USR cere PSD şi PNL să elimine urgent taxa pe soare

T.B.
Politică / 13 februarie

USR cere PSD şi PNL să elimine urgent taxa pe soare

USR solicită eliminarea de urgenţă a "Taxei pe soare" pe care a cerut de la bun început Guvernului PSD-PNL să nu o introducă, potrivit usr.ro. După ce PSD şi PNL au comis această eroare, o pot corecta prin adoptarea amendamentului depus de deputata USR Cristina Prună la Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 163/2022, informează sursa.

PNL şi PSD au minţit de la bun început că introduc această taxă pentru că aşa transpun o directivă europeană. Reprezentanţii Comisiei Europene au clarificat într-un răspuns oficial pentru Asociaţia Prosumatorilor şi Comunităţilor de Energie, însă, că nu există obligativitatea de menţionare a taxei în textul de lege de transpunere a directivei, transmite sursa indicată.

Conform prevederilor Ordonanţei date de PSD-PNL, pot fi aplicate taxe şi tarife prosumatorilor pentru energia pe care o produc, dacă aceştia au beneficiat de scheme de sprijin dedicate sau dacă au o putere instalată de peste 30 KW, precizează usr.ro. Mai mult, din 2026 aceste taxe ar urma să fie aplicate tuturor prosumatorilor, dacă puterea instalată totală a acestora depăşeşte 8% din puterea totală instalată la nivel naţional, adaugă sursa.

Potrivit usr.ro, "Prosumatorii nu sunt duşmanii sistemului energetic. Minciuna guvernanţilor a fost expusă, nimeni nu ne cere să introducem taxa pe soare. Este doar un nou exemplu al goanei lor de a taxa suplimentar orice merge bine şi al modului în care ce dau cu o mână oamenilor, prin proiecte precum Casa Verde, vor să ia ulterior cu două mâini prin noi taxe. În anul 2023, prosumatorii au instalat o capacitate de producţie de energie de peste 1.000 MW, aproape dublă faţă de nivelul total al tuturor celorlalte capacităţi de producţie de energie nou instalate - 624 MW. În acest context, taxa pe soare reprezintă o aberaţie, un nou exemplu de cum Guvernul nu doar că nu ajută, dar şi strică ceea ce funcţionează", susţine Cristina Prună, deputată USR.

Prosumatorii reprezintă, în fapt, singurele investiţii puternice care au fost făcute în ultimii ani în producţia de energie electrică cu 1,5 GW instalaţi şi cu perspectiva de a ajunge la 2 GW în prima parte a acestui an, relatează sursa precizată. Asta, în condiţiile în care cota redusă de TVA pentru panouri fotovoltaice a fost oricum majorată de la 1 ianuarie, iar de la finalul anului trecut oficialii guvernamentali au avansat repetitiv posibilitatea "sancţionării" celor care produc mai mult decât consumă, informează sursa menţionată.

Conform sursei citate, "Prosumatorii au în prezent cel mai mare aport la realizarea de noi capacităţi de producţie de energie electrică în România. Ei suplinesc ce nu face statul şi absenţa marilor investiţii private, în condiţiile politicilor publice proaste şi ale birocraţiei ridicate. Am depus un amendament în Comisia de Industrii pentru ca articolul legii care prevede posibilitatea acestei taxe să fie eliminat. Din păcate, acesta a fost respins de actuala majoritate PSD-PNL. Solicit public punerea proiectului de lege pentru aprobarea OUG 163/2022 pe ordinea de zi a Comisiei pentru Industrii şi Servicii din Camera Deputaţilor şi adoptarea amendamentului USR prin care se elimină posibilitatea introducerii noilor taxe pentru prosumatori", afirmă Cristina Prună.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. USR tradatorii tarii,

    au realizat coalitia "minunata" PSD-PNL,

    sa nu mai auzim de ei 

    1. ai uitat sa spui ca usr isti au plamadit pnrr ul... si ca au gestionat INGROZITOR perioada pandemiei...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb