cumpere la acea sumă şi încearcă din nou acum, având disponibili aceiaşi bani. Dacă preţul creşte, investitorii renunţă. Astfel, vom avea de-a face cu o scădere de ofertă şi, în consecinţă, cu o scădere de preţ, care se poate opri la circa 32 de lei pe acţiune, deşi, teoretic, ar putea creşte până în jur de 40 de lei".

Florin Pogonaru, preşedinte Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România, este de părere că preţul acţiunilor Romgaz va creşte, după listare. Totodată, domnia sa apreciază că listarea GDR-urilor la Londra ne va aduce un plus de vizibilitate în rândul investitorilor strâini.

Opinia Cititorului ( 27 )

  1. Bursa nu-i o sindrofie generala unde traderii, brokerii sau investitorii fac tumbe ca a mai aparut o pisi la kef.

    Pe o piata matura bursa e in mare masura microscopul sub care intra noua firma. Iar pretul de tranzactionare a actiunii noii firme e o valoare perceputa a fi tranzactionata de un grup suficient de mare pentru a asigura LICHIDITATE. 

    nu vad de unde euforia editorilor in jurul unui fapt cit se poate de banal....de miine, la piata mai este un fel de brinza. 

    1. piata de la Londra si cea de la Bucuresti. In Romania se foloseste capitalul social inscris in registrul comertului , acel asa zis capital social statutar, in the City se foloseste capitalul social retratat cu inflatia in sistem IFRS deoarece investitorii straini nu cunosc raportarea sistemul RAS si de aceea nu ar fi fost posibila abordarea mioritica deoarece ar fi incalcat regulamentul 1606/2002 al UE , un fel de Schengen pentru piata de capital. Iar la sfarsitul anului vom reveni din nou cu mic si mare la IFRS deoarece dividendul se va distribui dupa aceasta socoteala, asa cum scrie si in prospect. Singura intrebare care se pune este pe care dunga a actiunii sau a GDR-ul se afla aburul produs de centrala de la Iernut. Daca cineva are de vanzare muchii de actiuni sau GDR sunt interesant deoarece vreau sa introduc cosul de evacuare de la alambicul pe care trebuie sa-l ascund, deoarece nu am avut in planul de afaceri cheltuilei pentru teava si astfel pot sa am intarziere la programul finantat din fonduri europene "CDS Valachei - O tarie pentru un rating de meserie." Deoarece in curand putem sa avem aceeasi situatie cu Germania care risca a fi sanctionata de Uniune pentru ca are prea mare excedent, implementarea programului este esentiala pentru a nu fi banuiti ca am fi aceeasi persoana care tranzactioneaza la Bucuresti si Londra, marele matematician Moisil invatandu-ne ca dupa fiecare pahar devenim un alt personaj uman...Daca ar fi sa dau o apreciere dupa capitalul social statutar as spune un pret de 40 de lei este Ok, daca ar fi sa fiu orasan incetosat ca cei de la City as spune ca la 100 de lei nu m-as pacali.

      cand simt mirosul banilor sa stii ca fac tumble, spun versuri se deghizeaza, isi vand mama, schimba sexul fac orice!dixit!

      sa fie domnul Mobius, care nu mai stie pe unde sa spuna cat e de frumos in African Europe, de domnul Roiss care de frica la rapoartele financiare spune ca ar fi pe ici pe colo doar probleme, sau de prietenii domnului Treichl de la Vienna Insurance Group care au ramas credinciosi liniei doctrinare potrivit careia daca e sa ti se intample ceva in bilant si ai nevoie de o amortizare urmareste indicatorul GO EAST and MEET the BEAST!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!

    Nu-l iubesc prea mult pe Ponta dar nici nu inteleg de ce sa stea acasa? Sunt contrariat de ideea dvs , Adina, cum ca ar tb sa stea acasa. Pai in felul asta creaza atentia lumii financiare iar Londra este un fel de Federer in bussines adica cei mai talentati.Daca tot copilul iubitor de tenis vrea sa fie un Federer la maturitate asa si cu orisice investitor de pe gogoloiul nostru vrea sa faca ce fac talentatii din City. Daca Ponta reuseste sa-i atraga, toti bursierii ii vor face plecaciuni pt ca dupa cum spuneam istoria cu copilul toti investitorii lumii vor vedea miscarile din City. Deci ....?

    1. Draga Raudemare daca-l intreaba un vestitor pe domnul prim pentru care capital social a cumparat titluri de valoare, raspunsul va fi la fel de consecvent ca al domnului Blanculescu: pentru actiuni am luat in RAS pentru GDR am plusat in IFRS. And everybody will be happy and in the sommer time no need for thermal power from Iernut. :-)

    Ma bucur sa avem o opinie autorizata privind pretul posibil ,precum cea a analistului Blanculescu: 'pretul poate fi teoretic cu 40% mai mare,dar poate sa ramina practic cel de pornire".Multumesc!

    Poate face PR. Chiar mai bun. Pentru ca in tara, cei de la PR tocmai au fost matrasiti aseara. Probabil vom aduce " bunaciuni" de prin Londra..de ce nu? Sau Varsovia? Bravo Ponta, fa tu PR dragule, ca oricum faci bine.

    1. Ponta o sa faca ce stie el mai bine:un munte de cacao.

      n-ati auzit dragii mei la TV cand au trecut baietii aceia cu bicicletele pe langa un camp de gaze si i-a luat ameteala. Pai la noi gazele umbla pe strada. Domn presedinte a zis despre apa minerala ca ar curge precum raurile, asa si cu gazelele dai o pedala si ramai siderat , cazand pe spate si privind cerul instelat in prima zi :)

      ar insemna ca pretul la cacao ar fi in scadere. Sa vand e bine ? sau mai bine mai astept putin. Poate creste cererea ...

    Oferta de la Romgaz si listarea GDR la Londra este cea mai mare realizare dupa aproape doi ani de guvernare cu majoritate de 70% in parlament a premierului "plagiator si mincinos"(am plagiat ).

    Era pacat sa nu fie prezent la Londra cu toata gasca lui Dumitrescu si sa traiasca posibilele secunde de glorie (am invins ). Totusi succesul ofertei a fost asigurata de BVB si investitorii din Romania. Daca nu il primeste nici un oficial din guvernul Marii Britanii cred ca va fiu chiar caraghios si ar trebui sa vina pe jos de acolo cu toata suita ! 

    Probabil se va lansa un pariu nou la Londra " Cand pica premierul plagiator-mincinos si pseuido guvernul sau hot si corupt ! 

    Vand Romgazul si mizez pe caderea guvernului dupa taxele astea noi pe conducte !

    Sa vedem cat e cota ? 

    este cel mai bun lucru, va merge la Londra si acolo o sa promoveze si Romania si BVB

    este normal sa mearga  

    daca statea aici ce facea ?  

    doar nu credeti ca interesa pe cineva

    oricum BVB are nevoie de dezvoltare internationala 

    1. De ce oare merge primul ministeriabil la Londra? Sa promoveze ce? Nu se vinde nimic nou, intra la tranzactionare GDR-urile deja subscrise de catre cei interesati. Daca vroia sa mearga trebuia sa o faca inainte de oferta publica. Acum e prea tarziu. Din nou a fost sfatuit gresit Ponta.

      Iar la Bucuresti unde sint listate actiunile Romgaz nu vrea nimeni din USL sa sune din clopotel ca sa deschida bursa? Sau nu stiu unde este sediul BVB si la ce foloseste existenta ei?

      Bizar! 

      o sa vada si Ponta si Nita ce inseamna o bursa adevarata si poate vor intelege de la cei din Londra cat de importanta e bursa pentru economie

      cand vin in Romania vor vrea sa avem si noi un BVB care sa fie ca in tarile dezvoltate 

      de asta spun ca e foarte bine ca merge la Londra

      ne promoveaza bursa dar vor vedea si ce inseamna o bursa 

    Si vinovatul pentru eclipsarea acestei listari...dl Dumitrascu?.. Are cineva grija de el? Sau este atat de protejat...de media:) incat nu suflam nici un cuvant?

    1. Nu a mai aparut de 10 zile. O fi in concediu ?

      De cand a dat lista aia cu investitorii impartiti pe tari !

      dar nu mai vorbeste nimeni despre el , pentru ca ar bate la ochi si ar fi chestie aranjata...

    S-a facut si o tranzactie cu GDR pentru turistii de ocazie la LSE !

    1. va cumpar manuscriscul sa facem Turistul 2. Il punem pe domnul Ponta in rolul lui Depp, are oricum experienta in fata camerelor. Vorbim si cu Arnie ca tot au stat dumnealor in aceesi banca (tribuna) , si facem si un apel la Rocky ca de cand a aparut Musicalul m-am gandit sa-l listez. Inca nu mi-a auzit propunerea ca mi-a fost teama sa nu-mi listeze un uppercut de dreapta, desi de stanga lui Vicky the Brave sincer mi-e cu mult mai frica ....

      Sa apara si pe Bloomberg stirea cu premierul Romaniei la L.S.E.

      Ce punem in locul lui Elise ? 

      La bugetul de 100 mil. dolari al filmului e greu cu un premier falit.

      Sigur e amanetat scenariul . Oare paparazi il urmaresc pe premier la Londra ca a sunat de mult clopotelul sa facut si trazactia aia cu GDR si nu raspunde la telefon, 

      M-am gandit sa vorbim direct cu Angelina. Domnul premier e foarte bun ca actor si am putea face chiar o compilatie pentru Wall Street 3 cu o unda din Expandables 4 ca 3 deja o sa apara pe ecrane. Incearca in continuare sa nu antameze concurenta. Sa vedem de unde facem rost de gaj. Daca nu rezolvi dumneata spune-mi sa vorbesc la FMI sa vedem ce se poate face. O seara buna si nu uitati: Aveti grija de banii dumneavoastra, altfel ne vom ocupa noi personal de ei :-)

    pe titlu si anume : IN GENUNCHI MA INTORC LA TINE, fiind consecvent cu domnii din poza. Titlul de 3 ori bizar ar putea duce la ideea ca v-ati inspirat de la cea mai ratata televiziune , folosind insa doar numeralul gandindu-va la trei doamne si toti trei , sau mai relevant pentru piata de capital va erijai in agentie de rating si daca este sa ne uitam la cine avea BBB si s-a dus pe apa sambetei in cautare de lichiditate. Mai bine ar fi sunat la poarta Solventului ...

    da o sa rupa romgaz bursa din londra, cum a rupt-o si ADpharma de s-a delistat dupa ceva vreme din lipsa de activitate; pentru 7 mil euro cat a fost comisionul intermediarilor faceam treaba mai buna, doar nelistand romgaz la londra

    Romgaz e o actiune defensiva, in care te refugiezi pe vreme rea. Toata euforia din jurul SNG arata doar cit de infantili sintem.

    Nu se imbogateste nimeni in jurul Romgaz. 

    E o actiune pentru fonduri pensii , portofolii pentru virsta a 3a.

    1. Pana cum toti din jurul Romgazului sau imbogatit .

      hahaha.

      asa-i am cumparat 100 actiuni cu 30 lei si le pot vinde cu 34.50

      uraaa , sint bogat 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb