Măcel, sânge sau "joia neagră" sunt cuvintele prin care actorii pieţei de capital au caracterizat şedinţa bursieră de ieri, când indicele BET, care arată evoluţia celor mai lichide zece titluri listate la Bursa de Valori Bucureşti, a închis şedinţa cu o pierdere de 7,29%, la 6.762,74 puncte - minim al ultimului an şi nouă luni.
Indicele compozit al pieţei, BET-C, a scăzut cu 6,72%, până la 4.784,55 puncte, în timp ce indicele BET-FI, al celor cinci societăţi financiare (SIF), a avut scăderea cea mai mică dintre toţi indicii, de 4,10%, ajungând la 52.375,41 puncte. Indicele ROTX, jucat la Bursa din Viena, s-a depreciat cel mai mult, cu 7,83% până la 14.819,79 puncte.
Unele voci au pus căderea de ieri a bursei pe seama declaraţiilor de miercuri ale preşedintelui "Rompetrol", Dinu Patriciu, care a spus că nu are încredere în bursa autohtonă. Uniunea Naţională a Patronatului Român chiar a cerut Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare să înceapă o investigaţie în legătură cu declaraţiile omului de afaceri, susţinând că semnalele negative legate de scăderea bursei şi pieţei imobiliare făcute recent pun în pericol stabilitatea pieţei.
Brokerii, însă, susţin că evoluţia de ieri a pieţei este doar o continuare a scăderilor din ultima perioadă.
Răzvan Paşol, director general la "Intercapital Invest", ne-a declarat: "În opinia mea, asistăm la continuarea tendinţei de scădere începută în luna iulie a anului trecut, determinată de criza din Statele Unite şi de căderea generalizată a burselor mondiale. Şi alte burse au scăzut semnificativ astăzi - indicele RTX din Rusia a pierdut 4,15%, spre exemplu". În ceea ce priveşte lichiditatea înregistrată, ieri, de 69 milioane lei (18,53 milioane euro), domnia sa ne-a spus: "Lichiditatea a fost bună pentru perioada curentă, dar nu mi se pare spectaculoasă. Să nu uităm că estimările, pentru anul acesta, erau de 30 milioane euro/zi".
Şi Horia Ilie-Niculescu, şeful compartimentui Analiză la "BCR Securities", este de părere că evoluţia pieţei de capital de reprezintă o continuare a trendului negativ pe care aceasta s-a încadrat. "Scăderile accentuate suferite astăzi (n.r. ieri) de către principalii emitenţi listaţi au fost cauzate, în mare măsură, de vânzările masive ale investitorilor străini, coroborate cu panica investitorilor locali", ne-a explicat domnia sa. Horia Ilie consideră că declaraţiile făcute de către domnul Dinu Patriciu nu au afectat evoluţia de ieri a pieţei.
Liviu Avram, director de vânzări şi tranzacţionare la "Piraeus Securities", opinează că "frica şi panica au fost elementele dominante ale şedinţei de astăzi (n.r. ieri), efectul devastator fiind înregistrarea celor mai mari deprecieri din acest an la nivelul indicilor bursieri".
O altă explicaţie ne-a fost oferită de către Darie Moldovan, agent de bursă la SSIF "Broker": "În apropierea scadenţelor indicelui ROTX, acţiunile care fac parte din coşul său au evoluţii spectaculoase. Se poate verifica pentru scadenţele din vara şi toamna 2007". Domnia sa este de părere că "Dinu Patriciu a putut eventual să influenţeze micii investitori, însă lichiditatea zilei este o dovadă a intervenţiei unor investitori sofisticaţi".
Indicele BET nu a mai suferit o corecţie atât de puternică într-o singură zi de trei ani, respectiv din 28 martie 2005, când a pierdut 11,22%, ajungând la 6.605,87 puncte.
Indicele BET-C nu a mai ajuns la o valoare atât de scăzută din 2 octombrie 2006, când avea 4.763,26 puncte, iar BET-FI, din 3 octombrie 2006, când atinsese valoarea de 52.245,06 puncte.
Patriciu consideră hilară solicitarea UNPR de anchetare a influenţei pe care o au declaraţiile sale
Preşedintele Rompetrol Dinu Patriciu a declarat că iniţiativa Uniunii Naţionale a Patronatului Român de a cere Comisiei Naţionale de Valori Mobiliare să înceapă o investigaţie referitoare la declaraţiile sale privind piaţa de capital şi piaţa imobiliară este hilară. "Nu comentez astfel de declaraţii, care mi se par hilare", a spus Patriciu.