UPS şi "FedEx", două dintre cele mai mari companii de curierat din lume, sunt anchetate de Departamentul de Justiţie din SUA, fiind acuzate de încălcarea regulilor antitrust, informează Financial Times.
Potrivit cotidianului britanic, care citează purtătorul de cuvânt al UPS, Susan Rosenberg, această societate cooperează pe deplin cu autorităţile încă din luna noiembrie, când Departamentul american de Justiţie a lansat o anchetă preliminară în urma plângerilor înaintate de firma de consultanţă AFMS din Oregon.
La rândul său, Maury Lane, purtător de cuvânt al "FedEx", a declarat: "Suntem la curent cu faptul că avocatul reclamantului a cerut Departamentului Justiţiei să analizeze acest caz". Maury Lane nu a făcut alte comentarii, iar reprezentanţii companiei AFMS au afirmat că nu au contactat Departamentul Justiţiei, ci s-au prezentat direct în instanţă.
Purtătorul de cuvânt al Departamentului Justiţiei din SUA, Gina Talamona, nu a făcut nicio declaraţie cu privire la anchetă.
Serviciile "FedEx" şi UPS sunt complexe, astfel încât persoanele şi chiar companiile multinaţionale apelează la consultanţi pentru alegerea celor mai potrivite produse. Aceste părţi terţe negociază reduceri de preţuri cu transportatorii, care pot ajunge până la 10-30% din tariful de bază. În general, consilierii primesc o parte din banii astfel economisiţi.
Într-o cerere de chemare în judecată introdusă în vara anului trecut, în California, AFMS pretinde că UPS şi "FedEx" au conspirat în vederea monopolizării serviciilor de livrări de pachete, refuzând să implice în afaceri consultanţii, dar şi prin intimidarea clienţilor care folosesc o parte terţă.
AFMS acuză pagube de peste 20 de milioane de dolari în urma măsurilor luate de companiile de curierat.
UPS şi "FedEx" au depus în instanţă moţiuni pentru respingerea cazului, care vor fi analizate luna aceasta.
Avocaţii celor două companii susţin că acestea au lucrat cu consultanţii şi este, practic, imposibil ca două societăţi să monopolizeze o industrie. Potrivit avocaţilor, AFMS nu a prezentat nicio dovadă că cele două companii se fac vinovate de conspiraţie.