UPDATE Procurorii DNA au făcut percheziţii la sediul Guvernului

Mina Irina
Anticorupţie / 1 august 2017

Procurorii DNA au făcut percheziţii la sediul Guvernului

Actualizare 16:40 DNA sesizează procurorul general, considerând că MRP a dezvăluit date din ancheta care vizează instituţia

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a sesizat astăzi procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru a aprecia asupra necesităţii sesizării din oficiu cu privire la săvârşirea infracţiunii prevăzute de art. 277 Cod penal, respectiv compromiterea intereselor justiţiei, în legătură cu faptul că Ministerul pentru Relaţia cu Parlamentul (MRP) a inclus într-un comunicat date nepublice din ancheta care vizează instituţia.

DNA precizează, într-un comunicat trimis Redacţiei: "Direcţia Naţională Anticorupţie a sesizat procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru a aprecia asupra necesităţii sesizării din oficiu cu privire la săvârşirea infracţiunii prevăzute de art. 277 Cod penal, respectiv compromiterea intereselor justiţiei, în legătură cu împrejurarea că, în conţinutul unui comunicat dat publicităţii la data de 1 august 2017, Ministerul pentru Relaţia cu Parlamentul a inserat date nepublice din cadrul unei anchete penale, de natură să afecteze buna desfăşurare a acesteia. Concret, în comunicat se oferă date despre obiectul percheziţiei şi se fac referiri la calitatea persoanelor audiate şi la natura probelor. Datele din anchetă au fost devoalate de instituţia guvernamentală în condiţiile în care, anterior, Direcţia Naţională Anticorupţie - unitatea de parchet competentă să efectueze ancheta a emis un comunicat din care rezulta că stadiul în care se află în prezent ancheta impune limite stricte de comunicare publică (comunicat nr. 746/VIII/3 din data de 1 august 2017). Precizăm că regimul informaţiilor referitoare la acte procedurale efectuate de organele de urmărire penală, respectiv percheziţii, audieri de persoane, etc., este strict reglementat, iar informaţii de acest tip nu pot face obiectul comunicării publice decât în anumite împrejurări, strict determinate de stadiul anchetei şi stabilite numai de organul de urmărire penală".

(A.C.)

------

Actualizare 14:35 Reacţia Guvernului după percheziţiile DNA: Au fost vizate concursurile pentru ocuparea unor funcţii de consilier, organizate chiar ieri

Percheziţiile efectuate ieri de procurorii DNA în patru birouri din cadrul Ministerului pentru Relaţia cu Parlamentul (MRP), care are sediul principal în Palatul Victoria, au vizat concursurile pentru ocuparea funcţiilor de consilier 1 şi consilier 2, organizate de către minister în aceeaşi zi, a transmis astăzi MRP, într-un comunicat de presă.

Instituţia precizează: "În cursul zilei de luni, 31 iulie, mai mulţi procurori şi ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul DNA Bucureşti au efectuat percheziţii, în baza unui mandat de percheziţie domiciliară emis de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia Penală, în patru birouri din cadrul Ministerului pentru Relaţia cu Parlamentul, care are sediu principal în Palatul Victoria", se arată în comunicatul Ministerului pentru Relaţia cu Parlamentul. Percheziţia s-a desfăşurat între orele 15.00 şi 19.00 şi a vizat concursurile pentru ocuparea funcţiilor de consilier 1 şi consilier 2, organizate de către minister în aceeaşi zi".

Potrivit MRP, au fost audiate persoane de la cabinetul ministrului şi din minister - respectiv Comisia de concurs, au fost făcute fotografii şi filmări pe toată perioada percheziţiilor.

"Dorim ca ancheta să se desfăşoare cât mai repede şi să aflăm adevărul, astfel încât să ştim dacă au fost comise fapte în afara legii", afirmă reprezentanţii ministerului, care îşi exprimă "încrederea în corectitudinea acţiunilor întreprinse de către autorităţile statului, precum şi în competenţa şi corectitudinea justiţiei din România".

(S.A.)

------------

Actualizare 10:35

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a anunţat, printr-un comunicat de presă publicat pe site-ul instituţiei, că, în urma obţinerii autorizărilor legale de la instanţa competentă, "în cursul zilei de 31 iulie 2017, între orele 15.00 - 19.00, au fost efectuate percheziţii domiciliare în 5 locaţii situate în sediul unei instituţii publice din Bucureşti".

În document se arată: "Percheziţiile au fost efectuate în cadrul unui dosar penal aflat pe rolul Secţiei de combatere a corupţiei, dosar ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni asimilate infracţiunilor de corupţie comise în cursul lunii iulie 2017".

Surse judiciare au declarat pentru News.ro că instituţia este Ministerul pentru Relaţia cu Parlamentul.

Acţiunea procurorilor DNA vizează, conform aceloraşi surse, ocuparea unor posturi publice.

-----

Procurori ai Direcţiei Naţionale Anticorupţie au descins, ieri, la Secretariatul General al Guvernului, de unde ar fi ridicat documente, au declarat pentru News.ro surse judiciare.

Conform surselor citate, procurorii ar fi discutat cu mai mulţi angajaţi ai SGG şi ar fi ridicat mai multe acte.

De asemenea, mai multe persoane ar fi fost chemate la DNA, în perioada următoare, în acest dosar în care au fost ridicate documente de la sediul Secretariatului General al Guvernului.

Aceleaşi surse au declarat că în acest dosar ar fi vizată o consilieră a şefului Secretariatului General al Guvernului, Mihai Busuioc.

Mihai Busuioc a fost demis de la şefia SGG de către fostul premier Sorin Grindeanu şi înlocuit, în 16 iunie, cu Victor Ponta. Busuioc a fost repus în funcţie de către Mihai Tudose, fiind una dintre primele decizii luate de noul premier.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb