• UPDATE 16:13
Uniunea Crescătorilor de Păsări din România contestă exactitatea restabilirii trasabilităţii pentru carnea de curcan, întrucât eticheta de la raft purta denumirea procesatorului, arată un comunicat de presă.
"Uniunea Crescătorilor de Păsări din România, a analizat situaţia privind carnea de curcan şi a constatat următoarele: carnea de curcan la care se face referire a fost exportată la jumătatea anului 2012; importul, a fost realizat de către un trader care a vândut-o apoi unui procesator de carne de curcan din Germania, care prelucrează carne de curcan şi de la alţi furnizori; din carnea procesată şi comercializată ca preparate, s-au prelevat probe de la raft, după 7 luni de la efectuarea importului, depistându-se reziduuri de antibiotice", se mai arată în comunicat.
UCPR susţine că stabilirea originii cărnii s-a făcut doar prin declaraţia procesatorului fără să existe etichetă care să ateste originea cărnii. Producătorii de carne de curcan din România sunt supuşi controalelor permanente ale ANSVSA şi în anul 2012, în urma analizelor, nu s-au găsit probe care să ateste existenţa reziduurilor de antibiotice în carne.
"Menţionăm că, antibioticele sunt permise în UE doar pentru tratamente curative, nu pentru a fi folosite în mod sistematic în creşterea păsărilor", precizează UCPR.
----
O cantitate mare de piept de curcan, exportată de ţara noastră în Germania, este suspectată că ar conţine reziduuri de antibiotice, conform surselor de presă.
"Trebuie să identificăm lotul. Este un lot de carne de curcan provenit din România. Între 4-7 zile putem spune mai multe. Nu avem informaţii că această carne este şi pe piaţa din România. Informaţia a venit din Germania. Vom face o anchetă", a declarat vicepreşedinte ANSVSA, Vladimir Mănăstireanu.