VICTOR PONTA: "Băncile ar trebui să suporte din pierderi"

Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 23 ianuarie 2015

"Băncile ar trebui să suporte din pierderi"

Premierul spune că nu crede în conversia forţată a creditelor

Băncile trebuie să fie obligate să îşi informeze mai bine clienţii şi să suporte o parte din pierderi, a declarat ieri premierul Victor Ponta, precizând că nu crede că problema creditelor acordate în franci elveţieni poate fi rezolvată prin conversia forţată a acestora într-o altă monedă, după modelul Ungariei, deoarece operaţiunea ar lua în calcul cursul de astăzi.

Victor Ponta a spus, într-un interivu pentru Jurnalul: "Cu tot riscul şi sigur că voi fi înjurat, nu pot permite să fiu atât de populist sau de demagog ca Predoiu, care spunea să dau ordonanţă să fixez eu cursul. Unde se întâmplă aşa ceva ? Pentru franci elveţieni avem 75.000 oameni, ce facem dacă creşte euro sau dolarul ? Dacă scade, câştigul e dat înapoi băncilor ? Nu cred. Trebuie nişte condiţii ca omul să fie mai bine informat, pentru că, într-adevăr, s-au bucurat cei care au luat credit în franci elveţieni, s-au bucurat câţiva ani şi au zis «fraierii ăia, care au luat în euro şi în dolari». A venit un moment al scadenţei, când, pe bună dreptate, oamenii spun «ce mă fac, că mi-a crescut cu 20-30%?». Trebuie şi nişte condiţii în care să poată fi convertit creditul, fie în lei, fie în euro, dar, dacă-l converteşti forţat, azi, vrea cineva la cursul de azi ? E un dezastru dacă-l convertim la cursul de azi, că, după aia, va scădea francul elveţian şi omul rămâne în lei".

El a arătat că şi în proiectul legii insolvenţei persoanei fizice trebuie clarificate anumite prevederi, precum cine decide şi soluţionează intrarea în insolvenţă, ce se întâmplă cu băncile.

Premierul a apreciat că băncile trebuie să îşi asume o parte din pierderi, dar a arătat, în acelaşi timp, că nu există o economie de piaţă care să funcţioneze fără sistemul bancar şi că o eventuală retragere a banilor din ţară de către băncile cu capital străin, dacă ar fi găsite "ţapi ispăşitori", ar afecta atât statul, care îşi finanţează deficitul cu ajutorul lor, cât şi companiile.

Ponta a spus: "Eu nu cred că doar băncile au dreptate, cred că sunt multe lucruri în care băncile trebuie să-şi asume o parte din pierdere. Nu cred, în acelaşi timp, că, de fiecare dată când apare o criză pe o piaţă liberă, trebuie să intervină statul imediat, să acopere. Sistemul bancar nu-l iubesc nici eu, nu-l iubeşte nimeni în mod deosebit, dar nimeni nu a inventat o economie de piaţă care să funcţioneze fără sistemul bancar. Este foarte popular să înjuri băncile, dacă trebuie le înjur şi eu, dar ştie cineva cum să facem fără bani ? Trebuie spus oamenilor tot adevărul: nu există o situaţie, cum e cea cu francii elveţieni, în care nimeni să nu piardă, cineva trebuie să plătească pierderea. Problema este cum distribui această pierdere din punct de vedere moral şi al eficienţei".

Premierul a adăugat că şi persoanele care îşi propun să contracteze un credit trebuie să fie foarte atente atunci când citesc textul contractului.

Victor Ponta a spus: "Cred într-o obligaţie pentru bănci de a informa mai bine, cred într-o obligaţie a băncilor de a suporta o parte din pierderi - şi am văzut deja, dacă nu mă înşel, sunt două bănci care au şi îngheţat la cursul din decembrie - şi cred că, la un moment dat, până la urmă, trebuie să găsim un sistem prin care omul să citească de trei ori un contract înainte să-l semneze".

Patru bănci au anunţat până acum diverse forme de sprijin pentru clienţii care au împrumuturi în franci.

Raiffeisen Bank reduce, începând de vineri, dobânda pentru clienţii cu credite în franci elveţieni, cu cinci luni înainte de termenele contractuale, Volksbank Romania va menţine pentru o perioadă de trei luni, până la 17 aprilie, cursul de schimb franc/leu folosit de bancă la 31 decembrie, de 3,8035 lei, iar OTP Bank România va reduce pentru trei luni marja de dobândă cu până la 1,5 puncte.

Piraeus Bank va propune soluţii individuale pentru clienţii care au credite în franci elveţieni, care să menţină ratele lunare aferente împrumuturilor la un nivel apropiat celui din luna decembrie 2014.

Peste 75.000 de persoane fizice au credite în franci elveţieni, iar 95% din împrumuturi sunt concentrate la şase bănci.

Cursul pentru franc anunţat ieri de BNR a crescut cu 0,2%, la 4,5152 lei, un nou maxim istoric şi al cincilea record atins în ultimele şase şedinţe, potrivit Mediafax.

Francul s-a apreciat puternic începând de joia trecută, când banca centrală a Elveţiei a decis să renunţe la un curs minim de schimb de 1,2 franci/euro. Comparativ cu nivelul anunţat miercurea trecută de BNR, francul se află în creştere cu 20,7% faţă de leu.

Plafonul de 1,2 franci/euro a fost introdus de Banca Elveţiei în 2011, când francul era aproape la paritate faţă de euro, la fel ca în prezent.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Adevarat ce spune D-l Ponta, dar se uita ca in 2008, bancile au facut campanie pentru a lua credit in "moneda exotica". Sa se fi stiut ce vremuri o sa vina? La noi, dupa cum se stie, nimeni nu a reusit sa negocieze un contract de imprumut, era impus. Astfel cetateanul roman a devanit o prada pentru banci. Ar fi trebuit ca pentru inceput, pana cand si la noi imprumutul va fi o "cultura", sa fie instituit un contreact cadru de imprumut. Aastfel ramanii nu ar fi cazut in plasa bancilor.

    Cine sufera pierderi deobicei? Cei care nu au alternative la probleme! Cine sunt cei care nu au alternative pentru ca sunt "incorsetati" de un sistem facut sa-i mulga? Respunsul in editia viitoare emisiunii "Comentezi?".

    Dixit premierul: 

    .......A venit un moment al scadenţei, când, pe bună dreptate, oamenii spun «ce mă fac, că mi-a crescut cu 20-30%?».  

    ...

    Pai, ce sa se faca? daca "le-a crescut cu 20-30%" cum zice premierul, n-ar trebui sa se bucure? 

    1. Inteleg ca premierul roman traieste inca la nivelul anului 2009 intrucat doar in acel an cursul chf/ron crescuse deja cu 20-30%, nemailuand in calcul cresterea abuziva a dobanzilor de catre banci.

      Cred ca doar in romania poti fi premier fara sa ai habar din ce se intampla in jurul tau (nivelul ratelor la creditele in CHF au trecut, in cel mai fericit caz de o crestere cu 100% si se indreapta vertiginos spre o crestere cu 200%, ceea ce difera sensibil de aberatiile zilnice cu care ne suprinde) si in ce an traiesti.

      In aceste conditii este explicabil de ce personaje ca dl Cinteza sau Dan Suciu pot abera fara nici-o teama pe marginea legalitatii si responsabilitatii factorilor implicati. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6867
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3098
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0072
Gram de aur (XAU)Gram de aur391.1865

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb