Valentin Lazea, BNR: "Într-adevăr, sunt arogant!"

A.M.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 11 aprilie 2016

Valentin Lazea

Valentin Lazea

Daniel Dăianu: "Trebuie să fim mai modeşti"

Valentin Lazea, economistul şef al Băncii Naţionale a României, s-a autodeclarat "arogant", într-o discuţie publică avută, vineri, cu Daniel Dăianu, membru în Consiliul de Administraţie al BNR, în cadrul dezbaterii "Politici monetare neconvenţionale".

Totuşi, recunoscând că "este arogant", Lazea a fost mai puţin arogant decât a fost, în februarie, când, la o conferinţă, i-a sărit ţandăra şi a plecat, după ce Constantin Savu, preşedintele UZINSIDER, l-a întrebat care sunt perspectivele României, în contextul în care se prefigurează o nouă criză şi ce ar trebui să facă BNR pentru sprijinirea companiilor care au mai rămas în industria românească.

De asemenea, Lazea a fost mai puţin arogant decât atunci când a declarat: "Dacă vreţi să trăiţi ca nemţii, nu puteţi să munciţi ca grecii".

Vineri, însă, Lazea a fost chiar simpatic.

În timpul discursului său, Valentin Lazea a spus: "Economiştii au sindromul «rockstar», să fie populari, să se vorbească despre ei ca despre marii actori de cinema. Un motiv este că politica economică nu mai caută de mult adevărul, ci doar face jocul politicului, deoarece economiştii au devenit un fel de slugă a politicului, iar dacă politicul vrea să meargă într-o anumită direcţie, băncile inventează teorii care să servească acestuia".

Daniel Dăianu a intervenit, spunându-i economistului şef al BNR că arată o urmă de aroganţă. Imediat, acesta a recunoscut: "Într-adevăr, sunt arogant!".

Daniel Dăianua a mai spus: "Nu poţi să spui că băncile centrale, economiştii au fost slugile politicienilor". Acesta a mai spus că se poate vorbi de faptul că această criză a condus şi la eşecul unei filosofii economice.

"Putem spune că numai slugărnicia, după cum o numeşti tu, slugarnicia unor economişti duce la situaţia actuală", a menţionat Daniel Dăianu.

Potrivit acestuia, maniera de a da verdicte, în sine, este periculoasă după cum o spun şi oamenii serioşi.

"Trebuie să fim mai modeşti", a conchis domnul Dăianu.

VALENTIN LAZEA, BNR:

"Criza actuală, spre deosebire de altele, are la bază supraîndatorarea"

Această criză spre deosebire de altele are la bază supraîndatorarea, iar una din caracteristicile acestei crize este că toate sectoarele sunt supraîndatorate, gospodăriile, firmele, băncile şi statele, spre deosebire de alte episoade când unul sau două din aceste sectoare nu era supraîndatorat, a declarat, vineri, Valentin Lazea, economist-şef BNR, în cadrul unei conferinţe.

Domnul Lazea a precizat că băncile au recunoscut că acţiunile lor nu pot substitui reforme structurale şi că prin acţiunile lor pot cel mult să câştige timp până când aceste reforme structurale vor fi implementate.

Economistul şef a analizat şi obiectivele, declarate şi nedeclarate ale acestor decizii ale băncilor centrale.

"Obiectivele declarate vizează stimularea creşterii economice şi combaterea deflaţiei, iar cele nedeclarate se referă la reducerea datoriilor şi la creşterea preţurilor unor active, în special a celor bursiere", a adăugat Valentin Lazea.

Acesta a mai spus: "Primul obiectiv, acela de stimulare a creşterii economice prin reducerea dobânzilor nu a funcţionat, pentru că aceste canale comerciale dintre bănci şi economie sunt blocate, având în vedere că, din cauza supraîndatorării, toată lumea este ocupată să îşi plătească datoriile, nu să consume mai mult".

În ceea ce priveşte teama de deflaţie, Valentin Lazea consideră că aceasta este alimentată de către cei care pierd din acest fenomen, în detrimentul celor care ar putea câştiga.

"Deflaţia este prezentată ca fiind un fel de monstru cu şapte capete, cel mai rău lucru care se poate întâmpla", a explicat Valentin Lazea, continuând: "Din deflaţie câştigă vârstnicii şi pierd tinerii, câştigă consumatorii, pierd producătorii, câştigă salariaţii, pierd angajatorii, cei care economisesc câştigă, pierd cei care se împrumută".

Domnia sa a adăugat că este clar că cei care ar câştiga sunt mai mulţi, dar nu ştiu de acest lucru şi atunci cei care pierd, fiind mai uniţi, dau tonul în dezbaterea publică şi spun, "ce rău o să ne fie"!

Al treilea motiv al dobânzilor reduse, şi cel mai important în opinia lui Lazea, este cel legat de reducerea datoriei publice şi private.

Economistul şef al BNR a mai declarat: "Se spune foarte mult despre datoriile statelor, care sunt de 90%-100% din PIB, şi foarte puţin despre cele private, care sunt spre 200%. În aceste condiţii, orice creştere de dobândă de politică monetară este distrugătoare pentru finanţele publice. Chiar şi Germania, cu o datorie publică de 80% din PIB, dacă ar creşte rata dobânzii la euro cu un punct procentual, ar trebui să pună deoparte 0,8 puncte procentuale din PIB suplimentar pentru plata dobânzilor".

Acesta a adăugat că al patrulea obiectiv al acestor măsuri este creşterea preţurilor unor active, adică "să îi facă pe oameni să se simtă mai bogaţi", în mod artificial.

Referitor la suplimentarea cantitativă a banilor, domnul Lazea a menţionat că această operaţiune trebuie să aibă în spate garanţii, însă, acestea fiind limitate, există riscul ca băncile centrale să accepte garanţii din ce în ce mai îndoielnice.

A.M.

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. Parerea mea este ca Lazea are dreptate, degeaba il faceti obraznic sau simpatic, nu intereseaza pe nimeni simpatiile voastre.

    Ati pierdut esenta discutiei pe teme economice. 

    Economistii canta in struna politicienilor care in cel mai bun caz joaca dupa cum canta publicul, format mai degraba din alegatori blazati, manipulati de grupuri agresive cu interese pe termen scurt si agenda proprie. In cel mai rau caz, politicienii executa comenzile secrete ale sponsorilor de campanie. 

    Datoriile uriase acumulate reprezinta nota de plata a societatii, pe care cei mai vocali datornici incearca da o distribuie catre restul societatii prin diverse mijloace.  

    In cazul nostru, datoria publica redusa a Romaniei comparativ cu restul tarilor este folosita de politicieni ca sursa de populisme, fara sa-i intereseze care este nivelul de sustenabilitate al datoriei, in conditiile unei eficiente negative a cheltuiri acestor resurse. Nu este rau sa te imprumuti ca sa faci o investitie, daca rezultatul investitiei va genera resurse cel putin egale cu dobanzile si returnarea principalului. La noi, statul se imprumuta pentru consum din import, nici macar pentru investitii din care sa putem spera ca va rezulta ceva valoare adaugata.

    Adica politicienii nostrii copiaza cu succes modele straine de dezvoltare, care urmeaza sa devina falimentare intr-un viitor apropiat. 

    1. de data asta te sustin, meriti up-vote

      Ma amuza raspunsul tau cu "degeaba il faceti" sau "antipatiile voastre" etc; te plasezi in contextul "eu" si "voi" , fara a specifica cine sunt acesti "voi". Dar fara acesti "voi" se pare ca tu nu te poti individualiza, nu-i asa ? Cam slabut la comunicare. Iar cand o sa te faci tu mare o sa intelegi ca natura umana leaga mesajul de mesager ; asta este si bine (de ex: Mahatma Gandhi sau Martin Luther King) este si rau (de ex Hitler). Asa ca fa-NE te rog o favoare si renunta la "voi" si "eu". Si ca sa intind o mana, sunt si eu de acord cu spusele tale prin care cred ca Lazea are dreptate. Cand spune ca economistii aservesc politicului tehnic vorbind omul a spus o banalitate pe care o pot spune si eu si tu; dar cand asta vine de la ECONOMISTUL SEF AL BNR atunci are cu totul alta greutate. Asta imi arata ca omul este dezamagit si ca iese la rampa cu afirmatii non-tehnice. Iar reperul fata de care este dezamagit este probabil crezul lui initial ca economicul ar trebui sa genereze politicul. Hilar este ca el are dreptate: economicul chiar genereaza politicul, vezi masonii, iluminati si alte specii de reptile finanto-monetare; doar ca lor le pasa doar de finantele LOR , nu ai de ale NOASTRE.

      se face ca nu intelege faptull ca Fata ajutorul domnului Isarescu din primavara anului 2009 si din iarna 2012 Banca domnului Treichl era degradata mai rau ca Baiazid la Rovine si nici macar trecerea la Chisinau nu-I mai repera onoarea stirbita....

      Era in lumea celor drepti sau in cea a zambaretilor :)))

      Domnule, se spune de ani de zile ca avem guvernări iresponsabile. Chiar este nevoie de traducere? Se fura ca in codru. Dacă vine ordin de la stăpânire ca este nevoie de suma de ... răspunsul e da’ sefu’, sa trăiți. Cine acoperă găurile negre? Nu tot fraierii plătitori de taxe și impozite? Lăsați-o încolo, a zis și Marian Vanghelie mai demult, se duce România naibii. Și cred ca e in cea mai mare gaura economică ever. In condițiile in care lumea se confrunta cu o criza fără precedent și este extrem de costisitor sa te împrumuți. Ce vreți mai mult? Eu sunt un exemplu (încă) viu de Hărțuire continua și asta mi se trage de la istoricul bancar. Nu am credite restante, dimpotrivă, am economisit o suma destul de mare. Iar banca m-a tratat cu indiferenta, apoi cu ostilitate și chiar violenta. Pentru ca tot clientela lor politica s-a servit din acei bani și de aici conflictul cu asiguratorul. Așa ca prima masura de creștere economică ar fi sa se combată furturile. Lumea nu are nevoie de explicații excesive in termeni de specialitate și indicatori economici in care nu mai crede nimeni. Are nevoie de măsuri concrete.

      Mulțumesc pentru timpul si spațiul acordat. 

    Trebuia sa isi dea demisia atunci.

    Arogant? Aduci mai mult a tocilar complexat. Poate ar fi mai bine sa stai in biblioteca BNR pina la pensie ca la iesirile in public esti foarte penibil

    1. Penibil esti tu. Lazea RULES.

      Lazea are dreptate. Daianu este un impostor cu ifose de mare economist. Un conformist care toata viata a trait din rente de la stat fara sa produca nimic palpabil. Sima l-a descris bine si l-a tepuit in mod corespunzator pe marele "economist" care se pricepe la toate si la nimic.

    Domnule consilier sunteti un tanar care fie nu cunoste drepturile de pensie ce se cuvi dupa plata contributiei fie sunteti un arogant sa nu zic altceva.Din moment ce timp de l5 ani am fost furati din drepturile de pensie ce nu se cuveneau in bara contributiei platite ,abia acum a inteles statul sa ne mai repere acest drept furat atatia ani.Dumneata nu ai parinti sau rudeni care sufera din aceasta nedreptate sau nu te intereseaza de ei,ci doe de buzunarul dumnitate care este doldora de bani din munca altora.Eu te ror sa-ti retragi cele afirmate ce nu-ti fac cinste functiei pe care o deti de consilier la B.N.R.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb