Vânzarea Băncii Româneşti a intrat în linie dreaptă, după cum ne-au spus mai multe surse apropiate tranzacţiei, menţionând că cele două instituţii financiare care "se bat" s-o cumpere sunt Banca Transilvania şi OTP Bank.
Potrivit surselor noastre, în prezent, se află în desfăşurare procedura de depunere a ofertelor, întregul proces urmând să mai dureze cel puţin o lună.
Niciuna din cele două bănci potenţial cumpărătoare nu ar fi la prima achiziţie, în ultimii ani acestea finalizând şi alte tranzacţii - respectiv OTP Bank a achiziţionat Millennium Bank, iar Banca Transilvania a cumpărat Volksbank.
În prima lună a anului 2016, Banca Transilvania a anunţat finalizarea procedurilor privind fuziunea prin absorbţie cu Volksbank România.
Reprezentanţii băncii au anunţat, la vremea respectivă: "Am pornit la drum în acest proiect cu gândul că dorim să păstrăm clienţii Volksbank România, să construim, de la început, o relaţie pozitivă. Ei au fost prioritatea noastră. La momentul achiziţionării VBRO am făcut public angajamentul faţă de aceştia, pe care l-am respectat: aproximativ 34.000 de clienţi Volksbank România au beneficiat de reduceri şi de beneficii din partea BT. În total, a fost acordată clienţilor VBRO o diminuare a datoriei totale de 1,5 miliarde lei, prin oferta care a constat în restituirea comisionului de risc pentru credite indiferent de monedă, prin oferta de discount-uri pentru conversia creditelor în franci elveţieni, respectiv prin diminuarea automată a datoriei totale pentru creditele curente".
Banca preciza, atunci, că are 2,2 milioane de clienţi, din care circa 10% provin de la Volksbank, şi 7.300 de angajaţi, aproape 400 de persoane fiind din echipa VBRO.
La rândul său, OTP Bank a cumpărat instituţia de credit cu acţionariat portughez Millennium Bank, în cadrul unei tranzacţii evaluate la 39 de milioane de euro.
În acest context, OTP Bank avea, la finalul anului 2015, o cotă de piaţă de 2,3%, în creştere faţă de nivelul de 1,3% din 2014, conform datelor Băncii Naţionale a României (BNR).
La finalul lunii februarie 2017, Laszlo Diosi, CEO OTP Bank, a anunţat că banca pe care o conduce este posibil să achiziţioneze o bancă în acest an, menţionând că instituţia financiară care ar urma să fie cumpărată ar trebui să aibă o cotă de piaţă în ţara noastră de cel puţin 1%, obiectivul OTP Bank fiind să atingă o cotă de piaţă de 5%, în trei ani. Acest lucru este aproape imposibil de realizat doar pe cale organică, conform domnului Diosi.
Potrivit datelor BNR, băncile private cu o cotă de piaţă de cel puţin 1%, dar mai mică de 5%, în 2015, sunt Intesa SanPaolo, Credit Europe Bank, Veneto Banca, Banca Românească, Piraeus Bank, Citibank, Garanti Bank, Bancpost şi Alpha Bank.
• Surse: "Cele două bănci - interesate şi de Bancpost"
Potrivit informaţiilor din piaţă, atât OTP Bank, cât şi Banca Transilvania, dar şi Alpha Bank s-ar fi arătat interesate de achiziţionarea Bancpost.
În piaţă există de mai mult timp informaţii despre posibila achiziţie a unor bănci cu capital grecesc din România, în contextul în care băncile mamă din Grecia s-au confruntat cu unele probleme în ultimii ani.
Totodată, grupul elen Eurobank a anunţat că este în căutarea unui partener strategic care să cumpere o participaţie din divizia Bancpost, ce activează în ţara noastră.
Întrebaţi ce detalii ne pot oferi pe marginea subiectului, reprezentanţii Bancpost ne-au declarat: "În calitate de acţionar majoritar, Eurobank comunică în mod oficial orice modificări care intervin la nivelul subsidiarelor sale şi o face mereu cu promptitudine atunci când este cazul".
Surse din cadrul Eurobank, citate de Reuters şi preluate de Hotnews, au spus că Eurobank, care are operaţiuni în România, Bulgaria, Serbia şi Cipru, trebuie să îşi reducă expunerea la activele din afara Greciei de la aproximativ 11,2 miliarde de euro, cât are în prezent, la 8,7 miliarde de euro, în 2018, pentru a respecta angajamentele convenite cu autorităţile europene în domeniul concurenţei.
"Am numit doi consultanţi pentru a căuta un partener strategic pentru achiziţia unei participaţii la Bancpost. Asta va ajuta banca să îşi reducă afacerile în România şi să îşi respecte angajamentele de restrângere a expunerii din străinatate", au spus sursele citate.
Acestea au precizat: "Nu dorim să ne retragem complet din România, dar nu putem să mai furnizăm capital suplimentar băncii pentru creştere. Dacă un partener strategic cumpără o participaţie la Bancpost, expunerea noastră va fi redusă conform angajamentelor noastre".
Grupul bancar ungar OTP Bank Nyrt are la dispoziţie aproximativ un miliard de dolari pentru achiziţii în Europa de Est, inclusiv în ţara noastră, şi intenţionează să lanseze o ofertă pentru preluarea Bancpost, a declarat, în martie, directorul general de la OTP Sandor Csanyi, într-un interviu comun acordat Bloomberg şi Reuters.
Băncile din Europa de Est sunt supuse la presiuni pentru a-şi consolida operaţiunile în condiţiile în care unele bănci trebuie să facă faţă unor norme mai stricte de capital introduse după criză, iar altele trebuie să îşi reajusteze operaţiunile. Şeful OTP crede că această situaţie creează oportunităţi pentru banca ungară să analizeze achiziţii în Belarus, Bulgaria, România, Rusia, Serbia, Slovacia şi Ucraina.
Sandor Csanyi a declarat, potrivit Agerpres: "Am aşteptat timp de un deceniu ca procesul de consolidare a pieţei să demareze, însă acest lucru nu s-a întâmplat. Senzaţia mea este că acum acest proces a început".
Acesta a precizat că OTP derulează în prezent procedurile de due diligence pentru achiziţionarea unei bănci din ţara noastră şi este pe punctul de a finaliza o altă achiziţie în Muntenegru.
Tot în România, OTP vrea să facă o ofertă pentru preluarea Bancpost atunci când Eurobank o va scoate la vânzare, a mai spus Csanyi. Sunt mai multe bănci de vânzare în ţara noastră şi "le vom examina pe fiecare în parte", a adăugat CEO-ul de la OTP.
Laszlo Diosi vede o reducere în viitor a numărului de bănci existent în România, fie prin achiziţii, fie prin închidere: "Ar putea dispărea 5-6 bănci în următorii doi-trei ani. Acestea ori vor fi achiziţionate de jucători existenţi în piaţă sau de jucători noi, care vor dori să intre în România, ori vor fi închise".
De asemenea, unii specialişti din piaţă sunt de părere să, pe piaţa noastră, există un excedent de bănci şi că, în câţiva ani, numărul acestora va scădea considerabil.
Sergiu Oprescu, preşedintele Consiliului Director al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), ne-a spus, recent, în cadrul unui interviu, că trebuie să ne aşteptăm şi pe viitor la o consolidare a pieţei bancare: "Vor fi instituţii financiare care vor aplica strategia de creştere numai pe baze pur organice, dar vor fi şi altele care vor aborda o strategie mixtă, şi anume de achiziţionare fie de bănci, fie de portofolii performante ale unor bănci, cuplată cu o strategie de creştere organică". Domnia sa ne-a mai spus că există oportunităţi de consolidare, ceea ce înseamnă că avem un excedent de bănci de dimensiuni nu foarte ridicate din punct de vedere al cotei de piaţă.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 25.04.2017, 08:09)
Banc Post e cu un picior in groapa. Bate vantul prin sedii.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 25.04.2017, 09:43)
merg până la Bancpost zilele astea sa rad puțin de ei,ei au făcut asta de multe ori ,de mine
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 25.04.2017, 09:56)
Sa-ti pui si urechile de elefant bulgaresc ca sa fie comicul complet.
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 25.04.2017, 09:58)
[Fragment eliminat conform regulamentului]
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 25.04.2017, 16:48)
de ce sa cumperi un cosciug? doar daca vrei sa te ingropi