URMAREA VIZITEI FOSTULUI PREMIER, EMIL BOC, ÎN CHINA  Andreea Paul Vass: 2012 - anul investiţiilor prin parteneriat public-privat

VLAD F. DUMEA
Ziarul BURSA #Companii / 7 februarie 2012

Andreea Paul Vass: 2012 - anul investiţiilor prin parteneriat public-privat

Emil Boc anunţa, anul trecut, o serie de investiţii în parteneriat cu China

Întrebarea este dacă demisia sa ar putea afecta implementarea acestora

Acest an va fi dedicat proiectelor demarate în parteneriat public-privat, fiecare parte - atât cea publică, cât şi cea privată - ştiind ce are de făcut, ne-a declarat Andreea Paul Vass, consilier de stat al fostului premier. Potrivit domniei sale, legea parteneriatului public-privat va facilita punerea în aplicare a proiectelor mari de investiţii, "unele demult începute, altele demult necesare". Întrebarea care se pune acum este dacă demisia lui Emil Boc va afecta derularea proiectelor anunţate de fostul Guvern.

China s-a arătat interesată, anul trecut, să dezvolte o serie de proiecte în ţara noastră, potrivit anunţurilor făcute de fostul premier Emil Boc, în vara lui 2011: "Republica Populară Chineză şi-a exprimat deplinul interes şi disponibilitatea de a participa la cele cinci proiecte mari pe care partea română le-a prezentat şi care pot fi dezvoltate în parteneriat public-privat", un interes care a rămas, însă, în mare parte, neconcretizat până astăzi, după cum ne-a spus Andreea Paul Vass.

Premierul de atunci Emil Boc a plecat în luna august 2011 în China, pentru a negocia mai multe proiecte economice, alături de alţi reprezentanţi ai guvernului, miniştri ai Economiei, Transporturilor şi de Externe.

Emil Boc declarase, înainte de plecare, că vizita va avea o componentă economică extrem de importantă, urmând să fie discutate realizarea unor proiecte majore de inves-tiţii în ţara noastră, printr-o implicare concretă a Chinei, în special în domeniul transporturilor rutiere, energiei şi agriculturii.

Cele cinci mari proiecte de inves-tiţii prezentate de Guvernul nostru părţii chineze au fost, potrivit premierului de la acea vreme, reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă, canalul Dunăre-Bucureşti, canalul Siret-Bărăgan, centura de ocolire a municipiului Bucureşti şi centrala de la Tarniţa - proiecte care ar putea să fie dezvoltate în parteneriat public-privat. Potrivit lui Emil Boc, oficialii au stabilit ca miniştrii de resort să lucreze imediat "la modalităţile practice, tehnice de implementare a acestor proiecte, respectând cadrul legal românesc, european şi chinez".

Boc a mai precizat, atunci, că reuniunea comisiilor mixte care lucrează la stabilirea contactelor şi implementarea proiectelor comune în domeniul afacerilor urma să aibă loc în luna octombrie, menţionând că aceste proiecte sunt unele concrete şi nu promisiuni.

Pentru Tarniţa-Lăpuşteşti, urmează publicarea anunţului internaţional privind cererea de oferte

Proiectul Tarniţa Lăpuşteşti presupune asigurarea de fonduri de investiţii de peste 1,1 miliarde euro, fără TVA, a precizat doamna Vass, în toamnă fiind semnat contractul de consultanţă în vederea selectării de investitori şi a înfiinţării societăţii comerciale pentru realizarea proiectului, deru-lân-du-se deja procedura de elaborare a do-cumentaţiei de licitaţie pentru selectarea in-vestitorilor.

Domnia sa a mai menţionat că, după aprobarea strategiei de atragere a investitorilor de către comisia de negociere şi a documentaţiei de participare la licitaţie la 31 decembrie, în luna ianuarie a avut loc aprobarea strategiei de atragere a investitorilor şi a documentaţiei de participare la licitaţie de către Grupul interministerial.

Următorul pas este publicarea anunţului internaţional privind cererea de oferte până cel târziu în luna martie 2012, a adăugat fostul consilier de stat, iar că investitorii privaţi au la dispoziţie patru luni pentru depunerea ofertelor angajante, după care, în decurs de o lună, va fi selectat partenerul privat.

În urma participării delegaţiei române conduse de dl. Ion Ariton, ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, la lucrările sesiunii a XXI-a a Comisiei Mixte interguvernamentale româno-chineze de colaborare economică din octombrie, reprezentanţii firmelor China Gezhouba şi Sinohydro Corporation şi-au exprimat interesul pentru proiectul Tarniţa, conform declaraţiilor doamnei Vass.

Selectarea investitorilor pentru unităţile 3 şi 4 de la Cernavodă - prelungită până la data de 15 martie

Proiectul privind Reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă îşi propune să dubleze producţia naţională de energie electrică din surse nucleare, valoarea estimată a proiectului fiind de 4,2 miliarde euro, potrivit aceleiaşi surse.

Sursa citată ne-a mai spus că proiectul este în stadiu avansat de derulare şi că reprezentantul comercial al Ambasadei Canadei la Bucureşti, al Consorţiului coreean BKB CO., Ltd. şi al Candu Energy au ridicat documentaţia pentru depunerea de oferte angajante, prezentând Acordul de Confidenţialitate.

În plus, în urma participării la Beijing la a XXI-a sesiune a Comisiei Mixte interguvernamentale româno-chineze de colaborare eco-nomică, firma China Guangdong Nuclear Power Group a primit documentaţia pentru depunerea unei oferte angajante, iar proiectul se află în procedura de selectare a investitorilor, care a fost prelungită până la data de 15 martie, a mai precizat doamna Andreea Paul Vass.

1 milion de lei, în acest an, pentru conservarea lucrărilor de la Canalul Siret-Bărăgan

Realizarea canalului magistral Siret - Bărăgan este prioritară pentru rezolvarea sectorului de irigaţii şi a dependenţei de condiţiile meteorologice, ne-a declarat fostul consilier de stat, adăugând că pentru respectivul canal valoarea necesară a investiţiei a fost stabilită la 744,5 milioane lei, iar pentru anul 2012 s-a alocat un buget de 1 milion lei pentru conservarea lucrărilor deja realizate, continuarea acestora urmând a fi realizată în parteneriat public-privat.

Studiul de prefezabilitate şi documentaţia de atribuire a contractului de parteneriat public- privat va fi realizată de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale în vederea identificării unor potenţiali parteneri, Ministerul Mediului şi Pădurilor propunând ca până la jumătatea lunii februarie să fie publicate cerinţele solicitate de partenerul public şi anunţul de selecţie a partenerilor privaţi, iar până la sfârşitul lunii aprilie să fie evaluate scrisorile de intenţie pentru se-lectarea in-vestitorilor privaţi, potrivit doamnei Vass.

2,5 milioane euro - valoarea lucrărilor pentru canalul Dunăre-Bucureşti

Realizarea canalului navigabil Dunăre-Bucureşti în parteneriat public-privat presupune o investiţie estimată la 2,588 milioane euro, potrivit doamnei Andreea Paul Vass, proiectul fiind în stadiu de actualizare a studiului de fezabilitate, iar după finalizarea şi aprobarea documentaţiilor tehnico-economice urmând a fi stabilite etapele de implementare a proiectului în PPP.

Centura de Nord a Bucureştiului şi Centura de Sud - alte investiţii care ar putea fi realizate prin PPP

În ceea ce priveşte Centura Capitalei, proiectul prevede realizarea austrostăzii pentru Centura de Nord a Bucureştiului, de 53 km, şi pentru Centura de Sud, de 48 km, valoarea totală a investiţiei necesare pentru cele două proiecte care vor fi realizate în regim PPP ridicându-se la 1,87 milioane euro. Ambele proiecte se află în stadiul de selectare a consultantului, urmând să fie stabilite etapele pentru implementarea proiectului.

Promisiunile lui Emil Boc par a fi rămas în categoria de promisiuni, unele etape de derulare a proiectelor fiind întârziate. Majoritatea dintre acestea nu are, încă, oferte angajante, iar proiectele care au nu se află, încă, în stadiul imple-mentării.

Rămâne de văzut dacă proiectele anunţate vor fi finalizate cu succes, în condiţiile în care Emil Boc şi-a depus, ieri, mandatul, iar anul 2012 este unul electoral.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Rog redactia Bursa, ca prin mijloace specifice presei, sa afle, ce il califica pe Domnul Cristian Paul Vass, sa acorde unei firme de stat, consultanta de 100.000 de Euro? Multumim.

    Nu cumva chestia cu China este o gulguta? La termenul initial de depunere oferte pentru investitori Guangdong Nuclear Power Group nu a depus nici-o oferta si nici nu a cerut amanarea! Se pare ca si grupul BKB din Coreea este in aceiasi situatie.

Comanda carte
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
boromir.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9770
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7308
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3444
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9957
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.2774

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
contragarantare.ro
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb