VICTOR PONTA: "Doar USL poate oferi stabilitate politică şi guvernamentală"

V.B.
Politică / 15 februarie 2014

Update 12:05 Antonescu: "Nu avem motiv să nu mergem mai departe"

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, ieri seară, la un post TV, că interpretează "optimist" faptul că premierul a ales ca guvernarea să continue în formula USL, adăugând că înţelege din spusele lui Victor Ponta că acesta renunţă la condiţia vicepremierului PC, caz în care nu mai este niciun motiv de dezbinare.

Întrebat cum interpretează răspunsul lui Ponta la solicitarea sa, Antonescu a răspuns: "Nu pot să-l interpretez decât optimist, în sensul că a revenit la spiritul iniţial al înţelegerii noastre, spirit care înseamnă în esenţă că USL înseamnă un acord de fond între PSD şi PNL. Şi, dacă acesta este sensul declaraţiei premierului, nu pot decât să o salut".

Liderul PNL a mai menţionat că nu a avut nicio discuţie recent nici cu Victor Ponta, nici cu alţi "fruntaşi" PSD şi că, din câte ştie, nici alţi colegi liberali nu au fost contactaţi de social-democraţi.

Întrebat cum evaluează actuala situaţie din USL, Antonescu a răspuns: "Eu consider că nu există nicun motiv temeinic, serios pentru ca alianţa să nu continue şi, în al doilea rând, că în ceea ce mă priveşte şi în ceea ce priveşte PNL suntem cât se poate de dispuşi la acest lucru".

În legătură cu vicepremierul PC, Crin Antonescu a precizat că această chestiune este "foarte clară": "Nu a existat şi nu va exista. Păstrăm toate raporturile de reprezentare în acest Guvern aşa cum au funcţionat ele de la început şi până acum şi mergem mai departe. Înţeleg din declaraţia domnului Ponta că renunţă la o asemenea condiţie, aşa o citesc eu, optimist, şi atunci evident că nu avem niciun fel de motiv să nu mergem mai departe de luni, cu o nouă formulă guvernamentală, în sensul a câţiva oameni noi, dar pe aceleaşi temeiuri pe care am construit şi pe care au funcţionat alianţa şi guvernul".

Liderul PNL a mai spus că, din punctual lui de vedere, o întâlnire cu PSD ar putea avea loc oricând ar fi solicitată: "Cred că luni dimineaţă cel mai târziu ar trebui ca ea să aibă loc, ca să putem luni deja să solicităm convocarea Camerelor în şedinţă comună. Pe de altă parte, nici n-ar mai fi nevoie de vreo discuţie, până la urmă n-ar fi nevoie decât ca lucrurile pe care ne-am înţeles, care sunt în comun agreate, cu excepţia acestei invenţii cu vicepremier Daniel Constantin, să vină în Parlament şi atunci e foarte simplu, nici nu mai e nevoie de o discuţie. Dar probabil că o astfel de discuţie se va face".

---

Prim-ministrul Victor Ponta a declarat, ieri, că doar Uniunea Social Liberală poate oferi stabilitate politică şi guvernamentală în anii 2014, 2015, 2016, stabilitate necesară pentru repetarea rezultatelor economice bune de anul trecut, transmit surse din presă.

"Îmi doresc un singur lucru: ca rezultatele extraordinare din punct de vedere economic pe care le-am avut în 2013, confirmate azi, să continue şi în 2014, 2015, 2016. Pentru asta, avem nevoie de stabilitate politică şi guvernamentală, şi această stabilitate poate fi oferită doar de USL", a explicat premierul, la finalul Galei premiilor Casei Româno-Chineze (CRC), ediţia a doua.

La eveniment, Ponta a primit marele premiu, pe care i l-au decernat preşedintele Casei Româno-Chineze, Gabriel Oprea, şi secretarul general al CRC, Nicolae Dumitru, preşedintele NIRO Investment Group. Tot ieri, vicepremierul Liviu Dragnea a primit premiul de excelenţă al CRC.

La eveniment, au mai participat: Valeriu Zgonea (preşedintele Camerei Deputaţilor), Constantin Niţă (ministrul Energiei), Dan Şova (ministrul Marilor Proiecte), Viorel Hrebenciuc (deputat PSD), Neculai Onţanu (primarul Sectorului 2), Teodor Meleşcanu (directorul SIE), George Maior (şeful SRI) şi Florian Coldea (director interimar al SRI în 2006).

Tot ieri, preşedintele PSD, Victor Ponta, a răspuns solicitării liderului PNL, Crin Antonescu, de a alege între PNL şi USD, Ponta declarând că alege ca guvernarea să continue până în 2016, inclusiv, în formula USL şi refuzând să răspundă altor întrebări pe această temă: "Am ales! Am ales ca, în 2014-2016, să păstrăm formula de succes USL. Cred că cea mai bună formulă de guvernare este USL".

Şeful Executivului nu a dorit nici să precizeze dacă postul de preşedinte al Senatului aparţine PNL sau PC, conform protocolului de funcţionare a USL.

Prim-vicepreşedintele PNL, Klaus Iohannis, a declarat, joi, că PNL nu acceptă să fie pus pe picior de egalitate cu PC, afirmând: "PSD trebuie să aleagă între noi şi ei. Din punctul nostru de vedere, e limpede: nu vrem nimic de la alţii".

Tot joi, Crin Antonescu a declarat, la un post de televiziune, că Victor Ponta trebuie să răspundă "cetăţenilor din România" până luni dacă mai vrea să alcătuiască un guvern cu PNL (cu Klaus Iohannis vicepremier) sau intenţionează să construiască altă alianţă, cu Gabriel Oprea, Daniel Constantin şi Dan Voiculescu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

11 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9752
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5471
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3043
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9437
Gram de aur (XAU)Gram de aur385.5996

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
hipo.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb