Varujan Vosganian: A sosit timpul să eliminăm pragul la SIF-uri

ŞTEFANIA CIOCÎRLAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 23 octombrie 2009

Varujan Vosganian: "Noi am ridicat pragul limită de deţinere de la SIF-uri, de la 0,1% la 1%, dar nu am mers mai departe, atunci, pentru că ar fi fost o mişcare mult prea bruscă".

Varujan Vosganian: "Noi am ridicat pragul limită de deţinere de la SIF-uri, de la 0,1% la 1%, dar nu am mers mai departe, atunci, pentru că ar fi fost o mişcare mult prea bruscă".

A sosit momentul ca societăţile de investiţii financiare să se descurce fără prag maxim de deţinere, precum toate celelalte societăţi private, este de părere fostul ministru liberal al Finanţelor, Varujan Vosganian.

"Noi am fost cei care am ridicat pragul limită de deţinere de la SIF-uri, de la 0,1% la 1%, dar nu am mers mai departe, atunci, pentru că ar fi fost o mişcare mult prea brus-că", a declarat, ieri, domnul Vosganian, cu ocazia participării la deschiderea şedinţei bursiere.

Deţinerea maximă la SIF-uri a fost majorată la 1%, în vara anului 2005, printr-o ordonanţă de urgenţă. Măsura a fost criticată dur de conducerile celor cinci SIF-uri, acestea văzând-o ca pe o imixtiune a politicului în modul de organizare a unor societăţi private.

"Acum este momentul să scoatem de tot pragul de la SIF-uri, pentru că acstea au avut timp să se maturizeze", a spus domnul Vosganian, subliniind că majorarea limitei de deţinere la 5% nu este o soluţie.

Comisia Juridică a Senatului a avizat, la finele lunii septembrie, anul acesta, un prag de 5% pentru societăţile de investiţii financiare, res-pingând eliminarea în întregime a limitei de deţinere. Subiectul pragului a făcut valuri pe bursă întreaga vară, acţiunile celor cinci companii urcând brusc aproape de fiecare dată când limita maximă de deţinere intra în atenţia unui organism politic sau juridic.

Întrebat despre părerea sa asupra speculaţiilor cu acţiuni SIF în momentele cheie în care ar fi urmat să se decidă majorarea pragului, domnul Vosganian a preferat să ureze "succes acţionarilor".

Subiectul pragului la SIF-uri se află în atenţia economiştilor din Partidul Naţional Liberal, a mai spus, ieri Crin Antones-cu, care a dat şi startul şedinţei de tranzacţionare de la bursă. Domnia sa nu a dorit să dis-cute subiectul pragului, precizând că nu este de competenţa sa.

"Nu am în acest moment dosarul cu SIF-uri ca să pot să mă pronunţ, dar nu cred, totuşi, că este problema mea în calitate de candidat la preşedinţie să mă pronunţ asupra acestui subiect", a spus, ieri, domnul Antonescu.

Promisiuni ambigue pentru scutirea de impozitare a profitului obţinut pe bursă

Varujan Vosganian a afirmat, ieri, că susţine scutirea de impozitare a câştigurilor realizate în piaţa de capital şi pentru 2010, după ce în 2009, această măsură a intrat în vigoare în urma unei ordonanţe de urgenţă.

Prelungirea acestui stimulent a fost solicitată şi de conducerea Bursei de Valori Bucureşti, în mai multe rânduri, susţinând că este nevoie de cel puţin trei ani de zile de scutire de impozitului pentru ca această măsură să producă efecte pe piaţa de capital. Fos-tul ministru de finanţe nu a explicat, însă, cum s-ar putea aplica aceas-tă măsură şi în 2010, preferând să o condiţioneze, ambiguu, de "venirea Partidului Liberal la guvernare".

Domnul Varujan a spus: "Sigur că dacă am susţinut acest lucru în 2009, îl vom susţine şi în 2010. Cred că la noi nu s-a înţeles foarte bine ce înseamnă bursa pentru că s-a tot pus accentul pe speculaţii. Bursa reprezintă ca mai bună expresie a democraţiei economice".

Înainte de modificarea codului fis-cal, impozitul pentru câştigurile din investiţii pe piaţa de capital era de 16% pentru termen scurt (sub 1 an) şi de 1% pentru cele pe teremen lung (peste 1 an).

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Haloooo,idea cu pragu le apartine pdl-ului,sa distruga fondul psd-ului iar voi acum va intoarceti impotriva psd

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb