VALENTIN LAZEA, ECONOMIST-ŞEF BNR: "Stabilitatea macroeconomică riscă să fie periclitată de măsuri populiste"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 29 octombrie 2015

"Stabilitatea macroeconomică riscă să fie periclitată de măsuri populiste"

Ţara noastră a ajuns deja la un grad ridicat de stabilitate macroeconomică, ce riscă să fie periclitată de măsuri populiste de genul facilităţilor fiscale, a spus, ieri, Valentin Lazea, economistul-şef al Băncii Naţionale a României (BNR).

Potrivit domniei sale, este nevoie ca ţara noastră să treacă pe plus cu contul curent. Economia autohtonă trebuie să se dezvolte prin creşterea exporturilor şi a investiţiilor, nu prin consumul intern, care riscă atât deteriorarea contului curent şi dificultatea finanţării acestuia, cât şi staţionarea în capcana unui venit mediu, este de părere domnul Lazea.

În opinia domniei sale, ţările care au ieşit câştigătoare din criză sunt cele cu exporturi sofisticate de bunuri şi servicii şi cu plus de cont curent, iar perdantele au fost cele cu deficit de cont curent, România situându-se undeva la intersecţia celor două direcţii.

Faptul că România are o datorie publică mică şi deficite reduse reprezintă cele mai mari atuuri ale noastre, conchide reprezentantul BNR, dând ca exemple de reformă o mai bună atragere a investiţiilor străine directe, o absorbţie mai bună a fondurilor europene, promovarea Bursei de Valori de la piaţă de frontieră la piaţă emergentă, revitalizarea parteneriatului public-privat, stimularea investiţiilor şi a exporturilor, creşterea productivităţii agricole, îmbunătăţirea infrastructurii de transport, stimularea plăţilor electronice etc.

Valentin Lazea a ţinut să menţioneze că mediul de afaceri nu trebuie să aştepte ca toate aceste lucruri să fie realizate de către stat: "Niciodată statul nu va mai investi în irigaţii. Dar este important să nu pună beţe în roate! Să asigure cadru legal, să deschidă drumul, care să fie continuat de oamenii de afaceri".

În opinia domniei sale, aceleaşi reforme structurale sunt necesare şi pentru intrarea României în zona euro.

Cătălin Păuna, BM: "Instituţiile publice eşuează la implementarea reformelor structurale"

Instituţiile publice eşuează în momentul în care trebuie să implementeze reformele structurale, pentru că nu au capacitatea administrativă să le proiecteze şi să le implementeze, probabil şi pe fondul resursei umane reduse, este de părere Cătălin Păuna, economist în cadrul Băncii Mondiale.

Domnia sa a menţionat că reformele structurale se referă la alocarea mai eficientă a resurselor şi se bazează pe bune practici.

"O mare problemă legată de reformele structurale este faptul că efectele se văd după o perioadă îndelungată, deci trebuie să avem răbdare, pentru că sunt reforme dificile. Este mult mai uşor să creşti taxele, în ideea că poţi să colectezi venituri adiţionale la buget, decât să adresezi cauzele de la baza necolectării veniturilor, care sunt de natură structurală", a mai spus domnul Păuna.

În opinia economistului, printre reformele structurale de care are nevoie ţara noastră se numără reforma întreprinderilor de stat, cea a cadastrului, reforma finanţelor publice sau reforma sistemului de asigurări sociale.

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. Dna Olescu, cereti-i acestui domn sa se exprime clar, concret: la ce face referire cand spune „măsuri populiste de genul facilităţilor fiscale”?

    1. Domnul Lazea se referea in special la masurile adoptate in cadrul noului Cod Fiscal, care vizeaza anumite reduceri de taxe si impozite. Multumesc!

      Dna Olescu, de ce nu mai publicati comunicatele consumatorilor de credite CHF? Va rugam sa ne ajutati in limita posibilului pentru a sparge blocada impusa presei de camatari. Nu va lasati intimidata si apelati la noi pentru ajutor.

      Ce-i sectantule, e nemultumit limbricul politic Voevozeanu ca nu-l promivezi si te pune sa insisti? De cand au ajuns bursa.ro si Emilia trompetele voastre ca sa publice orice tamenie va trece voua prin cap?

      Stimate cititor (pentru ca inteleg ca de fapt nu purtati numele cu care ati postat comentariul de mai sus),

      Nu cred ca cineva poate spune ca eu nu public comunicatele consumatorilor, acestea fiind insotite, in majoritatea cazurilor, respectiv atunci cand mi se raspunde, de opinia celeilalte parti, fie ea banca, asociatie, autoritate etc.

      Cat priveste identitatea dumneavoastra, din sesizarile facute la redactie si din analizele noastre interne, inteleg ca ea este indoielnica...ceea ce ne dezamageste si ne face sa-i avertizam pe ceilalti cititori sa fie de doua ori atenti atunci cand citesc comentariile postate cu numele Cristian Dan, pentru ca exista posibilitatea ca identitatea sa fie falsa. Multumesc! 

      Va rog incetati sa provocati confuzie. Cu jurnalistii care lucreaza profesionist si care publica articole impartiale, EU COMUNIC DIRECT (telefonic) nu in felul asta!!!

      Va dati de gol, oameni buni - va tradeaza IP-urile! 

      Sectantule, nu ai nici un Dumnezeu. Continui sa minti si incerci sa manipulezi cele cateva zeci de mii de oameni cu probleme din cauza camatarilor! Pronia nu te va ierta si vei plati pe langa lacomie si pe ntru maruria falsa pe care o practici.

      Deci tu ii ai la degetul mic pe cei doi jurnalisti si le dai telefoane ce sa publice si cand? Daca e adevarat sa le fie rusine! Sper insa ca nu si ca de fapt doar ai mintit si te-ai laudat cu telefoanele prin care le sasai viclean temele. Si tu si limbricul politic si grecoaica sunteti niste mizerabili. Iar poporul roman da dovada din nou de lipsa de oua intrand sub comanda sectantilor ca tine si a urmasilor fanariotilor! 

    Mult mai periculoase decat reducerile de taxe si impozite sunt majorarile salariale din sectorul bugetar precum si cresterea exploziva a creditarii .

    D-na Elena .... pai domnul vorbeste de consumul intern!!!! d-nul acesta se regaseste prin declaratiile lui inca pe vremea raposatului ..... de Ceausescu vorbesc .... ca inca mai sunt din generatia tanara care nu mai stiu nici istoria .... politica care ne-a infometat si ne-a facut cu datorie nationala 0!!!! acum BNR a gestionat imprumut extern de 19 mld. Euro care nu s-au regasit nici in infrastructura, nici in cresteri salariale sau reduceri de taxe ..... ba din contra au fost exact pe invers ..... iar consumul a fost redus drastic .... poporul asta este la limita subzistentei!!!!! .... insa bancile au fost sustinute de BNR .... li s-au acordat lichiditati pentru a trece criza ..... au prosperat .... iar poporul abuzat prin contracte de credit cu clauze ilegale .... iar acum spuneti ca vreti cont de deficit curent ???!!!! in dauna consumului intern!!!!! ..... eu zic sa initiati legislativ impozitul pe profit al bancilor si sa supravegheati mai atent cesionarea/vanzarea creditelor neperformante catre SPV-uri cu sediul in strainatate .... ca astea fac profit mai ceva decat bancile .... iar profitul este neimpozitat de statul roman .... ca afacerile sunt incheiate aici in Romania!!!!

    domnul asta vorbeste de economie in domenii sofisticate .... pai bancile pe care le supravegheaza acest domn din postura pe care o ocupa in BNR si-au asumat cumva creditarea acestor domenii ..... sofisticate ..... daca da .... la ce preturi si conditii!!!!!!

    1. bancile se multumesc cu profitul realizat din vechea creditare a persoanelor fizice .... cu incasare de fel si fel de plati nedatorate strecurate in contractele clientilor sub forma clauzelor abuzive ..... BNR veghea la bunastarea lor!!!!! ..... dar si pe carca statului care este cel mai fidel client ..... vorbeste d-nul asta pasaresca ca bancile vor face tot ce vor ele ..... iar BNR le canta in struna ..... BNR ar trebui sa isi scoata din titulatura numele tarii ..... ca actioneaza la comanda FMI si a celor cu interese contrar statului roman ..... care nu mai este nici suveran si nici independent financiar!!!!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb