VERDICTUL DE LA BRUXELLES: Avem o lună să facem curat în ograda proprie

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Politică / 11 octombrie 2007

Avem o lună să facem curat în ograda proprie

Comisia Europeană ne va aplica clauza de salvgardare pe agricultură, dacă Executivul nu va rezolva problemele de la APIA. România necesită subvenţii pentru 1.200.000 de fermieri. Nemţii şi francezii vor să fim sancţionaţi.

Comisia Europeană a trimis, ieri, un ultimatum României prin care ne atrage atenţia că putem deveni subiectul aplicării clauzei de salvgardare pe agricultură, dacă nu vom rezolva în regim de urgenţă modul de gestiune a fondurilor europene destinate sprijinirii sectorului agricol.

Colegiul Comisarilor a acordat Guvernului "un vot de încredere" de doar 30 de zile pentru a remedia problemele semnalate de auditul CE la Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA), dar şi pentru a evita un prejudiciu de 110 milioane de euro, fonduri destinate subvenţiilor agricole. Comisarul european Fischer Boel intenţionează să propună reţinerea a 25% din ajutorul acordat României dacă modulele informatice aplicate de APIA nu se dovedesc eficiente în perioada imediat următoare, dar şi în situaţia în care se vor efectua plăţi către fermieri înainte de finalizarea controalelor administrative.

În urma ultimului control efectuat în luna septembrie, inspectorii CE au depistat o serie de disfuncţionalităţi la operaţiunea de identificare a parcelelor şi la funcţionarea sistemului de control al alocării fondurilor agricole, operaţiuni regăsite în "fişele de post" ale Agenţiei pentru Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA). Potrivit conducerii APIA, există un plan de soluţionare a neregulilor semnalate de auditul CE, care ar urma să remedieze toate problemele până la data de 30 noiembrie. Şeful Executivului, Călin Popescu Tăriceanu a declarat: "Am avut o discuţie cu Marianne Fischer Boel, căreia i-am dat asigurări că din punct de vedere al implicării, voinţei şi determinării, eu, personal, voi veghea ca această operaţiune să se desfăşoare în bune condiţii".

În caz contrar, ţara noastră nu va beneficia de un sfert din fondurile europene, destinate subvenţionării sectorului agricol, pierderea fiind acoperită cu fonduri de la bugetul de stat.

Posibila activare a clauzei de salvgardare pe agricultură va aduce ţării noastre o reducere cu 25% a fondurilor destinate plăţilor directe pe hectar, în condiţiile în care, anul acesta APIA trebuia să deruleze circa 440 de milioane de euro.

În plus, dacă CE va adopta clauza de salvgardare, ţara noastră va rămâne la nivelul actual al alocării de fonduri, deşi pentru anul 2008, România trebuia să beneficieze de 443 de milioane de euro.

Potrivit unui raport al CE, subvenţia la hectar pe care o primesc agricultorii români, reprezintă doar 25% din nivelul statelor occidentale, acest prag urmând să fie atins abia în anul 2016. Cu toate acestea, reprezentanţii APIA s-au declarat optimişti. "Avem timp, ca până la sfârşitul lui noiembrie să finalizăm modulele de soft şi procedura de autorizare a cererilor", a apreciat Dacian Cioloş, secretar de stat din cadrul Ministerului Agriculturii. Domnia sa a precizat că rata de control în teritoriu va creşte, iar fermierii care au întocmit cereri false pentru subvenţionare vor fi sancţionaţi, prin reducerea subvenţiei.

România necesită subvenţii pentru 1.200.000 de fermieri

Ponderea sectorului agricol în ţara noastră este în continuare extrem de mare, ceea ce determină un nivel de alocare a fondurilor ridicat.

În această privinţă, pentru anul viitor, agricultura va beneficia de 3% din PIB, valoarea cheltuielor de la bugetul de stat însumând 13,2 miliarde de lei. "România trebuie să subvenţioneze 1.200.000 de fermieri, deşi toată Uniunea Europeană deţine 9,8 milioane! Ponderea este foarte mare, ceea ce determină o presiune suplimentară asupra APIA", a explicat Gheorghe Fluture, fost ministru al Agriculturii. Reprezentanţii fermierilor consideră că problema alocării subvenţiilor este una generală în cadrul Uniunii, nu tipică ţării noastre. "Probleme sunt în toată Europa. Nu vom fi sancţionati de Bruxelles! În proporţie de 90% până la expirarea ultimatumului vom avea temele făcute", ne-a explicat Viorel Matei, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR). Se pare că statele care ne-au făcut anti-lobby pentru aplicarea clauzei de salvgardare sunt mari "consumatori" de subvenţii - Franţa şi Germania.

Preşedintele sindicatului "Agrostar", Ştefan Nicolae ne-a declarat: "Nu cred că vom rezolva problema la timp. State precum Franţa şi Germania susţin penalizarea României, deoarece avem o pondere mare a fermierilor. În concepţia lor, ţara noastră trebuie să mai stea şi la coadă".

Existenţa unei lupte la nivel înalt pentru fondurile europene a fost confirmată şi de Daniel Botanoiu, director general al Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli din România. "Lupta la nivel înalt este acerbă, competiţia pentru obţinerea subvenţiilor este mare, iar noi nu suntem suficient de bine reprezentanţi din pricina scandalurilor interne", a conchis Botanoiu.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. cand doi se cearta (cam de jumatate din razboiul rozelor aproape ) cam ce poate face al treilea in acest timp...?

    1. al treilea face lobby :D

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb