VALER DORNEANU, PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR: "Vrem să demontăm acuzele care ni se aduc"

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Politică / 4 februarie 2004

După ce a cerut demisia Guvernului, opoziţia face lobby la Bruxelles pentru continuarea negocierilor de aderare

Speriate de amendamentul deputatului olandez Arie Oostlander, prin care acesta cere suspendarea negocierilor de aderare a României la Uniunea Europeană, autorităţile de la Bucureşti au şi luat drumul către Bruxelles, ca să facă lobby. "Vrem să demontăm acuzele care ni se aduc, să stabilim o modalitate de dialog mai substanţial şi permanent cu parlamentarii din ţările membre ale Uniunii Europene, inclusiv cu cei din ţările care vor adera în acest an", a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valer Dorneanu. Domnia sa a anunţat că reprezentanţi ai Parlamentului şi Guvernului au luat contact, încă de ieri, cu membri importanţi ai legislativului european, ca să le prezinte realităţile din ţară şi să obţină sprijinul acestora. Valer Dorneanu va avea astăzi, la Budapesta, o întîlnire cu preşedintele Parlamentului European, Pat Cox, prilej cu care îi va înmîna acestuia o scrisoare din partea premierului român Adrian Năstase.

La rîndul său, negociatorul şef cu UE, Vasile Puşcaş, se află la Bruxelles, urmînd să aibă întîlniri cu oficiali europeni pentru a discuta aspecte referitoare la amendamentele depuse la raportul baronesei Emma Nicholson (reforma justiţiei, lupta împotriva corupţiei, adopţii internaţionale etc.).

După ce au cerut demisia Guvernului, pe motiv că nu acordă importanţă semnalelor negative de la Bruxelles, reprezentanţii opoziţiei se alătură demersului puterii. Preşedintele liberal Theodor Stolojan a anunţat, într-o conferinţă de presă, că o delegaţie formată din reprezentanţi ai PNL, PSD şi UDMR, s-a deplasat la Bruxelles ca să dis-cute cu parlamentarii europeni pe marginea amendamentului lui Arie Oostlander. Din delegaţie fac parte vicepreşedintele PSD Viorel Hrebenciuc, vicepreşedintele liberal Călin Popescu Tăriceanu şi senatorul UDMR Gyorgy Frunda. Theodor Stolojan a mai afirmat că a avut o întrevedere cu preşedintele UDMR, Marko Bela, în cadrul căreia a subliniat faptul că Alianţa PNL-PD şi UDMR res-ping orice solicitare a unor parlamentari europeni de suspendare a negocierilor de aderare cu România. La rîndul său, Marko Bela, a reiterat faptul că integrarea europeană nu trebuie să constituie un subiect în campania electorală, iar aderarea României la UE este un deziderat comun al întregii clase politice.

Totodată, PUR a transmis o scrisoare deputatului european Arie Oostlander, în care îşi exprimă speranţa că acesta va înţelege seriozitatea implicaţiilor declaraţiilor sale - pe tema suspendării negocierilor de aderare asupra viitorului a 22 de milioane de români.

Menţionăm că, la data de 26 februarie, la Bruxelles, Clubul "România-UE" organizează seminarul cu titlul "Va reuşi România să încheie toate capitolele rămase în 2004?". Manifestarea reuneşte membri ai Clubului, reprezentanţi ai diplomaţiei româneşti la Misiunea României pe lîngă UE şi la Ambasada României din Belgia, precum şi români din Bruxelles, implicaţi sau interesaţi de afacerile europene. Seminarul va avea ca punct de plecare Raportul de ţară pe 2003, completat cu detalii de dată recentă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb