• Un val de date economice pozitive a făcut ca JPMorgan şi Morgan Stanley să-şi crească prognozele pentru trimestrul al patrulea
Economia americană este din nou în plină expansiune, reiese din ultimele estimări făcute de două mari bănci de pe Wall Street, în urma datelor publicate la mijlocul acestei săptămâni, ce au adus în mare parte veşti bune pentru Statele Unite, după cum se arată într-un articol apărut în Business Insider.
Conform materialului, cererile săptămânale de indemnizaţii pentru şomaj au coborât la cel mai scăzut nivel din 1969 încoace. Inflaţia a crescut, dar nu atât de mult pe cât se aşteptau economiştii, iar americanii au cheltuit mai mult în timpul lunii octombrie decât se prognozase.
Luate împreună, rapoartele semnalează că recuperarea are loc într-un ritm mai rapid decât aşteptările, iar Wall Street-ul şi-a ridicat previziunile pentru evoluţia economiei din trimestrul al patrulea. Economiştii de la Morgan Stanley şi-au ridicat estimarea pentru acest trimestru la 8,7% creştere economică, faţă de doar 3% cât era prognoza anterioară, menţionând "abundenţa de date" ce semnalează forţă proaspătă pentru întreaga economie, potrivit sursei menţionate.
De asemenea, economiştii de la JPMorgan şi-au ridicat aşteptările pentru sfârşitul anului. Banca şi-a crescut estimarea de la 5% la 7% pentru creşterea economiei a SUA din acest trimestru, bazându-şi prognozele optimiste pe acelaşi set de date.
Reducerea deficitului comercial al Statele Unite, ce arată diferenţa dintre importurile şi exporturile ţării, a fost o surpriză notabilă şi sugerează că aspectele legate de comerţ nu vor cântări enorm asupra PIB-ului, a spus echipa condusă de Michael Feroli, citat de Business Insider.
Alte rapoarte sugerează că problemele din lanţurile de aprovizionare, ce au afectat redresarea economică şi au alimentat creşterea inflaţiei încep să se estompeze, conform băncii. "Îmbunătăţirea generală a datelor poate fi primul rezultat al diminuării problemelor din lanţurile de aprovizionare, evidentă în unele date ale sondajului", au spus cei de la JPMorgan, arată sursa menţionată.
Nu doat Wall Street-ul vede un al patrulea trimestru stelar. Modelul GDPNow al Federal Reserve Bank of Atlanta, ce înglobează datele publicate pentru ajustarea estimării privind creşterea economică a trimestrului curent, a urcat miercuri la 8,6%, de la 8,2%, menţionează Business Insider.
• De la căderea din trimestrul al treilea, la creşterea din trimestrul al patrulea
Conform publicaţiei americane, toate previziunile sunt semnificativ peste creşterea de 2,1%, din trimestrul al treilea. În perioada anterioară de trei luni, valul Delta a redus angajările şi a afectat dinamica economică. Rata de creştere a fost cea mai lentă din timpul redresării în urma pandemiei, iar criza apărută în lanţurile de aprovizionare a stârnit temeri că boom-ul economic s-a încheiat în vară.
Dar, datele de miercuri şi reacţiile băncilor sugerează că un nou boom a început în octombrie. Luna trecută, valul Delta s-a estompat şi vânzările cu amănuntul au ajuns la maxime record. Dacă cele mai optimiste prognoze se vor concretiza, creşterea din trimestrul al patrulea va fi cea mai puternică de la cea din trimestrul al treilea din 2020, care a fost cea mai rapidă din 1947, conform Business Insider.
De asemenea, boom-ul economic le-ar oferi democraţilor o victorie în plan economic, în condiţiile în care aprecierea pentru preşedintele Joe Biden a primit o lovitură în toamnă, când americanii au început să dea vina pe administraţia de la Casa Albă pentru creşterea preţurilor şi slăbirea creşterii economice, menţionează sursa amintită.
Sentimentul consumatorului a coborât în noiembrie la niveluri minime ale deceniului, din cauza unei "combinaţii între escaladarea rapidă a inflaţiei laolaltă cu absenţa politicilor federale care să remedieze eficient daunele create de inflaţie" a declarat Richard Curtin, economist şef la Surveys of Consumers de la Universitatea din Michigan, citat de Business Insider.
Conform publicaţiei americane, o creştere economică extraordinară în trimestrul al patrulea ar fi o ocazie de sărbătoare pentru partid, mai ales că se apropie alegerile interimare.
Dar, riscurile la adresa redresării economice sunt încă mari. Criza lanţurilor de aprovizionare dă semne de relaxare, dar sunt încă multe de făcut pentru a rezolva răspândirea largă a blocajelor. Inflaţia va rămâne ridicată până în a doua parte a anului viitor, conform declaraţiilor secretarului Trezoreriei SUA, Janet Yellen. Autorităţile americane iau măsuri pentru reducerea creşterii preţului gazelor, dar marii producători străini ar putea contracara aceste eforturi, menţionează Business Insider.
Potrivit publicaţiei, chiar dacă aceste probleme sunt rezolvate rapid, probabil că este prea târziu pentru a salva speranţele democraţilor legate de alegeri. Partidele în exerciţiu tind să piardă controlul asupra Congresului la primele alegeri de la jumătatea mandatului. Practic, aproape nu există o relaţie statistică între performanţa economică şi rezultatele alegerilor la mijlocul mandatului. Totuşi, ceea ce ar putea să nu fie suficient pentru democraţi este bun pentru ţară. Un al patrulea trimestru în plină expansiune ar ajuta Statele Unite să lase valul Deltei în urmă şi să plaseze ţara mult mai aproape de o redresare completă, conform Business Insider.